Зустріч у «нормандському форматі» поки не планується - Штайнмаєр

Зустріч у «нормандському форматі» поки не планується - Штайнмаєр

«Доки є надія просунутися хоч на міліметр, ми не повинні відмовлятися від цього формату»

Незважаючи на всі труднощі у виконанні Мінських домовленостей, потрібно продовжувати рухатися вперед. Про це заявив журналістам у Потсдамі, де проходить неформальна зустріч глав МЗС Організації з безпеки та співпраці в Європі, німецький міністр Франк-Вальтер Штайнмаєр.
«Я, як і багато хто, незадоволений виконанням Мінських домовленостей, але найважливіше, що всі сторони посилаються на ці угоди, які є основою для переговорів, і доки є надія просунутися хоч на міліметр, ми не повинні відмовлятися від цього формату, а використати всі шанси», - сказав міністр.
Він повідомив, що у ході зустрічі у четвер обговорювалося питання доступу спостерігачів. Штайнмаєр у ролі голови ОБСЄ розуміє своє завдання не лише у забезпеченні перемир'я, а й нормальної роботи місії моніторингу, оскільки без належної поваги до неї зі сторін конфлікту неможливо забезпечувати контроль. Загрози на адресу спостерігачів в останні тижні «ускладнюють їхнє завдання» і завдання ОБСЄ, яка має надавати персонал для роботи місії. «Ми маємо забезпечити повагу роботи спостерігачів», - заявив Штайнмаєр.
Він зазначив, що над реалізацією Мінських угод працюють і за межами ОБСЄ, у «нормандському форматі». Поки, визнав він, немає підстав говорити про конкретні угоди з багатьох питань, «але іншого шляху у нас немає, ми маємо постійно намагатися згладжувати розбіжності між сторонами, зводити мости й зближувати позиції».
З приводу можливої зустрічі «нормандської четвірки», то «якщо виникне відчуття, що є можливість зустрічі на рівні міністрів або вищому», - сторони дадуть сигнал її організувати. Поки що питання на порядку денному не стоїть.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: