ЗМІ: Експерти вважають позицію Нацбанку щодо українських аграріїв деструктивною

ЗМІ: Експерти вважають позицію Нацбанку щодо українських аграріїв деструктивною

За словами голови асоціації «Аграрний союз України» Геннадія Новікова, інвестувати в розвиток більшості компаній сьогодні просто нічим

Ряд експертів вважають позицію НБУ щодо українських аграріїв деструктивною. Про це повідомляє видання «Лівий берег» в матеріалі «Перемога над боргами: великі агрохолдинги успішно провели реструктуризацію». За словами опитаних фахівців, на відміну від приватних інвесторів, у Нацбанку не демонструють бажання шукати компроміс.

«З огляду на бажання досягти компромісу, яке демонструють зарубіжні партнери українських агрохолдингів, незрозумілою залишається позиція Національного банку. НБУ ініціює судові процеси, щоб заблокувати операційну діяльність окремих великих аграрних підприємств. Назвати таку позицію конструктивною чи державницькою досить важко. Відкритим залишається питання: чому закордонні банкіри знаходять взаєморозуміння з аграріями, а Нацбанк – ні?», – пише видання.

За словами голови асоціації «Аграрний союз України» Геннадія Новікова, в НБУ не можуть не розуміти, що інвестувати в розвиток більшості компаній сьогодні просто нічим. Зароблених на продажу врожаю грошей вистачає тільки на відтворення виробничого циклу. «Вітчизняні банки через дії свого регулятора НБУ не можуть використовувати кредитування як інструмент. Тому що тоді вони повинні готувати резерви, а таких можливостей у них немає», – пояснює експерт.

Видання наводить приклади перемог, яких найбільші вітчизняні агрохолдинги «Миронівський хлібопродукт» Юрія Косюка і UkrLandFarming Олега Бахматюка домоглися в питаннях боргового навантаження.

«Юрій Косюк весь минулий рік домовлявся про реструктуризацію єврооблігацій на суму $ 750 млн і домігся свого: в березні 91% власників цінних паперів "МХП" погодилися на нові умови погашення облігацій. У квітні 2016 року Олег Бахматюк прийшов до компромісу з інвесторами щодо зниження річної ставки до 2,5% за євробондами на суму $ 500 млн. Це рішення позбавило його компанію від основного боргового навантаження і дозволило менеджменту зосередитися на операційній діяльності. Після цього закінчилися успішні переговори по кредитах з американськими і європейськими експортно-імпортними агентствами. До кінця червня загальна сума реструктуризованого боргу компаній Олега Бахматюка досягла $ 1,3 млрд», – розповідає «Лівий берег».

У важких фінансових умовах, в яких сьогодні опинилися вітчизняні аграрії, довіра – чи не єдина валюта, яка ще ходить між кредитором і позичальником, вважає президент Української зернової асоціації Володимир Клименко.

«Домовлятися – найкращий вихід. Якщо є керівники, які нікуди не втекли, якщо активи збережені, є рада кредиторів – вони разом виробляють план виходу. Обвал національної валюти в три рази – це екстремальна ситуація для аграріїв. Тому треба разом працювати і шукати вихід. Якщо президенти компаній говорять з тими, у кого вони брали гроші, і ті їх розуміють, бачать варіанти для виходу з кризи, то ті, хто давав гроші, не будуть топити човен, в якому і самі сидять. Тому що якщо втопити того, хто брав гроші, вони залишаться ні з чим», – пояснює Володимир Клименко.

Такої ж думки дотримуються і в профільному міністерстві. «Проведена реструктуризація (компанії UkrLandFarming. – Ред.) – це показник того, що є довіра до галузі. Я дуже задоволений тим, що всі переговори закінчилися позитивно, частина з них ще триває. Кількість переговорів, в тому числі з посольствами, бажання організовувати бізнес-візити до нас дуже зросла. У цьому інвесторам поданий позитивний сигнал. Ще один позитивний сигнал про те, що макроекономічні показники в Україні, хоч і незначно, але ростуть. І якщо у нас будуть додаткові ознаки стабільності, а для цього є підстави, то виросте і обсяг інвестицій», – заявив міністр аграрної політики і продовольства Тарас Кутовий.

Джерело: Сегодня 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: