Мільйон у подарунок. Як чиновники живуть на саму зарплату

e-декларування
Мільйон у подарунок. Як чиновники живуть на саму зарплату

З початку року чиновники отримали у дарунок від родичів десятки мільйонів гривень. Серед найбільш «обдарованих» – правоохоронці і фіскали

Запровадження електронного декларування породило новий тренд. Як свідчить реєстр електронних декларацій, із початку року більше сотні чиновників з низькою офіційною зарплатою отримали від своїх близьких десятки мільйонів гривень. Після запровадження електронного декларування таке джерело доходу – чи не єдина можливість для службовців вести бажаний спосіб життя: купувати машини представницького класу, елітне житло та люксовий відпочинок.

Найбільшого поширення це явище набуло серед керівної ланки правоохоронних та контролюючих структур: деякі представники отримували у подарунок навіть більше мільйона гривень. Іти по допомогу до родичів змушує загроза кримінальної відповідальності – брати кошти «з повітря» стало небезпечно: через недостовірні дані у фінансово-майнових звітах державних службовців та незаконне збагачення лише Національне антикорупційне бюро вже відкрило понад 30 справ.

З початку року одразу сім чиновників різних рівнів стали мільйонерами завдяки щедротам своїх близьких. З них – два помічники судді, два податківці, прокурор, поліцейський та посадова особа харківської міськради. Кожний отримав у подарунок мільйон гривень і більше. Загалом приблизно 130 чиновників різних рівнів з початку року отримали понад 30 мільйонів гривень. На це вказує аналіз двох сайтів: офіційного реєстру електронних декларацій, а також неофіційного проекту команди журналіста Дениса Бігуса declarations.com.ua.

Що підштовхує чиновників просити гроші у своїх рідних – ілюструє приклад начальника Поліського відділення Вишгородської податкової інспекції Сергія Обушевського, який отримав найбільше: два мільйони гривень цього року йому подарувала мати. Отримавши кошти, податківець купив квартиру площею 122 кв. м за 1,7 млн гривень у Броварах.  Іншого виходу, як прийняти подарунок від матері, у родини податківця не було. Минулого року подружжя Обушевських офіційно не заробило й 100 тисяч гривень. Найбільший дохід родині приніс продаж автівки вартістю 375 тис. гривень. Хоча, з огляду на задекларовані активи, у чиновника і його дружини бували й кращі часи. Наприклад, в автопарку сім’ї  є дві машини: Lexus RX350 2007 року випуску та Ford Fiesta 2012 р.в.

Кругленьку суму отримала від батька й головний державний інспектор митного посту «Краковець» Львівської митниці Христина Стецюк. Навесні Петро Богданович Стецюк надав їй 1,35 млн гривень. Спонсором виявилася відома людина – колишній суддя Конституційного суду Петро Стецюк, який пішов у відставку рік тому.

Варто зазначити, що у декларації Христини Петрівни серед членів родини зазначена лише мати, а батько-високопосадовець – ні. Про те, що екс-суддя Конституційного суду є батьком Христини Стецюк, можна дізнатись, якщо порівняти їхні електронні декларації. В обох зазначена родичка – Наталія Василівна Стецюк. У Христини Петрівни вона вказана як мати, у Петра Богдановича – як дружина. На те, що в обох випадках ідеться про одну й ту саму людину, свідчать однакові доходи та майнові активи Наталії Стецюк, які згадуються в обох деклараціях. З фінансово-майнового звіту батька можна також дізнатись, що екс-суддя Конституційного суду, окрім допомоги дочці, зазнав додаткових витрат – у грудні, після виходу у відставку, він купив за півмільйона новенький автомобіль Skoda Octavia.

Аналіз електронних декларацій свідчить, що найчастіше приймають грошові подарунки від близьких поліцейські. За півроку таких щасливчиків назбиралось близько трьох десятків. Але найбільші суми дарували представникам фіскальної служби та прокуратури.

Так, за підрахунками «Главкома», 25 прокурорів різних рівнів отримали сумарно приблизно 10 млн гривень. Серед лідерів – Олексій Попенко, прокурор відділу забезпечення представництва у вищих судах департаменту підтримання держобвинувачення Генеральної прокуратури. Цього року він отримав у подарунок 1,216 млн гривень від свого батька. Це дозволило родині прокурора придбати квартиру в Ірпені площею 72 кв. м за 1,196 млн гривень. Варто зазначити, що Попенко-молодший у 2016 році на правах користування проживав у столичній квартирі площею 52 кв. м. та купив Nissan Teana 2008 р.в. А його дружина вже чотири роки володіє машиною KIA Sportage 2013 р.в.

Не набагато менше – 807 тисяч гривень – отримав у подарунок прокурор Київської місцевої прокуратури №2 Євген Грищенко. Гроші дав батько-прокурор, начальник Головного слідчого управління Генеральної прокуратури Юрій Грищенко, якого на посаду призначив тодішній прокурор Віктор Шокін.

Не всі рідні – альтруїсти. Наприклад, прокурор відділу Генеральної прокуратури Ілля Титарчук отримав від батька в подарунок 338 тис. гривень, а ще 270 тис. гривень було надано в борг. Ці транші дозволили Титарчуку-молодшому купити новенький Peugeot 3008 2017 р.в. вартістю 865 тис. гривень.

Ледь не половина прокурорів, отримавши значні суми від родичів, витратили їх на купівлю престижних автівок. Наприклад, прокурор організаційно-методичного відділу Головного слідчого управління Генеральної прокуратури Жанна Кукса купила КІА Sportage 2017 р.в. (653 тис. гривень), начальник відділу нагляду за додержанням законів органами фіскальної служби Закарпатської прокуратури Артем Іванов – BMW 535i 2013 р.в. (805 тис. гривень), прокурор Бердичівської місцевої прокуратури Юрій Афійчук – Toyota Camry 2010 р.в. (380 тис. гривень).

Заможними родичами можуть похизуватися і представники суддівської влади. При цьому найбільші суми отримували навіть не самі судді, а їхні представники. Якщо суддя Шевченківського суду Києва Кваша Антоніна отримала у дар 900 тис. гривень, то помічник судді Індустріального суду Дніпра Альона Олійник – мільйон гривень. Ще більше подарували помічнику судді Голосіївського суду Києва Лесі Бродюк – 1,135 млн гривень.

Топ-30 найбільших грошових подарунків

для державних службовців

(для перегляду документа натисніть на зображення)

Федір Орищук, «Главком»


Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: