Бюджет для своїх. У 2017-му найбільше грошей отримають Вінницька і Харківська обладміністрації

Бюджет для своїх. У 2017-му найбільше грошей отримають Вінницька і Харківська обладміністрації

Екс-голова Харківської ОДА та керівник адміністрації президента Ігор Райнін (в центрі) та екс-мер Вінниці та діючий голова Кабміну Володимир Гройсман

Якщо в 2016-му на облдержадміністрації було закладено приблизно 4,2 млрд гривень, то в 2017-му їм уже відміряли 6,64 млрд

Українські можновладці потихеньку «підбивають касу» на наступний рік. Учора депутати прийняли проект бюджету на 2017 рік. Правда, поки що тільки в першому читанні. Але якщо припустити, що документ до остаточного голосування не зазнає серйозних змін, то можна вже привітати обласні держадміністрації: їх фінансування зросте майже на 60%. Якщо в 2016-му на ОДА було закладено приблизно 4,2 млрд гривень, то в 2017-му їм уже відміряли 6,64 млрд.

За задумом авторів бюджету-2017, найбільше повинні зрости витрати на Донецьку та Дніпропетровську ОДА. Обидві адміністрації отримають приблизно на 80% більше грошей, ніж їм нарахували на 2016 рік. На третьому місці за темпами зростання витрат – Луганська ОДА. Її фінансування за рік має зрости на 70%.

Темпи зростання витрат на ОДА*

(*Відсоток зростання у 2017 році порівняно з 2016-м)


Джерело: проект закону про бюджет 2017 року

Якщо ж говорити про абсолютні цифри, то картина виходить вже дещо інша. Найбільше грошей у бюджеті заплановано для Харківської ОДА, яку не так давно очолював Ігор Райнін, нинішній глава адміністрації Петра Порошенка. Цікаво, що колишній начальник АП – Борис Ложкін – також був родом з Харкова.

Екс-підлеглі Райніна отримають майже 380 млн гривень – на 152 мільйони більше, ніж минулого.

Вінницька ОДА – ще один лідер з отримання бюджетних грошей. У 2016 році рідна область президента за обсягами державного фінансування взагалі займала перше місце, у наступному ж вінницькі чиновники повинні отримати з державної скарбниці на 10 млн гривень менше, ніж їхні харківські колеги. В бюджеті 2016 року земляки Порошенка і прем'єр-міністра Володимира Гройсмана обійшли харків'ян приблизно на мільйон гривень.

Третє місце – за Київською ОДА, на яку закладено понад 355 млн гривень. До п'ятірки найбагатших держадміністрацій також повинні ввійти Дніпропетровська і Одеська.

Аутсайдером держфінансування, судячи з усього, стане Чернівецька ОДА. Це єдина адміністрація в Україні, якій планують виділити менше 200 млн гривень. У трійку найбідніших областей також повинні увійти Херсонська та Волинська.

Скільки грошей отримають ОДА*

* На карті вказані суми в гривні, заплановані у 2016-му та 2017 роках

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: