За 25 років українці почали негативніше ставитися до смертної кари – опитування

За 25 років українці почали негативніше ставитися до смертної кари – опитування
Фото britishcouncil.org.ua

На час проголошення незалежності 58% наших співвітчизників вважали страту припустимою, нормальною і необхідною в суспільстві

За роки незалежності українці почали негативніше ставитися до смертної кари: відсоток підтримки зменшився з 58% у 1991 році до 37% у 2016-му. Про це повідомила виконавчий директор Київського міжнародного інституту соціології Наталя Харченко під час дискусії на тему «Україні – 25: досягнення та поразки».

«Зараз важко собі уявити, але на час проголошення незалежності 58% наших співвітчизників вважали смертну кару припустимою, нормальною і необхідною в суспільстві», – сказала вона.

Водночас у 2016 році цей показник скоротився і становить 37% тих, хто схвалює смертну кару. За словами Харченко, показник продовжує зменшуватися. Крім того, у 1991 році 50% населення вважали, що хворих на СНІД слід ізолювати від суспільства, у 2016 році таких 21%.

Загальнонаціональне опитування населення України було проведено Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва разом із Київським міжнародним інститутом соціології з 4-го по 19 серпня 2016 року. Опитування проводилося у 110 населених пунктах в усіх областях України, окрім Автономної Республіки Крим. У Луганській та Донецькій областях опитування проводилося лише на територіях, що контролюються Україною. В результаті польового етапу було зібрано 2040 анкет. Похибка вибірки не перевищує 2,3%.

Для порівняння наводяться дані загальнонаціональних досліджень громадської думки населення України, проведених у різні роки Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва, Київським міжнародним інститутом соціології та Центром Разумкова. 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: