Видачу ліцензій на розробку газу необхідно спростити - голова правління «Надра України»

Видачу ліцензій на розробку газу необхідно спростити - голова правління «Надра України»

Ярослав Климович (facebook.com-Ярослав Климович) 

За словами Климовича, отримання спецдозволу ще не гарантує того, що ти отримаєш ресурс, який можеш видобувати з надр

Процес видачі дозволів на видобуток газу в Україні ДСГНУ (Державна служба геології та надр України) перебуває в політичній площині і дуже обтяжливий для інвесторів. Так Ярослав Климович, голова правління «Надра України» прокоментував ситуацію з отриманням 16 ліцензій для компанії «Голден Деррік», яка відстоювала своє право на отримання дозволів ще з 2014 року.

«Ми переконані, якщо сьогодні інвестор бореться за ці активи, отже, він бачить перспективи в інвестуванні. Чомусь у нас з цього питання робиться політика. На сьогоднішній день геологія - це лотерея. Отримання спецдозволу ще не гарантує того, що ти отримаєш ресурс, який можеш видобувати з надр. Ідеальної системи, на жаль, немає. У цьому питанні головне, щоб ніхто не заважав, щоб була всебічна допомога держави і були компанії, які дійсно зацікавлені інвестувати в українську енергетику», - заявив Климович.

Також Голова правління зазначив, що інвесторам, які бажають сьогодні вкладати у видобуток газу доведеться зіткнутися з усталеними бюрократичною тяганиною.

«Об'єктивні ризики визначають поведінку інвесторів. Вони вміють рахувати і починають вкладати гроші ще з моменту техніко-економічного обґрунтування продуктивності площі. Додайте до цього об'єктивний ризик для країни - політичні коливання, відніміть кількість підготовлених фахівців і вік матеріально-технічної бази, в результаті отримаєте інвестора, здатного йти часом на невиправданий ризик. Саме тому наше ставлення до інвесторів зазнало багато змін. Ми усвідомлюємо, що газовидобуток є стратегічним напрямком для України і готові співпрацювати з тими, хто, усвідомлюючи всі труднощі, здатний знову піднімати галузь», - підсумував Климович.

Нагадаємо, що за повідомленнями видання «Лівий Берег», уряд підготував два варіанти змін постанови №187, яке регулює ціну на газ, одне з яких дозволить уникнути підвищення ціни газу для населення і ТКЕ в новому опалювальному сезоні, а друге - знизити ціну майже на 17%.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: