В уряді запевняють: 50% цьогорічних вступників будуть навчатися за бюджетні кошти

В уряді запевняють: 50% цьогорічних вступників будуть навчатися за бюджетні кошти

В Міністерстві освіти визнали, що держава сьогодні не в стані забезпечити гарантоване місце праці всім випускникам навіть тим, хто здобував освіту за бюджетні кошти

Лілія Гриневич, міністр освіти і науки в інтерв’ю «Главкому»заявила, що сьогодні фактично 50% тих, хто вступає і хоче здобути вищу освіту того чи іншого кваліфікаційного рівня, будуть навчатися за бюджетні кошти.

«Однак часто можна почути думки, що держзамовлення має складати тільки третину від числа всіх бажаючих. Тож питання про те, яка кількість абітурієнтів має навчатися за бюджетні кошти, потребує широкого фахового обговорення», - вважає міністр.
Гриневич нагадала, що в Україні вже давно немає планової економіки, коли майже все було державним, і кожна дитина, яка отримувала місце держзамовлення, мала йти потім на відпрацювання за призначенням.
«Як ви знаєте, це відпрацювання було скасовано законом «Про вищу освіту», і залишилося сьогодні фактично лише у медичній освіті. Питання свободи вибору місця праці – це конституційне право людини. Нам потрібні, звичайно, контракти, які необхідно укладати із вступниками, щоб вони були свідомі того, що вони потім мають відпрацьовувати своє навчання на конкретному підприємстві, в установі чи організації. Думаю, на наступний рік має бути чітко визначено в системі держзамовлення, за яких умов майбутній студент має укладати такі контракти. Але ми сьогодні не в стані забезпечити гарантоване місце праці всім випускникам навіть тим, хто здобував освіту за бюджетні кошти. І це не лише українська проблема. Сьогодні навіть провідні економіки світу не завжди можуть забезпечити гарантоване місце праці для кожного студента, який навчався за державні кошти», - повідомила міністр освіти.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: