В Одесі відбувся форум прихильників відновлення економічних відносин з Росією та СНД

В Одесі відбувся форум прихильників відновлення економічних відносин з Росією та СНД
Одеський торгово-економічний форум

За підсумками форуму була прийнята резолюція з вимогою до влади відновити торгово-економічні зв'язки з СНД і Росією

В Одесі пройшов перший Одеський торгово-економічний форум, в роботі якого взяли участь народні депутати України, депутати обласної та міської рад, віце-мер Одеси, а також експерти та представники бізнесу Одеської області. Робота форуму була розділена на тематичні панелі. За його підсумками була прийнята резолюція з вимогою до влади відновити торгово-економічні зв'язки з СНД і Росією. У резолюції наголошується, що відродження традиційних зв'язків з Казахстаном, Росією, Білоруссю та іншими країнами СНД знаходиться в сфері стратегічних інтересів України. Учасники форуму також відзначили, що Україна перетворюється на сировинний придаток Заходу, який проводить в країні політику депопуляції і деіндустріалізації.

Під час форуму народний депутат України Микола Скорик підкреслив, що влада повинна прислухатися до думки провідних політиків і експертів Одеси та інших регіонів, так як саме регіони України завжди були донорами центрального державного бюджету. «Без політичної стабільності, без миру, без стабільної валюти важко сподіватися на серйозні інвестиції», - зазначив народний обранець. Скорик раніше зазначив, що без нормальних відносин з Росією Україна не зможе стати успішною державою.

Екс-нардеп Олег Боженко пов'язав проблеми економіки регіону з втратою ринків СНД: «Сьогодні ми втрачаємо ринки СНД. Практично до нуля скотився рівень поставок зерна в Росію, яка швидко провела імпортозаміщення і знайшла партнерів в особі Канади, Австралії». Крім того, він зазначив, що через політиканство Україна втратила можливість стати мостом між Європою і Азією, а ЄС розглядає Україну як сировинний придаток і ринок дешевої робочої сили.

Продовживши дискусію, кандидат економічних наук Олександр Кушніренко підкреслив, що втрата ринків СНД є серйозною проблемою для України, особливо для підприємств, які є учасниками коопераційних зв'язків. «Ми переходимо від продажу високотехнологічної продукції до продажу напівфабрикатів. Продукцію з високою додатковою вартістю можна продавати тільки на ринках СНД. Потрібно думати про те, щоб не втратити їх зараз», - заявив експерт.

Президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко підтвердив висловлювання колег статистикою: «За два роки експорт товарів з Одеської області в ЄС зріс на 114 млн дол. Втрати регіонального експорту на ринки СНД складають куди більше - 300 млн дол.».
Професор Валентин Якушик зазначив, що країна стає придатком західного світу, який активно реалізує в Україні «політику депопуляції, деіндустріалізації, культурно-політичного розколу і встановлення залежності від транснаціональних корпорацій Заходу».

Учасники форуму закликали громадськість підтримати їхню позицію щодо диверсифікації ринків збуту української продукції.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: