Засідання ООН по Сирії: США, Європа й Україна засуджують дії Росії в Алеппо

Засідання ООН по Сирії: США, Європа й Україна засуджують дії Росії в Алеппо

Тижневе припинення вогню у Сирії, укладене за посередництва США і Росії, закінчилося 19 вересня, а зусилля щодо його поновлення не були успішними

В ході засідання Ради безпеки ООН, що проходить у неділю ввечері у Нью-Йорку, спеціальний представник ООН у справах Сирії Стаффан де Містура звинуватив сирійський уряд в розв’язуванні «безпрецедентного військового насильства» проти мирних жителів в Алеппо. Свої репліки від підкріпив даними спостерігачів про щонайменше 23 убитих упродовж 25 вересня в ході авіаударів урядових сил по східних районах Алеппо, контрольованих опозиційними силами.

«Замість просування миру, Росія і Асад ведуть війну», – сказала тим часом постійний представник США в ООН Саманта Пауер. Пізніше у Twitter вона додала, що те, «що Росія чинить у Алеппо, не є боротьбою з тероризмом, а є варварством».

Посол Великої Британії в ООН Метью Рікрофт, у свою чергу, зазначив, що своїми діями Росія продовжила конфлікт в Сирії, і таким чином «продовжила страждання» людей.

Водночас постійний представник Росії при ООН Віталій Чуркін, коментуючи загострення в Сирії, заявив, що «встановлення миру – майже неможливе завдання в нинішній час». За його словами, припинення вогню «саботують», опозиційні групи, підтримувані Вашингтоном.

«В країні орудують сотні озброєних угруповань, а її (Сирії – ред.) територію бомблять всі, кому не ліньки», – сказав Чуркін.

Водночас керівник представництва України в Організації Об'єднаних Націй Володимир Єльченко у своєму Twitter вказав на аналогію нинішньої поведінки Кремля у Сирії тій, що була застосована Москвою у 90-х роках в Чечні.

«Сирійська і російська армія цілеспрямовано зрівнює з лицем землі Алеппо так само, як це робилося в Грозному, у Чечні в 1994-95 роках», – зазначив Єльченко. Він додав, що атаки Дамаска і Москви на Алеппо є «кричущим порушенням» засадничих норм ООН.

Тижневе припинення вогню у Сирії, укладене за посередництва США і Росії, закінчилося 19 вересня, а зусилля щодо його поновлення не були успішними.

За даними сирійського центру моніторингу дотримання прав людини, від 22 вересня щонайменше 115 людей стали жертвами бомбардувань з боку армії Башара аль-Асада, підтримку якому надають російські війська.Більшість жертв – цивільні особи.

Загострення ситуації в Сирії обговорити на екстреному засіданні Ради безпеки ООН 25 вересня запропонували Великобританія, Франція та США. США і європейські союзники перед зустріччю заявили, що припинення вогню у Сирії перебуває у руках Росії.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: