Зустріч Трампа з Путіним стала грубою помилкою - Politico

Зустріч Трампа з Путіним стала грубою помилкою - Politico
Путін і Трамп
Фото РІА «Новини»

Основне правило зовнішньої політики: ніколи не проводити зустрічей віч-на-віч без попередньої підготовки

Президенти можуть проводити і проводять зустрічі один на один з іншими світовими лідерами. Однак президент Трамп, який є новачком на міжнародній арені, мав добре подумати, перш ніж без будь-якої підготовки починати переговори один на один з таким хитрим противником, як Путін, пише Politico.

«Його особиста зустріч з лідером Кремля, значення якої Білий дім намагається применшити, називаючи її всього лише звичайним обміном люб'язностями за десертом, порушила кілька найважливіших принципів дипломатії: вона була незапланованою, не задокументованою, тривалою, проведеною за відсутності перекладачів і помічників, а її зміст залишився таємницею. Однак, що ще важливіше, вона справила певне враження на тих, хто стежив за цими двома лідерами на саміті Великої двадцятки», - йдеться у статті.

Видання також вказує - найважливіше завдання для тих, хто супроводжує лідерів на подібних зустрічах, полягає у занотовуванні того, що на них говориться. Такі записи є безцінними, тому що на їх підставі пізніше складаються списки, матеріали для розвідки і програми переговорів для майбутніх адміністрацій. Зустріч, на якій відсутні стенографісти, дає більш хитрому з двох співрозмовників можливість транслювати таку версію, яка відповідає його інтересам, а часом є відверто сфабрикованої. «Звіти американської і російської сторін про найпершої особистій зустрічі Трампа і Путіна виявилися суперечливими в деяких моментах», - зауважує ЗМІ.

«Можливо, Трамп хотів імпровізувати на саміті Великої двадцятки, але інші його учасники - в першу чергу Путін - добре до нього підготувалися. Саме тут і криється головна небезпека імпровізації на цьому саміті: Трамп може вважати себе майстром в укладанні угод, однак, незалежно від вашого до нього відношення, його недосвідченість в міжнародних справах очевидна. Тим часом у Путіна за плечима кілька десятиліть роботи в КДБ і дипломатичного досвіду», - зазначає автор статті і додає: Трампу важко згадати, які заяви він робив і які обіцянки давав, тоді як Путін, як усім відомо, має прекрасну пам'ять і уважно ставиться до найдрібніших деталей.

«У такій бесіді будь-яка заява перетворюється в політику США, усвідомлює це Трамп чи ні. Якщо на зустрічі відсутній представник американської сторони, який ретельно записує слова її учасників, навіть досвідченому і дисциплінованого президенту буде важко контролювати підсумкову інтерпретацію. У разі Трампа з його фіаско Путін може зробити масу жахливих висновків», - йдеться у матеріалі.

«Довга розмова один на один - це той вибір, який президенти можуть дозволити собі в рідкісних випадках. Це не просто бесіда, це ще і однозначний сигнал: я вам довіряю, ми - друзі, то, про що ми говоримо, настільки важливо, що повинно залишитися тільки між нами. Той факт, що Трамп вирішив взяти участь в такій надзвичайно значущою бесіді - будь-яка годинна розмова з Путіним буде мати важливі наслідки - за відсутності Макмастера або держсекретаря Рекса Тіллерсона, послаблює і їх авторитет теж», - зауважує автор матеріалу.

«Колеги президента пили каву і спостерігали за тим, як їм безсоромно користуються, поки він посміхається у відповідь. Це не те перше враження, яке Трамп сподівався справити», - резюмує видання.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: