ЗМІ: Інтерпол зняв з розшуку екс-банкіра Аблязова

ЗМІ: Інтерпол зняв з розшуку екс-банкіра Аблязова

Колишній голова ради директорів казахстанського БТА Банку Мухтар Аблязов

Відносно Мухтара Аблязова скасовано так зване червоне повідомлення

Інтерпол виключив колишнього голову ради директорів казахстанського БТА Банку Мухтара Аблязова зі списку осіб, які перебувають в міжнародному розшуку.

Про це повідомляє Agence France-Presse з посиланням на інформоване джерело.

Відносно Аблязова скасовано так зване червоне повідомлення, зазначає видання.

Нагадаємо,у грудні 2016 року повідомлялося, що Держрада Франції відхилила постанову про екстрадицію в Росію казахстанського екс-банкіра Мухтара Аблязова.

Аблязова розшуковують в його рідному Казахстані, і в Україні й Росії за звинуваченнями в фінансових махінаціях. Казахстан не має угоди про екстрадицію з Францією, але має з Росією та Україною.

Захист Аблязова і правозахисники заявляють, що ні в Україні, ні в Росії він може не отримати справедливого розгляду справи, до того ж існує ризик, що ці країни можуть далі екстрадувати його до Казахстану, де діячеві можуть загрожувати тортури й інші зловживання.

52-річного Мухтара Аблязова, критика влади президента Казахстану Нурсултана Назарбаєва, арештували на півдні Франції наприкінці липня 2013 року, за повідомленнями, за запитом на екстрадицію, що надійшов із України. Крім того, такі ж запити надійшли і з Казахстану та Росії. Аблязова, опозиціонера до влади президента Назарбаєва і колишнього керівника найбільшого комерційного банку Казахстану, «БТА Банку», на батьківщині звинувачують у розкраданні понад 6 мільярдів доларів. В Україні і Росії проти нього висунули схожі звинувачення через розтрати у місцевих дочірніх банках «БТА Банку».

Аблязов утік із Казахстану до Лондона 2009 року, коли казахстанська влада відібрала у нього контроль за його банком, і отримав притулок у Великій Британії у 2011 році. Але 2012-го він утік і з Великої Британії, де його заочно засудили до 22 місяців ув’язнення за неповагу до суду через те, що він приховав від британської влади свої активи, які мали бути заморожені за рішенням суду.

Аблязов заявляє, що всі звинувачення проти нього політично мотивовані і є намаганнями Назарбаєва усунути його як політичного супротивника.

У червні цього року спеціалізований міжрайонний суд Алма-Ати у кримінальних справах заочно засудив Аблязова до 20 років позбавлення волі. 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: