Битва Хресних ходів

ТЕМА ТИЖНЯ
Битва Хресних ходів
Молебен на Володимирській гірці у Києві, 27 липня 2016 року
фото: Станіслав Груздєв, Главком

Святкування 1030 річниці Хрещення Русі у Києві. Все про головні заходи, місця їхнього проведення та безпеку

27 і 28 липня дві найбільші православні церкви в Україні Київського та Московського патріархатів проведуть Хресні ходи і молебні. Ці заходи присвячені 1030 річниці Хрещення Київської Русі. Так як і в минулі роки, урочистості двох церков будуть розведені і у часі, так і частково у місцях проведення.

Ще у вівторок, 24 липня, випередивши інші церкви, свій Хресний хід і молебень провела найменша з православних Українська Автокефальна православна церква. Вона зібрала біля Андріївського узвозу близько 1000 парафіян.

(фото: Уніан)Хресний хід і молебень Української Автокефальної православної церкви (фото: Уніан)

Найбільші православні церкви очікують близько 100 тисяч вірян кожна і обвинувачують опонентів у можливих провокаціях.

Сакральності цьогорічного святкування Хрещення Русі додає не тільки кругла дата, а й очікування Томосу від Вселенського патріарха Варфоломія. Прохання про це українська влада і ряд єпископів УПЦ КП і МП надіслали до Вселенського патріарха.

Святійший Патріарх Філарет під час хресного ходу, 28 липня 2016 року (фото: Станіслав Груздєв, Главком)Святійший Патріарх Філарет під час хресного ходу, 28 липня 2016 року (фото: Станіслав Груздєв, Главком)

Як святкуватимуть церкви

УПЦ МП

Урочистості розпочнуться 27 липня о 13:00 вже традиційно на Володимирській гірці, де відбудеться молебень. Вхід для парафіян лише через рамку поліції. За досвідом минулого року, на Хресний хід буде заборонено проносити металеві речі. Для тих, хто не зможе потрапити на Володимирську гірку, на вулиці Трьохсвятительській будуть встановлені великі екрани, на яких транслюватиметься молебень. Близько 13:30 парафіяни вирушать до Києво-Печерської лаври, де продовжаться святкування. 28 липня о 9:00 на площі перед Успенським собором на території Лаври відбудеться божественна літургія за участю запрошених представників 12 з 14 православних церков.  

УПЦ КП

Урочистості розпочнуться 28 липня о 9:30 з божественної літургії у Володимирському соборі. Об 11:30 розпочнеться Хресний хід «Молитва за Україну та за єдину Помісну Українську православну церкву» від Володимирського собору до Михайлівської, Софіївської площі і парку Володимирська гірка.

Малюк під час хресного ходу УПЦ МП, 27 липня 2016 року (фото: Станіслав Груздєв, Главком)Малюк під час хресного ходу УПЦ МП, 27 липня 2016 року (фото: Станіслав Груздєв, Главком)

Події, які передували Хресним ходам

УПЦ МП

За словами заступника глави синодального відділу УПЦ із зовнішніх зв’язків, протоієрея Миколи Данилевича, влада перешкоджає приїзду паломників із різних регіонів України. Так, зокрема, перевізникам і власникам автопарків в Овруцькому районі на Житомирщині, а також в Одесі нібито влада наполегливо не рекомендувала їхати до Києва. Щоправда ані перевізників, ані представників влади, які виступили з такими «рекомендаціями» представники Московської церкви в Україні не називають. Там лише закидають, що держава начебто допомагає УПЦ КП, надаючи безплатні автобуси для парафіян і цілі поїзди до Києва. «Провокації можливі. Але як і в минулі роки, сподіваємося, їх удасться попередити», – заспокоюють самі себе в УПЦ МП

УПЦ КП

У Київському патріархаті особливе ставлення до себе з боку держави відкидають. Хоча і не заперечують, що святкування відбуватиметься на державному рівні. «Московському патріархату держава також допомагає. Згадайте минулі роки, часи Януковича, коли проводилися святкування, тоді вірян Київського патріархату не пускали в Київ, ані автомобілі, ані автобуси. І нічого, ми не жалілися нікому так, як жаліються вони», – каже архієпископ Агапіт. 

Президент України Петро Порошенко під час офіційних заходів з нагоди святкування Хрещення Київської Русі (фото прес-служби президента)) Президент України Петро Порошенко під час офіційних заходів з нагоди святкування Хрещення Київської Русі (фото прес-служби президента))

Куди піде Порошенко

УПЦ МП

Згідно з інформацією, розміщеною на сайті Адміністрації президента, глава держави не планує брати участі у заходах, організованих Московською церквою в Україні. На запитання «Главкому» про те, хто з представників влади приєднається до святкування, архієпископ Ніжинський та Прилуцький УПЦ Климент не назвав жодних прізвищ. «Ми давно переросли той період, коли хизувалися тим, що на богослужіннях ставлять свічки і стоять біля священнослужителів (відомі політики). Кожен вірянин, в тому числі і політики, може взяти участь в урочистостях до дня Хрещення Русі», – сказав владика Климент.

УПЦ КП

Згідно з офіційною програмою, глава держави візьме участь у святкуваннях, організованих УПЦ КП. Зокрема, об 11:30 він візьме участь у ході  «Молитва за Україну», а о 13:00 виступить у парку Володимирська гірка, біля пам’ятника князю Володимиру.

Молебен на Володимирській гірці, 27.07.2016 року (фото: Станіслав Груздєв, Главком)Молебен на Володимирській гірці, 27.07.2016 року (фото: Станіслав Груздєв, Главком)

Хто з іноземних гостей відвідає урочистості

УПЦ МП

У Московському патріархаті повідомляють, що у них у ці дні гостюватимуть представники 12 з 14 православних церков. Владики приїдуть на святкування Хрещення Русі і візьмуть участь у заходах, які організовує УПЦ МП. Серед гостей буде присутнім, зокрема, єпископ Константинопольської православної церкви, митрополит Галльський Еммануїл (Адамакіс). Про це в коментарі «Главкому» повідомив владика Климент (Вечеря).

УПЦ КП

У Київському патріархаті розповіли, що нікого з представників інших помісних церков не запрошували, оскільки не мають ані можливості, ані права цього робити. «Звичайно, ми можемо звернутися, запросити, але ці звернення будуть проігноровані», – пояснив у коментарі «Главкому» один із причетних до підготовки Хресного ходу, архієпископ Вишгородський Агапіт (Гуменюк). За його словами, делегація Константинопольського патріархату прибуде на святкування 1030-річчя Хрещення Русі, матиме зустріч з президентом, але не братиме участіц в урочистостях разом із Київським патріархатом на Володимирській гірці. «Коли Київський патріархат об’єднається з УАПЦ і, можливо, частиною Московського патріархату, тоді ми зможемо звертатися до помісних православних церков, запрошувати їх на святкування, урочистості», – додає владика Агапіт.

Перевірка громадян біля Володимирського собору (фото: Станіслав Груздєв, Главком)Перевірка громадян біля Володимирського собору (фото: Станіслав Груздєв, Главком)

Поліцейський супровід

За словами глави столичної поліції Андрія Крищенка, УПЦ МП і УПЦ МП подали заявки на 100 тисяч учасників Хресної ходи. У Московському патріархаті кажуть, що за порядком 27 липня стежитимуть 3000 правоохоронців і 1500 бійців внутрішніх військ. Крім того заступник голови МВС Сергій Яровий повідомив, що на допомогу поліції до Києва приїдуть близько п’яти тисяч гвардійців. «У кожному автобусі з вірянами, який їхатиме на заходи до Києва, перебуватиме співробітник поліції», – зазначив він.

Хресний хід московської церкви у Києві, 27 липня 2016 року (фото: Станіслав Груздєв, Главком)Хресний хід московської церкви у Києві, 27 липня 2016 року (фото: Станіслав Груздєв, Главком)

Де в Києві обмежать рух транспорту

27 липня з 11:00 до 16:30 – на вул. Трьохсвятительській (від пл. Михайлівській до пл. Європейської), вул. Хрещатик (від вул. Михайлівської до пл. Європейської), Володимирському узвозі (від пл. Поштової до пл. Європейської), Парковій дорозі (від алеї Героїв Крут до вул. Михайла Грушевського), вул. Михайла Грушевського (від вул. Шовковичної до пл. Європейської).

28 липня з 12:00 до 13:30 – на вул. Тараса Шевченка (від будинку № 20 до будинку № 14), вул. Володимирській (від будинку № 56 до пл. Софійської), Володимирському проїзді (від пл. Софійської до пл. Михайлівської).

Михайло Глуховський, «Главком»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: