В уряді розвіяли міфи про нові правила обліку води та тепла

В уряді розвіяли міфи про нові правила обліку води та тепла

Один із головних міфів – начебто закон дозволяє ігнорувати показання індивідуальних (квартирних) лічильників»

2 серпня 2017 року набрав чинності Закон України «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання».

Як зазначається на сторінці Урядового порталу у Facebook, мета закону - привести ринок надання житлово-комунальних послуг в Україні у цивілізований стан, сприяти енергозбереженню, а відтак - і енергетичній незалежності нашої країни.

«Проте, після оприлюднення нового закону навколо нього з’явилося чимало домислів і чуток… Один із головних міфів – начебто закон дозволяє ігнорувати показання індивідуальних (квартирних) лічильників», - зазначили в уряді.

«Насправді, якщо говорити про багатоквартирні будинки, то закон виділяє два види вузлів обліку теплової енергії, холодної і гарячої води: вузол комерційного обліку (загальнобудинковий) і вузли розподільного обліку (квартирні)», - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що вузол комерційного обліку слугує для вимірювання обсягу всієї теплової енергії/води, спожитої у будівлі. Тобто, саме за показаннями його приладів обліку визначатиметься, скільки всього теплової енергії чи води спожили всі споживачі в будівлі. Цей обсяг необхідно «розподілити» між споживачами в будинку – тобто, визначити, хто скільки послуг спожив і скільки повинен за них заплатити. Саме для цього і використовуватимуться квартирні лічильники.

Також, як наголошується у повідомленні, закон передбачає такий базовий принцип розподілу: обсяг, визначений за допомогою загальнобудинкового вузла, буде розподілятися між споживачами пропорційно до показань квартирних лічильників. Завдяки такому підходу знімається проблема «різниці в показаннях» (різниця між сумою показань квартирних лічильників і показаннями будинкового внаслідок різного класу точності), а також проблема втрат внаслідок витоків води з внутрішньобудинкових мереж через їх незадовільний стан.

«Отже, закон і надалі передбачає використання показань квартирних лічильників при розрахунках за комунальні послуги», - наголошується в повідомленні уряду.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: