«Відпустіть ув'язнених росіян»: російський режисер написав Порошенку лист з вимогами

«Відпустіть ув'язнених росіян»: російський режисер написав Порошенку лист з вимогами
Режисер Олександр Сокуров і президент Росії Володимир Путін під час вручення Державних премій РФ 2014 року
Фото: PhotoXpress

Сокуров зауважив, що звертається до Порошенка «вимушено, долаючи в собі сум'яття і біль»

Відомий російський режисер Олександр Сокуров написав листа президенту України Петру Порошенко з проханням посприяти звільненню з російської колонії українського політв’язня Олега Сенцова – при цьому він просить главу української держави звільнити «без жодних умов всіх, хто перебуває в ув'язненні в Україні, громадян Росії».

Лист був оприлюднений виданням «Ехо Москви» у п’ятницю, 29 червня.

Сокуров зауважив, що звертається до Порошенка «вимушено, долаючи в собі сум'яття і біль».

«Вам відомо, як драматично складається доля мого колеги Олега Сенцова. Численні спроби, мої і моїх колег, переконати правоохоронців і можновладців Росії звернути погляд до долі цієї мужньої людини, проявити милосердя, до цього моменту не дали ніякого результату. Потрапивши в молох політичної сутички України і Росії, ця людина може загинути. Уже 46 днів голодування», - написав російський режисер.

Він підкреслив, що Сенцов «по суті закликає політиків припинити конфронтацію і зробити конкретні дії тільки в напрямку досягнення незворотного миру».

При цьому Сокуров попросив Порошенка «забути, відкинути усі відкриті і приховані політичні резони та звернути свої погляди до вищих гуманітарних, гуманістичних інтересів і українського народу, і української культури».

«Прошу хоча б Вас почати з чистого аркуша. Прошу Вас, відпустіть без жодних умов всіх, хто перебуває в ув'язненні в Україні, громадян Росії. Прошу Вас, оголосіть безстроковий мораторій на будь-яку військову, дипломатичну, політичну конфронтацію. Прошу Вас, зробіть все, щоб звільнення мого колеги Олега Сенцова стало би неминучим. Прошу Вас, врятуйте його життя», - написав Сокуров.

Нагадаємо, в четвер, 28 червня, омбудсмен РФ Тетяна Москалькова повідомила, що зустрілася з Сенцовим. За її словами, Сенцов «почуває себе краще, ходить».

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова 28 червня прибула до колонії «Білий ведмідь», де утримують Сенцова, але її не пустили на зустріч з українським політв'язнем.

Посольство України у РФ направило ноту Міністерству закордонних справ РФ, в якій висловило рішучий протест щодо недопуску українського омбудсмена до Олега Сенцова.

Водночас Москалькова заявила, що Денісова 28 червня «вкотре без повідомлення спробувала пройти на територію режимного об'єкта» - колонії, де утримують Олега Сенцова.

14 травня Сенцов оголосив голодування з вимогою відпустити всіх українців, утримуваних у Росії. На його підтримку пройшли ряд акцій в Україні та світі.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: