Тігіпко: Заяви про девальвацію гривні - передвиборні «лякалки»

Тігіпко: Заяви про девальвацію гривні - передвиборні «лякалки»

іце-прем'єр Сергій Тігіпко, який відповідає в уряді України за соціальну політику, за розповів в інтерв'ю ВВС Україна про те, чому паралімпійцям не збільшили призові слідом за олімпійцями, в чому помиляються економічні експерти і чому соцпрацівники ходять по квартирах.

Віце-прем'єр Сергій Тігіпко, який відповідає в уряді України за соціальну політику, за розповів в інтерв'ю ВВС Україна про те, чому паралімпійцям не збільшили призові слідом за олімпійцями, в чому помиляються економічні експерти і чому соцпрацівники ходять по квартирах.

-- Про паралімпійців

ВВС Україна: Пане віце-прем’єре, нещодавно міністр у справах сім'ї, молоді та спорту Равіль Сафіуллін сказав, що в Україні вже склалась така традиція, що паралімпійцям і олімпійцям виплачують однакові призові. Вчора до нас приїжджав Валерій Сушкевич, президент Паралімпійського комітету, який твердить, що олімпійцям призові підняли до 125 тисяч доларів, а паралімпійцям – не підняли. Скажіть, чому?

Сергій Тігіпко: Олімпійцям піднімали, буквально, тільки-тільки. Тиждень тому практично. Там вийшло, що двічі піднімали, тому що ще додали невеликі цифри. Тому думаю, що просто часу не вистачило. Дійсно, у нас зараз чемпіон Паралімпійських ігор отримує 700 тисяч гривень, а чемпіон Олімпійських ігор - 125 тисяч доларів. Тому тут є нерівність, і я думаю, що це треба поправити.

ВВС Україна: Але чи буде це виправлено на цій Паралімпіаді? Який це сигнал для самих паралімпійців?

Сергій Тігіпко: Ми спробуємо швидко це виправити. Я от зараз практично буду повертатися до Києва. Я думаю, що вже в понеділок ми це будемо обговорювати на засіданні Кабінету міністрів.

ВВС Україна: Тобто Ви вважаєте, що ці призові можна вирівняти?

Сергій Тігіпко: Я вважаю, що це треба робити, тому що, хоча паралімпійці і розігрують більшу кількість нагород порівняно з олімпійськими змаганнями, я вважаю, що стимули повинні залишатися для всіх однакові.

ВВС Україна: Який сигнал паралімпійці подають людям з інвалідністю в Україні?

Сергій Тігіпко: Ці люди показують, що можна змагатися, можна жити надзвичайно цікавим життям, можна за рахунок своєї роботи багато чого досягати.

Я вважаю, що всі ці приклади потребують дуже серйозного піар-супроводу для того, щоби бачили спонсори, бачила місцева влада і бачили самі люди з обмеженими можливостями, щоб для всіх був приклад і була робота.

ВВС Україна: Я вже понад десять років живу у Великій Британії і регулярно їжджу в Україну. І тут, і там я спілкуюсь із людьми з інвалідністю, і це неначе два різних світи. В Україні вони не можуть знайти роботу, не можуть пересуватися містами, бо не створені умови в автобусах, в метро. Особливо це стосується людей у візках. Самі паралімпійці кажуть, що це змушує їх займатись спортом, бо це єдиний вихід. Тоді, можливо, успіх параілімпійців в країні, де є дискримінація людей з інвалідністю, це сумно?

Сергій Тігіпко: Насправді ніякої дискримінації немає, тому що ніхто навмисно цього не робить.

ВВС Україна: Але ніхто нічого і не робить, щоби полегшити життя. Наприклад, височенні тротуари і відсутність пандусів - це зі слів людей, з якими я розмовляв у Євпаторії на базі підготовки паралімпійців. Вони кажуть, що просто не можуть пересуватися містом. Автобуси… От, як їм їздити в магазин?

Сергій Тігіпко: Все одно, це потребує певних грошей, певної уваги, інвестицій. Якщо подивитись тільки за останній рік, то я можу багато зараз перераховувати, скільки було зроблено для інвалідів, для інвалідів-учасників бойових дій. Пенсія була підвищена від початку року на 25%, при чому до 9-го травня вдвічі були збільшені разові виплати. Інваліди-чорнобильці отримали на 90% більші пенсії. Далі можна продовжувати. Ми перший рік повністю забезпечуємо інвалідів ліжками, інвалідними візками.

ВВС Україна: Але на цих візках важко пересуватися...

Сергій Тігіпко: Не треба так казати, тому що самі візки – якісні, а от що стосується умов, то прийняті всі необхідні рішення по нових приміщеннях. Тобто ви зараз не здасте приміщення, якщо вони не будуть обладнані, в тому числі, і для людей з обмеженими можливостями.

ВВС Україна: А громадський транспорт?

Сергій Тігіпко: Те саме зараз і по громадському транспорту робиться, але якщо місцевій владі не вистачає на найелементарніші речі, то сьогодні, я вважаю, безумовно, є матеріальна проблема. Назвати це дискримінацією – ні…

ВВС Україна: Це зі слів людей. От вони мені казали: спробуйте заїхати на тротуар оцією коляскою для дитини, хіба це не дискримінація?

Сергій Тігіпко: Для мене дискримінація – це коли навмисно щось не робиться, а сказати, що тут є навмисні дії влади, – ні, я з цим не погоджуюся. З якою категорією не зустрінься, всі говорять про матеріальні проблеми, безумовно, у багатьох місцевих адміністраторів просто очі розбігаються.

Я погоджуюся, що це величезна проблема, і на все це можна знаходити гроші. Є інше: брак розуміння того, що ми повинні зробити такі умови для людей, щоб вони могли повністю адаптуватися, могли відчувати себе людьми з рівними можливостями.

-- Про економічну політику

ВВС Україна: Більшість партій, що беруть участь у виборах, у своїх програмах обіцяють скасувати реформи, проведені під Вашим керівництвом, - пенсійну та податкову. Вони розраховують, що виборці їх підтримають, не в останню чергу, саме через це. Як Ви ставитеся до цього?

Сергій Тігіпко: Абсолютно спокійно, і я зразу можу сказати, що якщо йдеться про відміну таких рішень, то для людей це означає одне: чи будуть підвищені податки, і на першому етапі бізнес буде сплачувати великі податки, і влада може отримати економічний ефект, чи будуть зменшені пенсії, чи буде зменшена заробітна платня бюджетної сфери. Тобто іншого варіанту нема. Чи заберуть у вчителя, у лікаря, у військового, у міліціонера – і віддадуть до Пенсійного фонду, чи зменшать просто пенсії.

Ми зробили свої кроки, і сьогодні ми бачимо, що це кроки вірні, тому що наступними кроками ми змогли збільшити пенсію, і середня пенсія, якщо подивитися з 2009 року, зросла більше ніж на 42%. При цьому кумулятивна інфляція зросла на 14,2%. Мені здається, що ми рухаємося правильним шляхом.

ВВС Україна: Більшість експертів вже не мають сумнівів у тому, що в української економіки «запас міцності» вичерпається одразу після виборів - максимум до кінця року, і що українці вже впродовж найближчих півроку побачать і девальвацію гривні, і надзвичайні складності із розрахунками за газ та зовнішніми боргами. Вони у чомусь помиляються?

Сергій Тігіпко: Безумовно, помиляються. Не буде такого.

Якщо подивитися на зовнішні ринки, скажімо, на той же європейський ринок, то він сьогодні не кращий, ніж у 2008-2009 роках – за часів кризи. Якщо подивитися на економічне зростання, то там шість місяців уже практично немає економічного зростання. А якщо і є, то невеличке. А це для нас – другий ринок збуту. Не найкращі зараз часи і в країнах СНД. Тим не менше, ми в 2010-му мали 4,5% зростання, в 2011-му – 5,2%, і я думаю, в цьому році ми вийдемо десь біля 3,5 – 4%.

«Лякалки» - зрозуміло, під час виборів багато їх буде. Я вже чув, що в вересні буде девальвація. Вересень прийшов – нічого нема. І валютні резерви залишились практично на тому ж рівні. Все це – передвиборчі боротьба і заяви.

В Україні сьогодні є основна позиція, є президент, є Кабінет міністрів, і є більшість в парламенті, які працюють абсолютно скоординовано. І якщо вони працюють абсолютно скоординовано, то на погіршення економічних умов – кризу – ми можемо відповісти абсолютно адекватними конкретними діями.

ВВС Україна: Ви згадували про 2008-2009 роки, тоді велися переговори з МВФ. Що з МВФ зараз? Чи потрібна якась допомога, транші?

Сергій Тігіпко: Ми постійно перебуваємо в переговорах з МВФ. Більше того, практично всі показники по дефіциту бюджету, по фінансових показниках, які контролює Національний банк, ми витримуємо. І регулярно ми знаходимося в постійних консультаціях.

ВВС Україна: Але допомога не виділяється?

Сергій Тігіпко: Допомога не виділяється, і ми вже півтора року живемо за власний рахунок. Чітко зрозуміло, що йдеться про підвищення цін на газ для населення і на газ для теплокомуненерго, яке за собою тягне зростання комунальних платежів на 32-33%. Ми сьогодні не готові до цього і не будемо йти (на це – Ред.).

Я розумію, як можна вийти з ситуації, і Кабінет міністрів недавно прийняв гарну програму з енергозбереження. Така достатньо серйозна програма, яку ми відпрацювали з фахівцями Світового банку. До неї можна деякі кроки додати, і тоді це буде схоже на те, що ми робимо комплексні дії зі зменшення дефіциту і «Нафтогазу», але одночасно і зменшення енергетичної залежності України в цілому.

-- Про соцробітників і агітацію

ВВС Україна: Не можу не запитати, оскільки зараз у ваш бік лунає багато критики щодо додаткових 12 тисяч соціальних працівників, які, як твердить громадянська мережа ОПОРА, деяким чином агітують за партію влади, яку ви зараз представляєте. Ці соціальні працівники ходять із будинку в будинок і розповідають про соціальну політику уряду і президента, намагаються допомогти незахищеним прошаркам населення. Це збільшення відбулося за п’ять місяців до парламентських виборів. Чи ви не вбачаєте в цьому агітації?

Сергій Тігіпко: Знаєте, для того, щоби в цьому питанні розібратися, потрібно було б, щоб хтось з журналістів просто захотів у цьому розібратися. Я можу сказати тим же експертам руху ОПОРА…

ВВС Україна: Це і опозиційні депутати.

Сергій Тігіпко: Та мені байдуже - кому завгодно. Сьогодні в міністерстві соціальної політики вже працює 48 тисяч фахівців, які кожен день ходять по будинках. Сорок вісім. Це представники терцентрів, які обслуговують пенсіонерів, в першу чергу, інвалідів. Вони кожен день приходять: миють підлогу, готують їжу, комусь на городі трошки допомагають, купують ті чи інші продукти.

Якби було бажання взяти їх всіх і залучити до виборів, це би було давно зроблено. Немає такого бажання і немає такого завдання.

Ми набрали, дійсно, 12 тисяч фахівців. Крім трьох областей, які не захотіли це робити, але йдеться про те, що ми пробуємо реформувати саму соціальну сферу, яка була побудована ще за радянських часів і яка будувалася ще на тому, що у людини повинна виникнути проблема і після цього вона повинна достукатися до держави і прийти за якоюсь допомогою. А держава після цього вирішує, буде вона допомагати чи ні.

Тут йдеться про те, що ми набираємо соціальних дільничних, які повинні працювати на випередження. Вони повинні ходити по будинках, скласти карту свого району, за який вони відповідають, вони повинні знати ситуацію в кожній родині, розказати, які можливості є для родини, якщо в неї виникає якась проблема. І вони повинні працювати на випередження. Це краще для людей і дешевше для держави.

BBC Україна: Проблема в тому, що таке суттєве збільшення відбувається саме за п'ять місяців до виборів.

Сергій Тігіпко: А коли, скажіть, це робити? Якщо я це зроблю в 2013-му, то скажуть, що це за 1,5 роки до виборів президента. А після цього – знову, перед місцевими виборами, і так далі. Тому – нагнітання ситуації.

І це я бачу сто разів – і в бізнесі, і де завгодно. Той, хто робить справу, той завжди буде під критикою. Тому що краще всього – нічого не робити, і тоді ти будеш «не клятий, не м’ятий», як кажуть в Україні.

Тому я це буду просувати, я буду це тиснути, тому що, з одного боку, розмови популістів, а з другого боку – сім тисяч сиріт, які виникають в Україні після того, коли батьків, які живі-здорові, позбавляють батьківських прав . А це означає, що перед цим не включилися соціальні працівники, які б змогли допомогти цій родині. Після цього ми на сироту витрачаємо в середньому 5,5 тисяч гривень в місяць, а копійкою не допомогли родині, не пролікували, не допомогли це вирішити. Тому у мене оці сироти з одного боку, а з іншого боку - розмови популістів. Я знаю, що мені робити і на кого мені орієнтуватися.

-- Про вибори

ВВС Україна: Які у вас плани взагалі щодо парламентських виборів? Ви берете участь у виборах від Партії регіонів, чи ви, якщо буде можливість, залишитеся працювати в уряді, чи підете в депутати?

Сергій Тігіпко: Зараз головне завдання нам – провести вибори. І те, що я подивився по останніх опитуванняя, - ситуація для нас гарна. На 2,5% ми зараз випереджаємо опозицію, і я думаю, що є всі підстави в нас сьогодні і далі набирати темп. Після цього буде вирішувати партія.

Я вписуюся і можу сказати, намагаюся все зробити, щоб Партія регіонів була більш конкурентною, хотілося б бачити там більше молодих людей, більше реформаторськи налаштованих. Ми спробуємо це зробити. А після виборів побачимо, що ми будемо робити.

У мене більше бажання займатися все ж таки виконавчою роботою, у виконавчій гілці влади. Тут реальні реформи, і тут, я би сказав так: найважче за все, тут якісь такі проблеми, які накопичились якраз на цьому рівні. Але якщо потрібно буде працювати в парламенті – залишимось і будемо працювати в парламенті.

ВВС Україна: Ви брали участь у президентських виборах, посіли третє місце, але після цього Ви стали фактично командою теперішнього президента Януковича, не підтримуючи його після виборів. Тобто Ви не обрали, Ви не підтримували ні Юлію Тимошенко, ні Віктора Януковича. Але зараз Ви працюєте з ним у його команді в уряді. Чи особисто для себе Ви не втратили значну частку того електорату, який голосував за Вас? Якщо Ви знову захочете, наприклад, брати участь у виборах, чи будуть вони знову голосувати за Вас? Я маю на увазі президентські вибори.

Сергій Тігіпко: Для політиків є завжди вибір: ти можеш постійно залишатися в опозиції, будеш мати більш-менш непогані рейтинги, поки не набридне уже людям слухати твої звинувачення і так далі. Але є й інший шлях – можна втрачати рейтинги і робити справу.

На мій погляд, коли партія «Сильна Україна» обговорювала це, я всім своїм колегам і друзям казав: сьогодні не час сидіти, давайте спробуємо попрацювати. Ми прийшли, щоб робити реформи.

Все, що я говорив на виборах президента, все стосувалось одного – реформування країни для того, щоб ми додали конкурентноздатності. Хочете – давайте приходити. Зараз 19 колег моїх працюють на рівні заступників голів обласних адміністрацій, п'ять людей в списку знаходяться. Тобто можливості є братися і робити.

І сьогодні я бачу, що вони задоволені, вони сьогодні займаються найважчою у більшості своїй ситуацією – це вирішення проблем якраз соціального блоку. Але бачу - очі горять, тому що ми реально можемо змінювати ситуацію.

Особисто я думаю, може, в плані якомусь кар’єрному і втратив, але в плані можливості по проведенню реформ однозначно виграв. Перший раз в Україні є вертикаль влади. Питань до влади дуже багато. Повірте мені, і завтра, і післязавтра буде не менше, до будь-якої влади.

Я, перебуваючи тут, у Великій Британії, вчора розмовляв з головою уряду, з заступником прем’єр-міністра, розмовляв з міністром з європейських справ – повірте мені, я бачу, що тут теж нелегко. Але кожний політик повинен тримати конкретний фокус. Реформи – все, оце мій фокус, я і надалі буду триматися його.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: