ЗМІ: У Міносвіти монополізували ринок доставки підручників

ЗМІ: У Міносвіти монополізували ринок доставки підручників
Підручники

В 2017 році Міносвіти збирається витратити на транспортування підручників близько 18,7 млн гривень

З 2014 року Міністерство освіти і науки України вивело близько 23 млн грн., призначених на послуги з доставки підручників і посібників для школярів, на підконтрольні йому державні підприємства. У 2017 році за цією ж схемою збираються вивести ще 18,7 млн грн. Про це йдеться в статті «У Гриневич зметикували на трьох».

За даними видання, мова йде про ДП «Об'єднання по торгівлі та постачанню» (код ЄДРПОУ 02124551), ДП «Луганскучторгпостач» (02539625) та ДП «Івано-Франківське державне підприємство по торгівлі» (02124491).

«Щорічно Міносвіти надсилає розпорядникам бюджетних коштів листи, в яких вказує, що великі партії підручників повинні доставляти тільки ці компанії. А значить, не потрібно проводити відкриті торги по вибору постачальника послуги – і погоджуватися на ту ціну, яку запропонує держпідприємство», - пише видання.

Міністерство обмежило вибір підрядника на транспортні послуги на підставі постанови Кабміну №181 від 11 березня 2009 року. Через таку схему на три держпідприємства починаючи з 2014 року було виведено близько 23 млн грн.

В розпорядження редакції потрапив лист Міністерства фінансів, з якого стає зрозуміло, що в 2017 році Міносвіти збирається витратити на транспортування підручників вже близько 18,7 млн грн. – майже стільки ж, скільки за три попередні роки.

«У відповідності з наданими в Мінфін матеріалами, поставки знову повинні будуть здійснювати три МОНовских ДП. До складу витрат включені заробітна плата, відрядження, транспортні та інші витрати співробітників ДП, оренда складів і інші загальновиробничі витрати», - пишуть у Мінфіні.

593eb791c5078-screenshot-1

«Тобто, за рахунок коштів, які щорічно виділяються в державному бюджеті на доставку підручників і посібників, фактично здійснюються видатки на утримання трьох держпідприємств», - зазначив у листі Міносвіти заступник міністра фінансів Юрій Буца.

«З метою ефективного та прозорого використання бюджетних коштів пропонуємо вам розглянути питання про забезпечення закупівлі послуг з доставки підручників і посібників на конкурсних умовах», - додають у фінансовому відомстві.

«По суті, відомству Лілії Гриневич м'яко натякнули, що штучне обмеження конкуренції на такому ринку суперечить закону. Дивно, що досі учасники ринку не оскаржили такі дискримінаційні правила, а Антимонопольний комітет, Генеральна прокуратура і Національне антикорупційне бюро досі не дали діям керівництва МОН справедливу правову оцінку», - резюмують журналісти.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: