Зеленський: мінський протокол про «консультативну раду» не легітимізує ОРДЛО

Зеленський: мінський протокол про «консультативну раду» не легітимізує ОРДЛО

Володимир Зеленський відповів на петицію з вимогою негайно відкликати підписи представників України у Мінську під протоколом від 11 березня

Президент України вказав, що протокол не є міжнародним договором

Президент України Володимир Зеленський заявив, що протокол про «консультативну раду» з ОРДЛО носить декларативний характер, не є міжнародним договором і не легітимізує бойовиків Донбасу.

Про це йдеться у відповіді Зеленського на петицію з вимогою негайно відкликати підписи представників України (другого президента Леоніда Кучми та голови Офісу президента Андрія Єрмака) під протоколом від 11 березня.

«За результатами засідання ТКГ в Мінську 11 березня 2020 року було підписано робочий документ — протокол, який носить декларативний характер і не передбачає настання правових наслідків (виникнення зобов’язань сторін), в тому числі, жодним чином не легітимізує суб'єктність ОРДЛО», — йдеться у відповіді.

Зеленський вказав, що протокол не є міжнародним договором, тому уповноваження президентом України на підписання/рішення про відкликання підписів під робочим документом засідання ТКГ в Мінську 11 березня 2020 року не регламентоване законодавством України.

«Запрошені з тимчасово окупованих територій у Донецькій та Луганській областях України можуть бути залучені до дискусій на майданчику ТКГ та в її робочих підгрупах, у тому числі до будь-яких консультативних механізмів, виключно у разі досягнення згоди у тристоронньому форматі - між Україною, Росією та ОБСЄ», - зазначається у відповідію.

У протоколі ТКГ від 11 березня 2020 року було зафіксовано намір створення механізму практичної організації таких консультацій.

Передбачається, «консультативна рада» повинна стати технічним інструментом з дорадчими функціями в рамках політичної підгрупи ТКГ за участю громадян України — як вимушених переселенців, так і українців, які проживають на тимчасово окупованих територіях.

«Питання щодо створення Консультативної ради підлягає також предметному опрацюванню із нашими міжнародними партнерами — учасниками «нормандського формату», — резюмував Зеленський.

Нагадаємо, у березні на засіданні контактної групи щодо врегулювання на Донбасі сторони домовилися про створення органу, який зафіксує суб’єктність окремих районів Донецької та Луганської областей.

Частина народних депутатів фракції «Слуги народу» звернулася до президента Володимира Зеленського з проханням не допустити створення Консультативної ради у політичній підгрупі Тристоронньої контактної групи у Мінську. Відповідне звернення підписали вже 40 нардепів фракції.

Голова офісу президента Ураїни Андрій Єрмак пояснив деталі зустрічі в Мінську, де було створено Консультативну раду з представниками окупованого Донбасу. Зокрема, за словами Єрмака, йшлося про відкриття нових місць для розведення сил і засобів.

Читайте також інтерв’ю «Главкома»:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: