Ющенко задоволений тим, як він провів грошову реформу 20 років тому

Ющенко задоволений тим, як він провів грошову реформу 20 років тому
Фото з відкритих джерел

Уряд підтримав ініціативи Національного банку 1996 року на відміну від радників президента

Грошова реформа 2 вересня 1996 року була зроблена задля наведення ладу в державних фінансах.  Про це в інтерв’ю «Главкому» розповів колишній президент і глава Нацбанку України Віктор Ющенко.

За словами екс-глави держави, на підготовку до проведення реформи пішло 3 роки (з 1993 по 1996 рік – Главком). «Спочатку ми скасували державні закупівлі зерна, які кожного літа держава проводила за рішенням парламенту, не маючи на це ресурсів.  Ми цю справу віддали в приватні руки і припинили перед реформою купувати 8 млн тонн зерна. Перед реформою припинили покриття дефіциту бюджету за рахунок емісії. Ми започаткували фондовий ринок – його спочатку впроваджував НБУ», - зазначив він.

Ющенко уточнив, що в рамках підготовки до реформи треба було вийти на систему збалансованого торгівельного балансу країни. «Збалансувати платіжний баланс як держави, так і корпоративних суб’єктів. Якщо нормалізувати ці відносини, тоді грошова реформа стає успішною», - пояснив він.

Колишній глава держави також зазначив, що уряд підтримав ініціативи Національного банку на відміну від радників президента. «Мені повезло, що тоді прем’єр міністром був Євген Марчук - він був відданий концепції грошової реформи, яку запропонував Національний банк. У нас були великі тертя з групою радників президента України – вони мали інші погляди на характер реформ, термін їх проведення.  Але нам вдалося в ході дискусії вийти на той концепт реформи, яка була прозорою, наперед задекларованою, з достатнім періодом обміну грошей», - сказав він..

Ющенко додав, що грошова реформа 1996 року стала однією з найбільш успішних післявоєнної Європи. 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: