Вибори нового генсека ООН оповиті закулісними інтригами – Financial Times

Вибори нового генсека ООН оповиті закулісними інтригами – Financial Times

Закулісні переговори з приводу цієї посади перетворилися на дипломатичну перепалку між Росією і Німеччиною за участю номінанта з Болгарії

Цього року вибори нового генерального секретаря ООН мали стати безпрецедентною демонстрацією прозорості, пише Financial Times.

«Проте на тлі наближення виборів до вирішальної стадії цей процес перетворюється на більш звичні вправи у закулісних переговорах, на яких наразі домінують конкуренція всередині європейської політики і напруженість в дусі «холодної війни» у відносинах між США і Росією», – йдеться у статті.

За минулий місяць Рада Безпеки ООН провела низку неофіційних попередніх голосувань для з'ясування найбільш імовірного кандидата. «Явним переможцем в кожному з чотирьох опитувань досі був Антоніу Гутерреш, колишній прем'єр-міністр Португалії, який до минулого року був верховним комісаром ООН у справах біженців», – йдеться в статті.

Тим не менш він не відповідає жодному з двох неформальних критеріїв, які було встановлено на виборах цього року: щоб ООН вперше очолила жінка і що настала черга Східної Європи надати кандидата на цей пост. Крім того, дипломати ООН припускають, що Росія, можливо, не хотіла б, аби колишній глава країни – члена НАТО обійняв цю посаду, зазначає видання.

Водночас закулісні переговори з приводу цієї посади перетворилися на дипломатичну перепалку між Росією і Німеччиною за участю номінанта з Болгарії. Йдеться про невизначеність: чи підтримає Болгарія кандидатуру глави ЮНЕСКО Ірини Бокової, чи віце-президента Європейської комісії Крісталіни Георгієвої, яку, за словами обізнаних джерел, підтримує Берлін.

Канцлер Німеччини Ангела Меркель безуспішно намагалася домогтися від президента Росії Володимира Путіна підтримки Георгієвої під час саміту G20 минулого тижня в Ханчжоу, кажуть дипломатичні джерела. Міністерство закордонних справ Німеччини категорично спростовує ці повідомлення, пише видання.

Також імовірними кандидатами на пост генсека ООН можуть виявитися Вук Єреміч, міністр закордонних справ Сербії, і Мирослав Лайчак, міністр закордонних справ Словаччини, зазначають журналісти. «Вашингтон уважно стежитиме за найменшим натяком на те, що Москва надасть Лайчак підтримку за умови, що Словаччина виступить за пом'якшення санкцій ЄС щодо Росії», – йдеться в статті.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: