Офшорний скандал. Як прикрити головного фігуранта

Офшорний скандал. Як прикрити головного фігуранта

Депутати коаліції вперто блокують парламентське розслідування «панамагейту»

Створення тимчасової слідчої комісії (ТСК) з розслідування офшорних оборудок президента та його оточення (зокрема, щодо віргінської «офшорки» Intraco), загальмувалось. ТСК з цього приводу вимагали три фракції з попередньої коаліції. Юлія Тимошенко звинуватила Порошенкав тому, що його найближчі люди причетні до офшору, який торгував під час війни з «Газпромом». Єгор Соболев з «Самопомочі» нагадав, що очолюваний ним комітет з протидії корупції ще в минулому році пропонував створити слідчої комісії для розслідування дій Intraco, яка оплачувала перельоти Петра Порошенка та послуги його друзям. А Олег Ляшко вже другий тиждень робить вигляд, що блокує зі своїми депутатами парламентську трибуну заради створення комісії з розслідування скандалів, пов'язаних з офшорними компаніями.

Це питання можна було вирішити ще на початку тижня у вівторок – БПП навіть висунуло в комісію п’ятьох своїх кандидвтів, але тоді раптово заради «неупередженості» взяв самовідвід один з них – Володимир Ар’єв. Виявилось, що у нього помічником працював батько першого заступника голови фракції Ігоря Кононенка. Цей близький соратник та бізнес партнер Порошенка теж фігурує в «панамських архівах» з Іntraco.

Також повилазили протиріччя щодо суті діяльності комісії та її назви. Олег Ляшко наполягав, щоб вона розслідувала корупцію та офшори діючих високопосадовців, більш того, вимагав, щоб його зробили головою такої комісії. В президентській фракції вирішили «дати по зубах» усім недоброзичливцям і заявили, що така комісія повинна розслідувала будь-яку політичну корупцію. Тобто така ТСК мала б стати на лише трибуною для поливання брудом президента, а й його опонентів, які теж колись були при владі. Власне, через тонкощі формулювань консенсус до сих пір не знайдений.

Більш того – БПП пішов атакою на самого Ляшка, який після того, як в нього «обломалось» зі спікерством, шукає будь-який привід, аби потрапити перед телекамери. Вже згаданий Ар’єв написав у своєму «фейсбуці»: «Ми за розслідування всіх наявних підозр і фактів політичної корупції, а Ляшко – тільки тих, де не стосується його». Далі нардеп від БПП згадав польоти лідера «радикалів» на приватних літаках бізнесмена, якого пов'язують з одіозними Фірташем і Могилевичем, використання авто, яких немає в декларації, і незадекларування гектарів землі та приміщення партійного офісу в центрі Києва.

«Ляшко сам користався послугами Intraco, і це не жарт, – запевнив «Главком» один з потенційних членів ТСК від «Блоку Порошенка», допустивши, що, якщо копнути глибше, багато цікавого можна буде дізнатись і про інших депутатів Радикальної фракції. – Він вже і сам не радий, що став блокувати трибуну через цю комісію, але тепер відступати йому нема куди». 

«А навіщо ТСК? Щоб Ляшко з Юлею отримали можливість щоденно полоскати Порошенка?»

Звинуватив Ляшка в зайвому бажанні попіаритися, а не отримати результат і Мустафа Найєм: «Пан Ляшко хотів зробити трибуну для себе, а зараз виявляється, що так вже не виходить. Тому що будуть розслідувати і щодо нього, і щодо Тимошенко, і щодо інших, і це вже не всіх влаштовує. Якщо ці люди дійсно хочуть, щоб комісія запрацювала, голосування має бути або сьогодні, або завтра, і всі кандидатури, які були представлені і з нашого боку, і з боку інших фракцій, повинні бути затверджені».

Втім приятель і соратник Найєма Сергій Лещенко, якого рідна фракція відмовилась висувати в потенційну комісію, в розмові з «Главкомом» припустив, що наразі робиться все, щоб просто заговорити цю тему. Мовляв, фракції будуть неохоче подавати свої кандидатури до ТСК, вона поступово втратить актуальність і, умовно кажучи, історію можуть затягнути до літніх канікул.

Взагалі ця Верховна Рада за час свого існування створила п’ять тимчасово-слідчих комісій, найбільш гучними з яких були ті, що розслідували конфлікт зі стріляниною на Закарпатті та порушення на виборах Криворізького міського голови. Але жодне з цих питань не зачіпало високопосадовців. Була ще робоча група з рослідувань звинувачення уряду Яценюка в корупції, яку очолював позафракційний Борислав Береза, але про якісь результати її роботи зараз навіть незручно згадувати.

Власне, навіть якщо зараз «офшорна» комісія буде створена, її діяльність матиме чисто символічний ефект, бо досі не існує закону про ТСК. Але давати опозиції навіть такий піар-майданчик на Банковій не палають бажанням. «А нащо? – щиро дивуються співрозмовники з президентської фракції. – Щоб Ляшко з Юлею отримали можливість щоденно полоскати Порошенка?»

В «Народному фронті» теж досить прохолодно ставляться до «антиофшорних» розслідувань, зауважуючи, що офшори самі по собі – цілком легальний механізм і мова може йти лише про моральний аспект. Тим більше, що деякі депутати-«фронтовики» самі зараз знаходяться на гачку прокуратури через можливі шахрайські дії з використанням офшорних «мийок».

Тож якщо створення ТСК на цьому тижні так і не відбудеться, це буде ілюстрацією того, як нардепи надійно ховають президента від нападок щодо участі в офшорних оборудках. І дійсно – навіщо давати зайві приводи для нервування главі держави? 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: