В НАЗК кажуть про проблему доступу до баз фіскальної служби

В НАЗК кажуть про проблему доступу до баз фіскальної служби

Якісна система декларування повинна містити в собі базу даних, держателями яких є інші державні організації, зазначила Корчак.

Керівник Національної агенції з запобігання корупції Наталія Корчак в інтерв’ю «Главкому» розповіла, що в Україні немає єдиної платформи, на якій розміщувалася б база даних, а кожен орган має своє програмне забезпечення, яке не завжди сумісне з іншим

«Під повну спецперевірку підпадають всі особи, які віднесені до категорії тих, що займають відповідальне та особливо відповідальне становище. Стосовно інших осіб, то якісна система декларування повинна містити в собі базу даних, держателями яких є інші державні організації – Мін’юст, Державна фіскальна служба, певна інформація потрібна нам від прикордонників. Наскільки буде автоматизованим обмін інформацією, настільки і якіснішою буде система декларування. І тоді навпаки кількість людей, які працюють біля комп’ютерів, зменшуватиметься. Але це йдеться про ідеальну систему, яка буде створюватись протягом не одного року. На жаль, державні органи не завжди хочуть ділитися своєю інформацією і переймаються тим, що якщо підключаться до нашої системи, то повинні мати гарантії, що в їхню систему не буде втручання», - розповіла Корчак.

За її словами, має бути комплексна система захисту, яка б унебезпечила зовнішнє проникнення.

«Тож мало розробити систему електронного декларування, а потрібно забезпечити її повний захист – а це вже інтерес держави. Скільки ми чуємо, що зламали той чи інший сервер з важливою інформацією або зникло майно з єдиного реєстру. А ми ж будемо мати справу з персональними даними і розуміємо відповідальність, яка на нас лягає. Ті особи, що будуть нам подавати інформацію, всі мають хороших адвокатів та юристів, тому ми повинні мати гарантію, що вона (інформація, - «Главком») буде захищена. Інакше ми систему електронного декларування могли запустити і в червні, і в липні», - зазначила керівник Національної агенції з запобігання корупції.

Корчак пояснила, що агенція буде обмінюватися інформацією з іншими реєстрами.

«Тож коли інформація йде про транспортні засоби, дані про яких є в відповідному реєстрі Мінюсту, комп’ютер може нам вказати, що такої машини немає, або там не той кузов чи не той номер. З Мін’юстом ми підписали меморандум про обмін інформацією і приєднання до баз даних. Але є ще Державна фіскальна служба, з якою потрібно домовитися. Проблема в тому, що у нас немає єдиної платформи, на якій розміщувалася б база даних, а кожен орган має своє програмне забезпечення, яке не завжди сумісне з іншим. Ми-то маємо право доступу до баз даних, але як ми приєднаємось, якщо нам ніхто не дає? Ми не можемо прийти і гримнути, що ми НАЗК, тому віддайте нам свої бази даних. Право вимагати у нас є, але потрібен ще й механізм реалізації нашої вимоги», - підкреслила керівник НАЗК.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: