В уряді і Адміністрації президента сидять неоколонізатори, - експерт

В уряді і Адміністрації президента сидять неоколонізатори, - експерт

Мова має глибокий державницький, культурний і ціннісний символізм, зазначив Шевчук

Мовознавець та лектор Колумбійського університету (США) Юрій Шевчук заявляє, що керівники України порушують 10-ту статтю Конституції про державну мову. Про це він сказав в інтерв’ю «Главкому».
Шевчук вважає, що міністри та інші можновладці, які не виконують Конституцію, мають піти у відставку, зазнати певних санкцій. «Якщо не володієш українською мовою, ти не можеш робити кар’єру в уряді, в суді, освіті, Збройних силах і так далі. Це світова практика», - зазначив він.
«Російськомовні очільники уряду України, Адміністрації президента, хочуть вони того чи ні, позиціонують себе як окупанти, неоколонізатори. Мова має власну символічну й історичну логіку. Урядовець, який замість конституційно встановленої державної мови вживає російську, мову з історією агресії, поневолення і колонізації України, позиціонує себе на символічному рівні як ворог. Тоді, хоч би що він робив до, після чи під час такого мовного акту, виглядає підозрілим», - сказав мовознавець.
Він зазначив, що мова має глибокий державницький, культурний і ціннісний символізм. «Його не здатні нівелювати жодні заяви про те, що мова не має значення. І це особливо так у ситуації російської агресії, одним із виправдань якої є захист нібито дискримінованих «київською хунтою» російськомовців», - підкреслив Шевчук.
Він пригадав слова екс-голови Адміністрації президента Бориса Ложкіна, який весь час повторює, що «він не видавав за всю його медіакар’єру жодного україномовного журналу чи газети. Тому що це начебто не купується».
На думку Шевчука, це ще одна імперська російська фабрикація. «Бо такі люди, як Ложкін, створювали в країні ситуацію, в якій «формат» – це лише російське та російськомовне. А все, що україномовне – це так званий неформат, безвідносно до того, чи воно купується», - сказав експерт.

Першу частину інтерв’ю Шевчука читайте тут:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: