Віце-спікер Геращенко дорікнула Тимошенко, яка 8 років тому не засудила напад Росії на Грузію

Віце-спікер Геращенко дорікнула Тимошенко, яка 8 років тому не засудила напад Росії на Грузію

Ірина Геращенко вважає, що мовчання Україна 8 років тому стосовно війни РФ з Грузією не врятуквало нашу державу від агресії Москви

Віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко дорікнула екс-прем’єр міністру України Юлії Тимошенко те, що вона в 2008 році неналежно відреагувала на агресію Росії щодо Грузії.

«8 років тому РФ напала на Грузію і окупувала частину теритрііі цієі краіни. З украінського політикуму тоді тільки президент Ющенко жорстко засудив агресію проти наших сусідів. Наша фракція НУ ( «Наша Україна» - ред.) вимагала негайного скликання позачергового засідання ВР України і прийняття заяви проти агресії та звільнення до світу. В моїх архівах й досі є напрацьовані проекти заяви і звернення до парламентів світу, які ми готували разом з колегами, в т. ч. Борисом Тарасюком, іншими, хто чудово усвідомлював, що ця агресія , якщо світ іі проковтне, буде не останньою. Але.. Нас не підтримала жодна інша фракція ВР... Також промовчав і сховалася тодішній прем'єр- міністр», - написала Геращенко, маючи на увазі Юлію Тимошенко.

«Що було далі - ви всі знаєте. Мовчання українських політичних еліт не врятувало Україну від погіршення взаємин з РФ і потім від війни. Світ політикою умиротворення сприяв розв'язанню рук агресору.... Уроки поки що ніхто не робить, в т. ч. в Європі, де щиро вважають, що діалог з агресором і посмішки йому можуть його перекувати і облагородити», - додала вона.

Довідка.Російсько-грузинська війна у 2008 році розпочалася навколо збройного протистояння в Південній Осетії у серпні 2008 року. У військових діях проти Грузії, крім регулярних збройних сил Південної Осетії і Росії, брали участь ополченці з Росії і Абхазії. Сторони звинувачували одна одну у провокуванні бойових дій. У ніч на 8 серпня після обстрілів грузинських сіл, збройні сили Грузії заявили про намір «відновити конституційний лад» на території невизнаної республіки і в результаті боїв зайняли більшу частину Цхінвалі.

Того ж дня Росія втрутилась у конфлікт на стороні південноосетинських сепаратистів та ввела війська, в тому числі танкові бригади, на територію Грузії, піддала бомбардуванню грузинські міста, порти та військові об'єкти. Військові дії поширилися далеко за межі Південної Осетії на інші міста Грузії та Абхазію, де з'єднання абхазьких загонів та російських «добровольців» атакували позиції грузинських військ та захопили Кодорську ущелину. Після окупації частини Грузії російськими військами та етнічних чисток грузинських сіл навколо Південної Осетії за участі міжнародних посередників було досягнуто припинення вогню. Згідно з досягнутими домовленостями, вивід російських військ з грузинської території мав закінчитись до 1 жовтня 2008 року

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: