Вчені знайшли найдавніший символ нуля

Вчені знайшли найдавніший символ нуля

В давнину символ нуля виглядав, як суцільна окружність

Давній нуль виявили завдяки аналізу древнього індійського манускрипту — одного з найдавніших прикладів вирішення математичних задач. Манускрипт Бакшала — це старовинний документ з берести, знайдений в 1881 році на території сучасного Пакистану, пише The Guardian.

Цей манускрипт на 70 сторінок вважається одним з найдавніших документів в історії індійської і світової математики. Рукопис складений на одній з форм санскриту.

З початку XX століття манускрипт зберігається в бібліотеці Оксфордського університету.

Через крихкість матеріалу вчені досі не могли точно визначити час, коли він був написаний, проте аналіз стилю письма і власне змісту вказував на те, що документ датується IX-XII століттями.

Дослідники з Оксфорда вирішили провести радіовуглецевий аналіз артефакту.

Аналіз дозволив вченим датувати манускрипт II-IV століттям нашої ери, тобто «зістарити» його на 500 років.

У документі багато позначок нуля. А до цього вважалось, що найдавнішим згадуванням нуля є настінний напис в храмі індійського міста Гваліор — написане там число 270 датується кінцем IX століття. Тепер виявилось, що люди навчились записувати нуль набагато раніше.

Символ, що зустрічається в манускрипті Бокшай, не ідентичний сучасному. Він виглядає, як суцільна окружність. Порожній простір усередині округлого символу в індійських текстах з'явився вже пізніше. Крім того, нуль рукопису Бакшала не виступає в якості самостійного числа, а слугує заповнювачем.

Наприклад, в 101 він вказує на відсутність десятків. Проте, вчені вважають, що саме ця форма нуля потім стала основою сучасного розуміння цього числа.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: