«Небесна сотня» гинула за Табачника?

«Небесна сотня» гинула за Табачника?

Компанія, пов'язана з одіозним екс-міністром, з допомогою «активістів Майдану» проводить оборудку, яку не змогла реалізувати навіть при Януковичі

1 жовтня 2011 року автор цього тексту у якості музиканта брав участь у фестивалі, присвяченому акції громадських активістів із захисту будинка по вулиці Грушевського, 4б. На місці цього старого будинку, зведеного ще у 1905 р., пов’язана з Дмитром Табачником компанія «Грааль» планувала побудувати скляний хмарочос висотою 160 метрів, з підземним паркінгом на 1100 місць.

Це був час «розквіту» кланової корупційної системи влади Януковича та його поплічників. Але історія спроб знищення будинку Г4б, як його зараз називають, почалася ще у травні 2003 року. Тоді ТОВ «Грааль» виграло інвестиційний конкурс з реконструкції Європейської площі. Участь у конкурсі брала фірма ТОВ «Лілея», теж пов’язана з братами Табачниками. Вийшов такий собі «мєждусобойчик».

Для повноти картини слід зауважити, що у 2003 році Дмитро Табачник працював гуманітарним віце-прем’єром в першому уряді Віктора Януковича. Тому дивуватися такому стрімкому прориву фірми «Грааль» на будівельному ринку не варто.

У 2007 році ТОВ «Грааль» отримало дозвіл знести будинок по вул. Хрещатик, 5в, а оскільки будинок Г4б нерозривно з ним пов’язаний – то і його теж.

Компанія «Грааль» заздалегідь провела підготовчу роботу. Будинок Г4б стояв нежилий ще з часів СРСР, а відселені з нього мешканці отримали у якості компенсації квартири. Проте у 2006 році практично дві третини цих колишніх власників уклали з «Граалем» угоди купівлі-продажу квартир, які їм вже давно не належали – та й взагалі відносилися до нежитлового фонду. В угодах фігурували солідні суми, проте продавці кажуть, що «на руки» отримували лише незначну частину обіцяних грошей. Попри це, на підставі цих документів «Граалю» дісталася вся будівля під знос. Всі ці угоди укладались через посередника, що давало можливість «Граалю» стати добросовісним набувачем прав власності на всі квартири і в цілому на будинок в самому серці столиці.

Знову-таки, для повноти картини слід зауважити, що у 2006 р. Дмитро Табачник працював віце-прем’єром вже у другому уряді Януковича. Тож активні фази боротьби «Граалю» за Г4б цілком співпадають по часу з перебуванням Дмитра Володимировича при владі.

Фестиваль на захист Г4б, згаданий на початку статті, був елементом мистецького спротиву проти будівництва в центрі Києва неоковирного готельно-офісного монстра, який мав височіти над усім містом, псуючи пейзаж та понівечивши історичну частину столиці.

Опір тривав кілька років. Громадським активістам наприкінці жовтня 2011 року навіть вдалося добитися внесення Г4б до Переліку щойно виявлених об’єктів культурної спадщини – щоправда, не надовго, оскільки Головне управління культурної спадщини КМДА без пояснень причин скасувало свій же відповідний наказ.

Сьогодні Г4б знову під загрозою знищення. 8 травня представники ТОВ «Грааль» у супроводі кількох десятків бійців 2-ї сотні Самооборони Майдану почала обносити будинок будівельним парканом. Громадські ініціативи «Мистецька Платформа» і «Мистецька Сотня», які до останнього часу базувалися в будівлі, викликали міліцію. Але керівник «самооборонівців», заступник сотника 2-ї Сотні Самооборони Майдану Олександр Бондаренко показав активістам папір без печатки за своїм же підписом, згідно з яким усі організації мали негайно звільнити Г4б. Міліції, за словами активістів, Бондаренко повідомив, що це питання «домовлено на рівні заступника начальника управління в Печерському районі».

«Поставили паркан при будинку, нібито в них є дозвіл на встановлення паркану. Потрібно розібратися з цим дозволом, звідки він з’явився взагалі. Будинок мав колись статус культурної пам’ятки, буквально три дні. Цей статус йому потрібно повернути. Командує там Михайло Ноняк, за словами хлопців (з 2-ї Сотні – «Главком»)», - розповів «Главкому» громадський активіст і журналіст, один із активістів Майдану Ігор Луценко.

-- Захопники кажуть, що в цьому будинку можуть висадитись сепаратисти

Правозахисник Олег Коляда, який давно бореться за Г4б, розповів «Главкому», що 2-га Сотня виправдовує свою співпрацю з фірмою Табачників… загрозою нападу сепаратистів. За його словами, на найближчі дні плануються переговори між сторонами конфлікту щодо подальшої долі будинку:

«Ми прямо зараз з 2-ю Сотнею Самооборони Майдану в присутності журналістів і представників громадських організацій ведемо розмову щодо законного вирішення цього питання. Фактично ми зараз сідаємо за стіл перемовин з тим, щоби ця будівля залишилася київській громаді, оскільки те, яким чином відбулося захоплення цієї будівлі представниками ТОВ «Грааль» - я вважаю, не є законним.

Чим 2-га Сотня мотивує свої дії, ось це захоплення будинку?

Вони мотивують це тим, що можуть зненацька висадитися сепаратисти на території Грушевського, 4б, і звідси можуть вестися бойові дії на знищення щирих українців. Але чомусь 8 травня вони до цих сепаратистів і мене прив’язували, і представників інших громадських організацій, розташованих за цією адресою, які проводять культурну діяльність.

Хто командує цими людьми з 2-ї Сотні?

Єдиною людиною, про яку я знав, що вона представляє 2-гу Сотню – це був товариш, якого призначили четвертим заступником міністра доходів та зборів.

Йдеться про Михайла Ноняка?

Абсолютно вірно. Хто наразі керує – я не знаю. Але 8 травня від імені 2-ї Сотні до мене зверталося близько тридцяти осіб, які навіть погрожували вбивством. Взагалі, не зрозуміло, чому 2-га Сотня перебрала на себе повноваження виконавчої служби, органів міліції. ТОВ «Грааль» могло звернутися до офіційних установ, натомість вони чомусь звернулися за підтримкою в цьому питанні до 2-ї Сотні Самооборони. Це паплюжить сам факт існування цієї сотні, бійці якої розповідають, що вони захищали Майдан, а натомість ми бачимо, що вони захищають інтереси Табачника».

Сотником 2-ї Сотні є Михайло Ноняк, який наприкінці квітня дійсно був призначений заступником міністра доходів і зборів. Він відповідатиме за боротьбу з корупцією в той час, як його сотня допомагає братам Табачникам «віджимати» у киян історичну будівлю в центрі міста.

Ноняк мало відомий широкому загалу. Він встиг побувати і у «Свободі» Тягнибока, і у «Громадянській позиції» Гриценка. А нині заради його призначення до міністерства, яке Кабмін планує невдовзі ліквідувати, Яценюк створив ще одну посаду заступника міністра. Інший цікавий факт з біографії Ноняка – після втечі Януковича він був комендантом Межигір’я, деякі скари якого зникли в невідомому напрямку.

У розпорядженні «Главкому» також є рішення Івано-Франківської міськради, згідно з яким Ноняк Михайло Васильович у 2012 році отримав земельну ділянку на житловому масиві «Черешеньки» як ліквідатор ЧАЕС І категорії. Щоправда, сам заступник міністра доходів та зборів запевнив «Главком» в тому, що це випадковий збіг і йдеться про зовсім іншу людину, але з абсолютно ідентичними прізвищем та іменем. Окрім цього, Ноняк заперечує і причетність 2-ї Сотні до будівництва паркану навколо Г4б:

{15-}

-- Нашої сотні, наскільки я знаю, там було пара чоловік

2-га Сотня, керівником якої Ви є, допомагає фірмі «Грааль» зносити будинок по вул. Грушевського, 4б. Як ви можете це прокоментувати?

Мене повідомили про цю ситуацію, і я пробував розібратися в ній детально. Була інформація і від громадян, які проживають там в районі вул. Грушевського, і наша оперативна інформація – що там (у будинку Г4б – «Главком») проживають якісь незрозумілі люди. Коли ми туди направили людей, то побачили, що є ряд громадських організацій, які потрібні і Майдану, і суспільству. Ну, і були особи, які… не хочу говорити образливими словами, але… які не відповідають ідеалам Майдану. Бомжуваті люди з якимось таким кримінальним минулим, як мені доповідали.

Ми розібралися в цій ситуації. Взяли документи і в тих людей, які орендували тут приміщення, і у власників. Там ситуація досить заплутана і ми не хотіли в ту ситуацію влазити, тим більше, що казали, ніби якісь регіонали мають до того будинку відношення. Не знаю, правда це чи ні, але Самооборона не може виконувати там якісь правоохоронні дії. І я сказав своїм підопічним, їх там декілька чоловік було, щоб вони тим питанням більше не займалися.

Як тоді вийшло так, що ваша сотня разом з ТОВ «Грааль» прийшла і почала ставити будівельний паркан?

Нашої сотні, наскільки я знаю, там було пара чоловік і вони не ставили паркан, жодних будівельних дій не проводили.

Але ж паркан таки поставили, можна переконатись будь-кому на власні очі.

Паркан там не міг з’явитися і наші того не робили. Того ж самого дня, чи на інший день, прийшли інші сотні Самооборони. Якщо фірма «Грааль» зверталася до когось іншого, то це можливо, але 2-га сотня до того відношення не має.

Чи знайомий вам Бондаренко Олександр?

Так, Олександра я знаю, він є членом нашої сотні.

Ну, так ось саме він, як кажуть свідки, командував людьми, які допомагали ТОВ «Грааль» ставити паркан.

Він не міг командувати людьми, йому на це ніхто повноважень не давав.

Він пред’являв документ з вимогою негайно звільнити будівлю, підписаний ним самим і заступником начальника офіцерського корпусу.

Я не знаю заступника начальника офіцерського корпусу і хто дав йому ці повноваження. Наскільки я знаю, там дійсно знаходилися декілька бійців 2-ї Сотні, але в той же самий день ми припинили будь-які дії, я сказав їм відійти з тих приміщень.

Зараз у будинку Г4б містяться благодійні та митецькі організації, які доглядають за територією і своїми силами наводять тут лад. «Ми збираємо гроші на онкохворих дітей, діатебиків, ми абсолютно поза політикою. Це приміщення ми відновили, але 16 квітня (саме цього дня Яценюк видав розпорядження про створення посади заступника міністра для Ноняка, – «Главком») у нас був наліт 2-ї Сотні, в нас пропало дуже багато майна – винесли все», - розповів «Главкому» заступник голови правління благодійної організації «Шлях до майбутнього» Богдан Біленький.

{14-}

За його словами, здаватися активісти не збираються. «Плануємо боротися, зносити незаконні паркани, щоби сюди був доступ для людей. Тут стіна Цоя, сюди люди приходять, фотографуються, просто відпочивають», - каже Біленький.

Парадокс полягає в тому, що аоборудку по захопленню і знесенню Г4б Табачникам не вдалося «провернути» ані за часів Кучми, ані за часів Януковича. Навіть тоді, в умовах шаленої корупції і дерибану, громаді вдалося відстояти своє майно і архітектуру середмістя. Невже тепер після революції у бажаючих звести хмарочос в центрі столиці все піде як по маслу?

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: