В СБУ запевняють, що вже заблокували розповсюдження комп'ютерного вірусу в Україні

В СБУ запевняють, що вже заблокували розповсюдження комп'ютерного вірусу в Україні

У Службі безпеки надали рекомендації щодо протидії кібератакам

Служба безпеки України заблокувала подальше розповсюдження комп’ютерного вірусу в українському сегменті мережі Інтернет. Про це СБУ повідомила на своїй сторінці у Facebook.

«Співробітники Служби безпеки України оперативно проаналізували та блокували нові випадки ураження комп’ютерів вітчизняного сегменту мережі Інтернет шкідливим програмним забезпеченням», - йдеться у повідомленні.

При цьому в СБУ уточнили, що фахівці відомства встановили, що доставка вірусу відбувається з використанням фішингових листів електронної пошти зі зворотною адресою, яка асоціюється зі службою технічної підтримки компанії Майкрософт.

«Сьогодні, 24 жовтня, кібератаки за цією схемою, зокрема, зазнав київський метрополітен та одеський аеропорт, де внаслідок дії вірусу типу шифрувальника було заблоковано функціонування служби реєстрації пасажирів. Наразі подальше розповсюдження вірусу припинено, загроз безпеці руху немає», - зазначили в СБУ.

Разом з тим, у відомстві рекомендують користувачам забезпечити щоденне оновлення системного програмного забезпечення, зокрема OS Windows усіх без винятку версій, також обов’язково встановити оновлення KB3213630 (для Windows 10).

Крім того, необхідно у налаштуваннях мережевої безпеки заблокувати доступ до домену x90DOTim, з якого завантажується шкідливе програмне забезпечення і не відкривати його у браузері, а DOT змінити на крапку.

У СБУ також не рекомендують відкривати вкладення до електронної пошти, зокрема форматів .doc та .rtf, що надійшли від неперевіреного відправника і створювати резервні копії та оновлювати антивірусну програму.

Раніше у вівторок Державна служба спеціального зв’язку та захисту інформації повідомила про початок нової хвилі кібератак на інформаційні ресурси України 24 жовтня.

Зокрема, про кібератаку заявили столичний метрополітен та аеропорт в Одесі.

Крім того, у вівторок деякі ЗМІ повідомляли, що на Мінінфраструктури була здійснена кібератака. У самому ж міністерстві заявили, що вживають заходів з підвищення інформаційної безпеки у зв'язку із зростанням кіберзагрози.

Зі свого боку, у поліції заявили, що наразі до кіберполіції з приводу кібератаки не звернулася жодна державна установа, фіксуються лише поодинокі випадки кіберінцидентів.

Водночас російська компанія Group-IB, що спеціалізується на інформаційній безпеці, заявила про кібератаки на редакції російських ЗМІ: видання «Фонтанка» та інформагентство «Інтерфакс» атакував вірус-шифрувальник під назвою BadRabbit. Від цього ж вірусу, за твердженням Group-IB, постраждали деякі держструктури і компанії в Україні.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: