Гуманітарна катастрофа в уряді Гройсмана. Хто торгував допомогою для України

скандал тижня
Гуманітарна катастрофа в уряді Гройсмана. Хто торгував допомогою для України

Віце-прем'єр Павло Розенко, прем'єр-міністр Володимир Гройсман та глава Мінсоцу Андрій Рева

Фото: УНІАН

Поліція, СБУ та Генпрокуратура ведуть як мінімум три кримінальні справи щодо оборудок з «гуманітаркою». Під підозрою – керівництво Мінсоцполітики?

Генпрокуратура спільно із поліцією наприкінці минулого тижня провела обшуки в заступника міністра соціальної політики та його підлеглих. Слідчі шукали, хто з чиновників прикриває сірий імпорт товарів в Україну без сплати податків та зборів, які за документами є гуманітарною допомогою.

За непідтвердженою інформацію, заступником міністра, в кабінеті якого відбулось обшуки, є Олександр Привалов. Окрім ухилення від оподаткування, службовці з Мінсоцполітики в рамках цієї ж справи підозрюються в розкраданні бюджетних коштів, призначених для оздоровлення школярів та малозабезпечених громадян.

  

30-річний Олександр Привалов опікується у Мінсоцполітики питаннями «гуманітарки», до 2013 року молодий фахівець працював у прокуратурі Донеччини

Завдяки судовому реєстру «Главком» дізнався деталі цієї, а також інших справ, які свідчать: торгівля «гуманітарною допомогою» в Україні – потужний надприбутковий бізнес.

Отже, згідно з фабулою кримінального провадження, держслужбовці сприяли топ-менеджерам кількох комерційних структур у незаконному імпорті товарів в Україну без сплати податків та обов'язкових платежів. Комерційні вантажі йшли до України через Одеський морський порт, на підставі наказів Міністерства соціальної політики, яке визнавало їх гуманітарною допомогою.

Одна з організацій, яку Генпрокуратура перевіряє на причетність до торгівлі «гуманітаркою» – благодійний фонд «Святий Лука-7». Генпрокуратура отримала дозвіл суду на доступ до документів митного оформлення товарів для цієї організації у березні - квітні 2017 року, які у подальшому були визнані гуманітарною допомогою. Як можна дізнатися з сайту, що фіксує зовнішньоекономічні контракти – importgenius.com, у березні - квітні цього року благодійний фонд «Святий Лука-7» ввіз до України як гуманітарну допомогу близько 14 тисяч пар взуття (чоловічі туфлі та кеди) від китайської  компанії Wenzhou International Eco & Tec.Co-Operation CO. LTD. А також близько 70 тисяч пар жіночих штанів. Постачальник – Wenzhou Chonghan Clothing Company LTD.

Про які суми йде мова, якщо припустити, що цей товар пішов на продаж, а не гуманітарні цілі?

Приблизний підрахунок дозволяють зробити аналогічні поставки в Україну. Завдяки ресурсу importgenius.com можна побачити, що названа вище китайський постачальник Wenzhou International Eco & Tec.Co-Operation CO. LTD цього року продав 17200 пар чоловічих туфлів під брендом Holaso українській компанії  «Кавіста» за 1,6 млн гривень (приблизно 90 гривень за пару). В Україні ж пару цього взуття продають за 370 гривень.

Тобто, на партії товару вартістю 1,6 млн гривень, можна заробити майже 5 мільйонів гривень (якщо не враховувати вартість доставки, розмитнення та інше).

Засновник благодійного фонду «Святий Лука-7» – Вадим Рябикін, він же співвласник юрфірми «Прецедент» та компанії «ВІВ БУД».

Слід припускати, що благодійний фонд «Святий Лука-7», не єдина структура, яку в рамках цього кримінального провадження перевіряє Генеральна прокуратура. Організація, очевидно, виявилась першою у списку слідчих для перевірки, і тому відповідний дозвіл суду першим оприлюднено у судовому реєстрі.

Водночас, Служба безпеки України вже склала список із 24 благодійних структур, які, буцімто, за сприяння Мінсоцполітики торгували «гуманітаркою», а виручку віддавали бойовикам з окупованих територій Донбасу.

Про це йдеться в іншій судовій ухвалі, від 20 вересня. Так, згідно з кримінальним провадженням, під дахом ДФС та Мінсоцполітики низка благодійних організацій три роки поспіль постачає в Україну комерційні товари під виглядом «гуманітарки» і фінансує тероризм на Донбасі в особливо великих розмірах.

Слідчі уточнюють, що під прикриттям «підтримки постраждалого населення на непідконтрольних територіях Донецької та Луганської областей» ці організації передавали гуманітарні товари й кошти так званим «ДНР» та «ЛНР».

Фабула звучить так: благодійні фонди та релігійні організації заробляють на тому, що ввозять в Україну комерційні товари, після визнання їх гуманітарною допомогою продають, а виручку направляють на фінансове та матеріальне забезпечення незаконних збройних формувань т. зв. «ДНР» і «ЛНР».

СБУ включила до переліку наступні благодійні фонди та релігійні організації:

  1. Благодійної організації «Дотик»,
  2. Благодійної організації «Фонд „Щастя – дітям“»,
  3. Міжнародного благодійного фонду «Мир»,
  4. Волинського обласного благодійного фонду «Дитяча місія. Україна»,
  5. Відділення міжнародного німецько-українського благодійного фонду «Тавіфа»,
  6. Волинського обласного благодійного фонду «Плече»,
  7. Благодійної організації «Українська ліга благодійників»,
  8. Релігійної організації помісна церква християн віри Євангельської м. Кременець Тернопільської області,
  9. Громадська організація «Гільфе»,
  10. Християнської благодійної організації «Тавіфа»,
  11. Благодійного фонду «Лікарі без кордонів – Бельгія»,
  12. Коростенської філії Міжнародного благодійного фонду «Відкрите серце»,
  13. Міжнародної благодійної організації «Козацький фонд „Альбатрос“»,
  14. Благодійної організації «Благодійний фонд „Фармварта“»,
  15. Благодійної організації Всеукраїнський благодійний фонд «Майбутнє разом»,
  16. Благодійного фонду «Є сила»,
  17. Благодійної організації «Фонд „Віра в добро“»,
  18. Благодійної організації «Благодійний фонд „Сфера доброти“»,
  19. Благодійної організації «Благодійний фонд „Єдність заради надії“»;
  20. Благодійної організації «Благодійний фонд „З добром до кожного“»,
  21. Благодійної організації «Благодійний фонд „Тепло сонця“»,
  22. Благодійної організації «Всеукраїнський благодійний фонд „Промінь світла“»,
  23. Благодійної організації «Благодійний фонд „Щасливі ми“»,
  24. Благодійної організації «Благодійний фонд „Погляд“».

У кримінальному провадженні зазначено, що в порушення  Закону «Про гуманітарну допомогу» робоча група з питань гуманітарної політики при Мінсоцполітики постійно визнавала гуманітарними вантажі, які не мали кінцевого отримувача. Крім того, вантажі не відповідали Закону «Про благодійну діяльність та благодійні організації», оскільки значну їх частину одержували релігійні організації (релігійна діяльність не належить до цілей і сфер благодійної діяльності).

Для списання вантажів менеджери фондів та релігійних організацій виготовляли фіктивні списки кінцевих отримувачів та акти передачі гумдопомоги іншим структурам, які фактично її не отримували.

Про які обсяги йде мова, ілюструє приклад лише однієї благодійної структури з цього списку – «Дотик». За даними слідства, цей фонд протягом 2014 – 2016 рр. незаконно ввіз в Україну дві тисячі тонн товарів на 14 млн грн, не сплативши ПДВ у розмірі  3 млн. грн та мита на суму 700 тис. грн. Більшість ввезених  «Дотиком» «гуманітарних» товарів могли бути продані через мережі «секонд-хенд» та приватних підприємців, вважають слідчі.

Ше один учасник списку СБУ – благодійний фонд «Фармварта». Він фігурує також в іншому розслідуванні, яке здійснює столична прокуратура. Начебто, ця структура створила злочинну «схему з привласнення  та реалізації лікарських засобів, які ввозяться на територію України під виглядом гуманітарної допомоги».

Схема, за твердженням слідчих, виглядає так: компанія-імпортер «ХВК Біокон» зберігає на власному митно-ліцензійному складі лікарські засоби. Перед закінченням строку придатності, з метою ухилення від сплати утилізаційного збору та мінімізації майбутніх збитків до схеми залучається благодійний фонд «Фармварта», який подає до Міністерства соцполітики документи, отримані від іноземного донора, щодо визнання вказаних лікарських засобів гуманітарною допомогою. Після відповідних наказів Мінсоцполітики та визнання ліків «гуманітаркою», вони не потребують митного оформлення та у разі закінчення строку придатності не утилізуються імпортером. За даними слідства, більша частина ліків згодом продається через мережу пов`язаних з «БФ Фармварта» кінцевих набувачів – благодійних організацій, фондів, медичних закладів.

Після публікації статті до редакції звернувся Денис Шевченко, засновник БФ «Фармварта». У своєму коментарі він спростував звинувачення, які містяться у кримінальних провадженнях прокуатури та СБУ. Ознайомитися з коментарем Дениса Шевченка можна за цим посиланням.

Федір Орищук, «Главком»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: