В Раді переконані, що атомна енергетика допоможе вирішити проблеми енергодефіциту України

В Раді переконані, що атомна енергетика допоможе вирішити проблеми енергодефіциту України

Завдяки НАЕК «Енергоатом» ми пишаємося українською ядерною енергетикою, заявив Домбровський

Стабільний розвиток атомної енергетики України дозволить вирішити проблеми енергодефіциту через базову атомну складову. Таку думку в своєму привітанні до 20-річчя НАЕК «Енергоатом» висловив голова комітету Верховної Ради з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Олександр Домбровський.

Серед значущих досягнень «Енергоатома» Домбровський відзначив формування комплексної системи науково-технічної та інженерної підтримки ядерної енергетики. «Це дозволяє компанії багато в чому самостійно забезпечувати стабільну і безпечну експлуатацію діючих атомних об'єктів. АЕС України повністю відповідають світовим стандартам безпеки. За період існування компанії не було зафіксовано жодного випадку перевищення контрольних рівнів викидів радіоактивних речовин в навколишнє середовище», - підкреслив Домбровський.

Він також зазначив, що за час існування «Енергоатому» на Запорізькій АЕС було введено в експлуатацію сухе сховище відпрацьованого ядерного палива (ВЯП), що дозволяє Україні економити значні кошти, не відправляючи на переробку в РФ ВЯП з найбільшої АЕС країни.

«Дуже важливо, що компанія не зупиняється на досягнутому і докладає максимум зусиль для реалізації проекту з будівництва Централізованого сховища для зберігання відпрацьованого ядерного палива з інших українських АЕС (РАЕС, ХАЕС, ЮУАЕС). Цей проект зміцнить енергетичну незалежність України та дозволить економити до 200 млн дол. щорічно», - підкреслив перший заступник голови парламентського комітету.

«Завдяки НАЕК «Енергоатом» ми пишаємося українською ядерною енергетикою, яка є однією з найбільш передових у світі за рівнем технічного оснащення, колосального досвіду експлуатації атомних електростанцій, високої кваліфікації персоналу», - резюмував він.

Нагадаємо, що в своєму привітанні, адресованому колективу «Енергоатома», глава ВР Андрій Парубій зазначив, що від стабільної роботи атомних електростанцій, професіоналізму і компетентності українських атомників залежить зростання економічного і промислового потенціалу України.

Голова парламенту високо оцінив внесок компанії в забезпечення енергетичної безпеки і відстоювання економічної незалежності України.

«У нинішніх непростих умовах робота «Енергоатома» дає можливість українській державі забезпечувати свою енергетичну безпеку і відстоювати економічну незалежність», - зазначив спікер.

Парубій також висловив упевненість в тому, що український парламент своїми законодавчими ініціативами сприятиме подальшій ефективній роботі «Енергоатома», забезпечуючи належний розвиток атомно-промислового комплексу України.
Довідка. ДП НАЕК «Енергоатом» було створено 17 жовтня 1996 року. «Енергоатом» найбільший виробник електроенергії в Україні з часткою сукупного виробництва понад 50% у загальному обсязі виробництва електроенергії України. На українських АЕС працює п'ятнадцять енергоблоків, з них тринадцять - з реакторною установкою типу ВВЕР-1000, а два - ВВЕР-440. За встановленої потужності ядерних енергоблоків, яка становить 13 тис. 835 МВт, Україна посідає сьоме місце в світі. Всього за 20 років свого існування «Енергоатом» перерахував понад 51 млрд грн податків, за цей період українські АЕС виробили майже 1,7 трлн кВт-год електроенергії.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: