ЗМІ: «Укргазвидобування» оголосило тендер на 540 млн грн, минаючи систему ProZorro

ЗМІ: «Укргазвидобування» оголосило тендер на 540 млн грн, минаючи систему ProZorro

Оголошено тендер на закупівлю послуг з проведення протягом року 100 операцій

У травні цього року державна компанія ПАТ «Укргазвидобування» оголосила про тендер на закупівлю послуг з проведення протягом року 100 операцій гідророзриву пласта, минаючи Систему публічних електронних закупівель ProZorro
Про це в ефірі телеканалу NewsOne заявив полтавський експерт з питань паливно-енергетичного комплексу Геннадій Сікалов, зазначивши, що вартість таких операцій в річному плані складає 540 000 000 грн.
За словами Сікалова, крім того, що тендер був оголошений без дотримання вимог законодавства України про публічні і державні закупівлі, він є протиправним з точки зору природоохоронного законодавства і має ознаки корупційної складової. Експерт розповів, що вже наступного дня після оголошення тендеру голова правління ВАТ «Укргазвидобування» Олег Прохоренко повідомив про те, що «11 світових і українських компаній вже проявили зацікавленість у стадії консультацій і розробки технічного завдання». І це незважаючи на те, що не була повністю опублікована тендерна документація, а також абсолютно не відображені мінімальні екологічні ризики для жителів Харківської та Полтавської областей.
Полтавець Геннадій Сікалов стурбований тим, що керівництво державної компанії в порушення процедури відкритих торгів провело переговори з вибірковими потенційними учасниками майбутньої закупівлі. На користь цього свідчить і той факт, що ВАТ «Укргазвидобування» як державна компанія не зареєструвала оголошення про тендер в системі державних закупівель ProZorro, а на підготовку технічно складних тендерних пропозицій потенційних учасників дали тільки 16 робочих днів (кінцевий термін подачі документів - 6 червня 2016 року). На думку Геннадія Сікалова, якщо ця прихована корупційна схема спрацює, витрачені більш півмільярда гривень з державного бюджету будуть закладені в нові тарифи на газ для населення.
Тому експерт в галузі енергетики заявив, що підготував звернення до Генеральної прокуратури України, яка повинна якомога швидше провести перевірку діяльності ПАТ «Укргазвидобування» про проведення непрозорого тендеру на здійснення гідророзривів на родовищах компанії в Харківській і Полтавській областях.
Сікалов переконаний, що такі дії керівництва держкомпанії становлять загрозу безпеці всієї України в енергетичній та екологічній сфері. Тому тендер, оголошений в порушення законодавства, повинен бути припинений, пишуть Коментарі.
Варто зазначити, що про конкурс стало відомо 19 травня, а вже наступного дня глава «Укргазвидобування» Прохоренко похвалився в Facebook про те, що вже обговорив тендер з 11 світовими компаніями. При цьому, докладної документації по тендеру досі ніде немає.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: