Фотовиставку НСЖУ «Україна: журналісти в зонах бойових дій» запрацювала в Брюсселі

Фотовиставку НСЖУ «Україна: журналісти в зонах бойових дій» запрацювала в Брюсселі
Фотографії, представлені на виставці «Україна: журналісти в зонах бойових дій», показують роботу журналістів в різних містах і регіонах України
фото: НСЖУ

«Ми в Україні свято шануємо пам’ять наших колег, які полягли», – голова НСЖУ Сергій Томіленко

Українською мовою, словами «Слава Україні! Слава українським журналістам!» закінчив свій виступ на відкритті в Брюсселі фотовиставки «Україна: журналісти в зонах бойових дій» генеральний секретар Європейської федерації журналістів Рікардо Гутьєррес, повідомляє інформаційна служба НСЖУ.

Головною метою виставки, організованої спільно Європейською федерацією журналістів (ЄФЖ) і Національною спілкою журналістів України (НСЖУ), є привернення уваги світової громадськості до важливої ролі журналістів під час війни та до необхідності притягнення до відповідальності росіян за воєнні злочини.

– Нам необхідні свідчення про цю війну, ми маємо документувати воєнні злочини! І журналісти відіграють у цьому фундаментальну роль, – сказав Рікардо Гутьєррес.

Він подякував усім, хто підтримує журналістів в Україні – Міжнародній і Європейській федераціям журналістів ЮНЕСКО, швейцарській фундації «Hirondelle» та багатьом іншим.

Виставка «Україна: журналісти в зонах бойових дій» працюватиме в Брюсселі з 17 по 23 жовтня на майданчику Українського хабу громадяського суспільства
Виставка «Україна: журналісти в зонах бойових дій» працюватиме в Брюсселі з 17 по 23 жовтня на майданчику Українського хабу громадяського суспільства
фото: НСЖУ

– Але ми – в Брюсселі. І ми закликаємо Європейський Союз також підтримувати діяльність Центрів журналістської солідарності Національної спілки журналістів України і фінансувати друк місцевих газет на деокупованих і прифронтових територіях, – сказав Рікардо Гутьєррес. – Євросоюз повідомив про виділення 28 мільйонів євро на підтримку українського уряду в стратегічних комунікаціях, але ми закликаємо також підтримувати журналістів на місцях.

На виставці особлива увага приділяється журналістам, які втратили життя, працюючи на передовій. З початку російського вторгнення в Україну під час виконання професійних обов’язків загинуло 16 журналістів, а загальна кількість медійних працівників, які стали жертвами російської агресії, перевищує 70 осіб, включаючи як цивільних журналістів, так і журналістів, які були мобілізовані в армію.

Сергій Томіленко: Національна спілка журналістів України підтримує ініціативу проведення трибуналу над путінським режимом загалом і над кожним окремим воєнним злочинцем зокрема
Сергій Томіленко: Національна спілка журналістів України підтримує ініціативу проведення трибуналу над путінським режимом загалом і над кожним окремим воєнним злочинцем зокрема
фото: НСЖУ

– Ми в Україні свято шануємо пам’ять наших колег, які полягли, виконуючи обов’язок – професійний і громадянський, – сказав, виступаючи на відкритті виставки, голова НСЖУ Сергій Томіленко. – Водночас ми закликаємо не залишити їхніх убивць безкарними. Національна спілка журналістів України підтримує ініціативу проведення трибуналу над путінським режимом загалом і над кожним окремим воєнним злочинцем зокрема. Зараз росія хотіла би прибрати Україну й події в Україні із міжнародних новин. Але війна триває – і ми закликаємо колег із різних країн світу продовжувати висвітлювати її у своїх медіа.

Фотографії, представлені на виставці «Україна: журналісти в зонах бойових дій», показують роботу журналістів в різних містах і регіонах України. Представлено 26 фотографій, серед яких роботи відомих українських і міжнародних фотографів, зокрема лауреата Пулітцерівської премії та World Press Photo Євгена Малолєтки, фотографа інформаційного агентства Associated Press в Україні Єфрема Лукацького, відомих українських воєнних фотографів Костянтина, Влади Ліберових (LIBKOS) та Яна Доброносова, Дмитра Ключка, Андрія Андрієнка.

«Ці фотографії – найкращий шлях дізнатися справжню історію про війну, про українських людей, про нашу боротьбу. Адже росія використовує в цій війні брехню як зброю, – сказав на відкритті виставки Надзвичайний і Повноважний посол, представник України при Європейському Союзі Всеволод Ченцов.

Він додав, що день 17 жовтня в Брюсселі – сумний і похмурий, оскільки напередодні відбулася терористична атака, в якій загинули невинні люди.

Заплановане відкриття фотовиставки ледь не було скасовано через несподівану загрозу в Брюсселі. Вночі проти вівторка, 17 жовтня, в місті був оголошений найвищий рівень терористичної загрози внаслідок інциденту, в якому 45-річний громадянин Тунісу відкрив вогонь, вбивши двох людей...

У своєму виступі Всеволод Ченцов намагався підбадьорити жителів Брюсселя і європейських медійників. Він також додав, що мужність та хоробрість українських журналістів може стати прикладом для іноземних колег.

Про спільне бачення загроз і солідарність журналістів різних країн говорила і очільниця Департаменту кампаній та комунікацій Міжнародної федерації журналістів Памела Моріньєр.

«Найпотужніша кампанія солідарності, яка тільки була проведена Міжнародною та Європейською федерацією журналістів, – це кампанія на підтримку українських журналістів, – сказала вона. – Навіть найменші спілки журналістів з різних країн передавали або кошти, або захисне спорядження, техніку чи гуманітарну допомогу. Спільно із штаб-квартирою ЮНЕСКО ми підтримуємо діяльність ефективної мережі Центрів журналістської солідарності в Україні».

Виставка «Україна: журналісти в зонах бойових дій» працюватиме в Брюсселі з 17 по 23 жовтня на майданчику Українського хабу громадяського суспільства (Люксембургська площа коло приміщення Європарламенту).

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: