Відносини НАТО з Росією після саміту у Варшаві будуть на межі – Wall Street Journal

Відносини НАТО з Росією після саміту у Варшаві будуть на межі – Wall Street Journal
rbc.ua

Те, як будуть розвиватися відносини НАТО з Москвою, буде залежати від «російської поведінки», - колишній Держсекретар США Мадлен Олбрайт

Після саміту, на якому західні лідери підтвердили намір відправити війська в Балтію, командуванню НАТО тепер потрібно вирішити, де розмістити сили, як використовувати їх і як уникнути небезпечних непорозумінь під час операцій в такій близькості до Росії. Про це сьогодні пише видання Wall Street Journal, додаючи, що політичним лідерам альянсу також доведеться пояснити свої дії Росії.

Тому представники військового блоку в середу зустрінуться з послом Росії при НАТО Олександром Грушком, який вже пообіцяв підняти важкі питання щодо військової активності блоку останнім часом. На додачу, потрібно вирішити, як саме розгорнути війська в Польщі і країнах Балтії, а також вирішити, якими будуть нові більш тісні відносини з ЄС в центральному Середземномор'ї і як зібрати до купи новий чорноморський флот.

Американський генерал і новий верховних командувач сил НАТО в Європі Кертіс Скапарротті отримав завдання створити нові військові плани для стримування загроз, а також запобіжні механізми для того, щоб уникнути ненавмисного спалаху конфлікту з Росією.

Те, як будуть розвиватися відносини НАТО з Москвою, буде залежати від «російської поведінки» найближчими місяцями, а також від бажання Володимира Путіна виконати Мінські угоди. Про це сказала колишній Держсекретар США Мадлен Олбрайт, яка провела кілька зустрічей з чиновниками і військовими експертами на саміті у Варшаві. За її словами, Путін посилив напругу у відносинах з НАТО, а заодно і російські економічні проблеми. «Коли у твоєї країни справи йдуть погано, з'являється потреба мати ворога», - зазначила Олбрайт.

Найгірший сценарій, якого бояться у Вашингтоні, передбачає, що більша кількість наземних, військово-повітряних і морських сил в регіоні призведе до випадкового конфлікту під час чергових навчань. Такі непорозуміння траплялися в часи Холодної війни. І попри те, що лідери НАТО постійно запевняють у неможливості повернення до того історичного періоду, деякі чиновники непокояться, що такі катастрофічні інциденти цілком вірогідні.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: