Справа Мартиненка. Свіжі фото підозрюваного у корупції політика із засідання Антикорусуду

Справа Мартиненка. Свіжі фото підозрюваного у корупції політика із засідання Антикорусуду
Підозрюваний у корупції Микола Мартиненко вперше за тривалий час з'явився на публіці
фото: Сергій Лещенко

Колишній депутат Микола Мартиненко звинувачується у «відкатах» на панамський офшор

31 травня у Вищому антикорупційному суді у місті Києві відбулося засідання, на якому розглядали справу колишнього народного депутата України Миколи Мартиненка, який тривалий час не з'являвся на публіці. Ексдепутат та журналіст Сергій Лещенко, який проходить свідком у справі Мартиненка, опублікував нові фото підозрюваного у корупції політика та розповів, як пройшло засідання.

«Вісім років тому велика кількість фейків про мене в інтернеті була вкинута саме як частина контрзахисту Мартиненка від моїх викриттів. Частина вигаданих історій про мене досі циркулюють у пабліках. Але це – ціна, яку мені довелося заплатити. І, зрештою, все стало на свої місця», – написав Лещенко.

Лещенко зазначив, що суддя знімала частину питань від Мартиненка до нього як такі, що не стосуються справи, і побажав Мартиненку отримати справедливий вирок. На свіжих фотографіях із залу засідань ексдепутат Микола Мартиненко повернутий боком, проте це перші фото за декілька років. Раніше ексдепутата було складно зловити на публіці.

Микола Мартиненко у залі суду
Микола Мартиненко у залі суду
фото: Сергій Лещенко

Нагадаємо, що раніше швейцарські правоохоронці заявили, що Мартиненко та Скаленко підозрювались у тому, що відкривали у швейцарських банках рахунки, з яких купували нерухоме майно та активи у Швейцарії та інших країнах — таким чином відмиваючи кошти, отримані незаконним шляхом в Україні та Чехії.

За даними слідства, колишній депутат доручив Скаленку створити офшорну компанію в Республіці Панама. Її директорами виступали різні громадяни Панами, але всі вони призначили Мартиненка своїм уповноваженим представником.

Відтак, стверджують правоохоронці, за вказівкою Мартиненка його спільник відкривав банківські рахунки у Швейцарії від імені офшорної компанії, зазначаючи в документах бенефіціарним власником активів Мартиненка.

Сам Мартиненко своєї провини за цими звинуваченнями не визнавав.

Справа у Швейцарії пов’язана із українською справою щодо колишнього народного депутата та його спільників, яку вели НАБУ й САП і яка нині розглядається у Вищому антикорупційному суді.

22 травня 2018 року Спеціалізована антикорупційна прокуратура направила до суду обвинувальний акт за обвинуваченням Мартиненка, а також Сергія Переломи, Руслана Журила, Олександра Сорокіна, Володимира Богданця та Валерія Василькова у справі про заволодіння коштами держпідприємств «СхідГЗК» та «Енергоатом».

Їм інкримінують вчинення злочинів, передбачених ч. 5 ст. 191 (заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовим становищем), ч. 3 ст. 209 (легалізація доходів, одержаних злочинним шляхом), ч. 1 ст. 255 КК України (створення злочинної організації).

Мартиненку та Василькову інкримінують заволодіння коштами ДП «НАЕК «Енергоатом» під час укладення та виконання контрактів щодо постачання обладнання для зазначеного підприємства від чеської компанії Skoda JS, укладення та виконання контракту між Skoda JS та компанією Bradcrest Investments SA на загальну суму EUR6,4 млн.

Крім того, Мартиненка, Перелому, Журила, Сорокіна і Богданця обвинувачують у заволодінні коштами ДП «СхідГЗК» у сумі $17,28 млн шляхом неправомірного укладення та подальшого виконання контракту купівлі-продажу уранового концентрату для ДП «СхідГЗК» через австрійську компанію-посередника Steuermann Investitions- und Handelsgesellschaft mbH, підконтрольну учасникам злочинної організації.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: