В Україні стартувала судова реформа

В Україні стартувала судова реформа

Зокрема, президент позбавляється права створювати суди; закріплюються за парламентом повноваження зі створення, ліквідації й реорганізації судів

Сьогодні, 30 вересня, набувають чинності зміни до Конституції в частині правосуддя, які Верховна Рада затвердила 2 червня 2016 року.

Відповідні зміни передбачають:

- реорганізацію Вищої ради юстиції у Вищу раду правосуддя (ВРП);
- позбавлення президента права створювати суди; закріплення за парламентом повноважень зі створення, ліквідації й реорганізації судів;
- позбавлення Верховної Ради повноважень призначати суддів безстроково й давати згоду на їхнє затримання й арешт із передачею останніх повноважень до ВРП;
- позбавлення президента, парламенту й з'їзду суддів права звільняти суддів Конституційного Суду – суддю можна буде звільнити лише за рішенням не менше двох третин складу КС.
Документ підвищує з 25 до 30 років мінімальний вік для займання посади судді й при цьому запроваджує систему конкурсного відбору для призначення суддів.
Також документом збільшується термін повноважень генерального прокурора з 5 до 6 років, але забороняється йому займати цю посаду 2 терміни поспіль.
Крім того, зміни передбачають запровадження інституту конституційної скарги (скарги на суперечність з Основним законом застосованого в кінцевому судовому рішенні закону при вичерпанні всіх інших національних засобів правового захисту) і дозвіл КС визначати конституційність пропонованих для винесення на всеукраїнський референдум з народної ініціативи питань (за зверненням президента чи не менше 45 парламентарів).

Нагадаємо, 27 вересня президент Петро Порошенко закликав Верховну Раду зібрати позачергове засідання парламенту для звільнення суддів.

Пізніше спікер парламенту Андрій Парубій підписав розпорядження про позачергове скликання Верховної Ради на 29 вересня.

Верховна Рада на позачерговому засіданні 29 вересня звільнила за порушення присяги 29 суддів з 33, яких планувалося звільнити.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: