«Свічка» Міхеїла Саакашвілі згасла?

«Свічка» Міхеїла Саакашвілі згасла?

В одеського губернатора більше проблем, ніж досягнень

- Ну як у вас справи в Києві?

- Нічого.

- Ну нічого – то таке, от стане Міхо президентом, і буде добре. Йому у вас п’ять років прожити треба. І все, люди за ним підуть.             

Це реальний діалог із таксистом в Кутаїсі, звісно, з числа прихильників політики Міхеїла Саакашвілі, яку той проводив ще на посаді президента Грузії. Тим не менш, дійсно, ще певний час тому рейтинг Саакашвілі в Україні визначався експертами як досить високий. Зокрема, у квітні соціологічна група «Рейтинг» вводила ще не створену партію Саакашвілі у «трійку» політсил, які б могли отримати найбільшу підтримку на парламентських виборах, даючи їй 10%. Перед нею перебували «Батьківщина» та «Опоблок», позаду - «Самопоміч» і… Блок Петра Порошенка. Та це, говорячи мовою політтехнологів, була лише рейтингова «свічка». Останні дані КМІСу, наприклад, дають «Руху за очищення» вже 1,5% від усіх громадян чи 2,8% серед тих, хто прийшов би на вибори. Причина кардинальних змін настроїв виборців стандартна - надто великі очікування й не менші розчарування.

Саакашвілі приходив на посаду голови Одеської обласної державної адміністрації доволі гучно. Місцеві мешканці з радісним оптимізмом сприйняли призначення Порошенком на область емоційного та енергійного грузинського реформатора. Той же, своєю чергою, майже одразу заявив про нульову толерантність до корупції, пообіцяв призначати людей на керівні посади шляхом конкурсів, а також - перетворити Одесу на столицю Причорномор’я, відремонтувати дороги, відкрити пляжі тощо. Проте «одеського чуда» в очікуваному обсязі так і не відбулося. І рік своєї роботи на чолі Одещини Саакашвілі «відзначив» вже менш помітно, вчергове довівши, що обіцянки набагато легше давати, аніж виконувати.

Ще нещодавно здавалось, що Саакашвілі будує підґрунтя для подальшого розвитку себе як політика в Україні і вступає в гру під назвою «дострокові вибори». Міхо, який бажає мати реальні важелі впливу на українську політику, в губернаторському кріслі явно було тісно. А приклад мера Львівщини Андрія Садового і «Самопомочі» на парламентських виборах 2014-го року доводив, що лідеру необов’язково перебувати на виборчій «передовій» офіційно. Тож, він проводив масштабні антикорупційні форуми, куди про всяк випадок приходив чи не весь український політикум, і, окрім звичних вимог щодо відставки уряду Яценюка, озвучував ідею, що саме нові вибори стануть єдиним виходом із політичної кризи.

Чимала кількість навіть народних обранців, що перебувають у конкретних фракціях, певний час тому вже «нагострила вуха» на проект Саакашвілі. До координаційної ради Антикорупційного форуму свого часу ввійшли представники ВР: Сергій Лещенко, Світлана Заліщук, Владислав Голуб, Віктор Чумак, Дмитро Добродомов, Олексій Рябчин, Альона Шкрум та інші парламентарі, про яких їхні колеги прямо казали, що вони вже «працюють на інший політичний проект». Намагалися не залишитись на узбіччі від ініціативи Міхо і такі політики, як Олександр Солонтай, Анатолій Гриценко, Валентин Наливайченко, Степан Хмара, Микола Катеринчук і навіть невдаха-соорганізатор «третього Майдану» Юрій Кармазін. Проте наразі тих, хто хотів би опинитися з популярним Саакашвілі під однією парасолькою, суттєво поменшало. А дехто, як мінімум із нардепів, уже шкодує про вираження своєї публічної симпатії на адресу амбіційного одеського губернатора.

Загалом, підводячи підсумки, рік роботи (який сплив 30 травня) Саакашвілі президент оцінив позитивно. Він визначив для керівника Одещини першочергові завдання на найближчий час: узяти під особистий контроль будівництво дороги Одеса-Рені, прискорити будівництво нового митного терміналу, працювати на залучення інвестицій в Одесу. І також підкреслив, що лакмусовим папірцем для інвесторів має стати майбутній курортний сезон у регіоні.

Зовсім іншу оцінку діям одеського губернатора дав Арсен Аваков, що мав з ним «водний» конфлікт. «Я не знаю жодного досягнення, яке б ця людина реалізувала, окрім, звісно, того, що він вміє бути показово енергійним. У нас популістів достатньо при владі, і фріків також. А хотілося б, щоб були орачі, які займаються справою. Я таких знаю. Вони не дуже гучні, а в великих областях дають добрі результати. Це той же Райнін із Харкова, Резніченко з Дніпра… Люди просто працюють. А тут більше піару, і це при тому, що жоден губернатор не мав стільки початкових преференцій та можливостей. Вважаю, у Саакашвілі просто інші цілі… Час дасть йому найкращу оцінку», - висловився міністр внутрішніх справ.

Загалом, за даними ініціативи «Слово і діло», за час перебування на посаді губернатора Одещини Саакашвілі дав аж 27 обіцянок. Та поки що виконати йому вдалося менше половини.

«Главком» зібрав 10 найголовніших обіцянок одеського губернатора та проаналізував, що саме за рік було зроблено в окреслених грузинським реформатором галузях.

1. Оновлення керівництва регіону шляхом конкурсів

Щойно ставши губернатором, Саакашвілі заявив про масштабні реорганізації в апараті обласної адміністрації. «У нас у структурі – 800 людей. Треба, чесно кажучи, максимум 50 людей, щоб нормально працювали… Я багато разів бував в Одесі, але нікого не знаю. Це мій мінус, але і плюс. Будемо добирати нових людей», - зазначив він.

В заслугу губернатора можна занести той факт, що він фактично вдвічі (хоча і не до 50-ти) скоротив апарат ОДА і за допомогою відкритих конкурсів змінив керівників районів. Також через конкурси був замінений ряд директорів департаментів адміністрації та їх заступників.

2. Конкурс на посаду очільника митниці

Обіцянку, яку Саакашвілі також дав у червні минулого року, - провести відкритий конкурс на посаду глави Одеської митниці - було провалено.

Зокрема, конкурс було оголошено. Проте Саакашвілі пролобіював на цю посаду Юлію Марушевську, молоду дівчину, популярність якій приніс англомовний ролик I am a Ukrainian, у якому вона розповідала про Майдан та закликала світ підтримати українців. Згодом Саакашвілі запросив її до своєї команди - на Одещині вона спочатку очолила департамент Агентства з питань інвестицій та розвитку ОДА, а потім стала заступницею губернатора. Своє призначення політичним називала й сама Юлія. Усупереч заявам влади про відбір керівників через прозорі конкурси Петро Порошенко просто оголосив про нову керівницю на відкритті Центру адміністративних послуг в Одесі. Голова ДФС Роман Насіров поставився до цього рішення скептично, але «проковтнув». Та конфлікт між ним та очільницею Одеської митниці з «виходом» у публічну площину не забарився.

3. Новий центр адміністративних послуг

Невдовзі після приходу на посаду Міхеїл Саакашвілі також повідомив, що за три місяці в Одесі запрацює центр надання адміністративних послуг, де всі оформлення, паспорти, довідки та дозволи будуть видаватися без зайвих затримок. І вже 16 жовтня минулого року відбулось відкриття Центру, на яке прибув навіть президент.

Проте діяльність Центру обслуговування громадян супроводжувалась скандалами та конфліктами з одеською мерією. Місто не мало бажання утримувати «надбання» нового губернатора. Центр опинився під загрозою закриття, а навесні призупинив роботу у зв’язку з переходом від підпорядкування міській раді до статусу держустанови. Згодом роботу було поновлено. Проте на останньому засіданні бюджетна комісія облради не підтримала виділення з обласного бюджету очікуваних 9,5 мільйона гривень на фінансування центру. Члени комісії відмовились розглядати це питання, мотивуючи тим, що комісія з економіки не дала своєї згоди з цього питання. Глава центру, який також був присутній на цьому засіданні, назвав це рішення політичним і зазначив, що таким чином робота установи блокується. На даний момент центр працює лише на видачу документів. Питання поки що не буде винесено на сесію, і, відповідно, центр найближчим часом не почне працювати в повному обсяз .

4. Ремонт дороги Одеса - Рені

Також рівно рік тому Саакашвілі пообіцяв відремонтувати трасу Одеса – Рені. Певні роботи там відбуваються, проте говорити про виконання обіцянки ще не можна, адже 80% дороги мало бути поновлено, як прогнозував губернатор, уже до цього літа.

У червні 2015-го Арсеній Яценюк, будучи прем’єр-міністром, погодився на ідею Саакашвілі віддати Одещині 50% понадпланових надходжень від роботи митниці на фінансування будівництва дороги Одеса-Рені. Пізніше губернатор Одещини звинуватив Мінфін у тому, що він в півтора раза підвищив план прибутків Одеській митниці й назвав це рішення «шулерством». План було знижено, і з жовтня минулого року почалося поновлення дороги. «Перші 115 мільйонів уже освоюються, проект робіт було повністю затверджено. Подальше фінансування передбачає щомісячні надходження коштів від Одеської митниці», - зазначив тоді Саакашвілі та обіцяв, що до наступного літа дорогу буде відновлено на 80%, і на ній зроблять добрий євроремонт. «Я не можу вважати, що хоч щось зробив в Одеській області, якщо цю дорогу не буде зроблено», - відрізав восени губернатор.

1 березня Міхеїл Саакашвілі повідомив, що за перші два місяці поточного року Одеська митниця перевиконала план на 183 мільйони, а це значить, що 92 мільйони буде скеровано  на реконструкцію дороги Одеса-Рені. 23 квітня 2016 року він зазначив, що на зустрічі з президентом та прем’єр-міністром була досягнута домовленість про виділення основних коштів на реконструкцію автодороги Одеса-Рені. Роботи буде профінансовано з держбюджету, митних надходжень та з боку країн ЄС.

Як розповів у своєму першому інтерв’ю «Главкому» віце-прем’єр Володимир Кістіон, планується до кінця року завершити заплановані роботи, які складаються з 17 ділянок. Загальна вартість цієї дороги, за його словами, складає 1 мільярд 100 мільйонів гривень. Із них митниця дає близько 442 мільйонів, інша частина – це бюджетні кошти різних рівнів.

13 червня 2016 року Міхеїлу Саакашвілі під час наради в тимчасовому офісі повідомили, що тендери проведено на суму 725 мільйонів гривень, роботи ведуться на 17 км дороги, виконано вже понад 50% від запланованих робіт на зазначених ділянках траси Одеса-Рені.

5. «Ні» закритим пляжам

Минулого літа Саакашвілі також наказав прибрати всі забори та плату за вхід на пляжі на узбережжі Одеської області. 20 липня одеський губернатор у супроводі правоохоронців, ДСНС та бульдозера прибув на територію пансіонату «Зелений берег» і, погрожуючи застосувати силу, організував знесення стіни, що загороджувала прохід на пляж. Бізнесмен Василь Хмельницький, з яким пов’язують даний об’єкт, назвав ці дії «популізмом та вторгненням в приватну власність». Окрім цього, Саакашвілі відкрив доступ на пляжи прикордонників, СБУ та пляж біля особняка колишнього міністра екології Миколи Злочевського. Через «війну» за пляжі у Саакашвілі виник конфлікт і з нардепом від Опоблоку Сергієм Ківаловим. В серпні минулого року губернатор Одещини пообіцяв знести паркан на пляж, який пов’язують з Ківаловим.

Наприкінці серпня активісти «Автомайдану» та «Ради громадської безпеки» зайняли розташований там дім прийомів Міжнародного гуманітарного університету (відомий як «замок Гаррі Поттера»), президентом якого є Ківалов, знесли ворота та встановили український прапор. Пізніше нардеп оцінив збитки від втручання в 1 мільйон гривень. В квітні ж, як стало відомо, студенти та викладачі ківалівського вишу зайнялися укріпленнями берегів цього пляжу 8-ї станції Великого Фонтану та обнесли «замок» колючою проволокою.

Звісно, чотири відкритих пляжі для Одещини – замало. Ще багато прилеглих територій біля моря залишається у приватних осіб і без вільного доступу для мешканців міста та туристів.

6. Відкриття одеського аеропорту навесні

Відкриття одеського аеропорту Саакашвілі обіцяв навесні цього року.

Та навесні в новому терміналі Міжнародного аеропорту проходив монтаж внутрішніх мереж. Станом на 6 квітня було завершено монтаж загальної системи каналізації терміналу та залито дві треті площі підлоги. Також проводився монтаж вентиляційної системи, системи димовидалення та пожежогасіння, завершувалась установка перехідних галерей між будівлею терміналу і приймачами телетрапів. 31 травня директор ТОВ «Міжнародний аеропорт Одеса» Віталій Портянко заявив, що введення в експлуатацію нового терміналу заплановано на кінець вересня. А повноцінно термінал запрацює лише в березні наступного року, коли буде повністю організована робота міжнародного пункту пропуску.

7. Блокпост для підрозділу «Шторм»

У січні цього року Саакашвілі пообіцяв облаштувати під Маріуполем блокпост для одеського підрозділу «Шторм» за зразками блокпостів в Грузії, бо солдати, за його словами,мешкали в ганебних умовах під час виконання службових обов'язків.

З цією обіцянкою у губернатора було найменше проблем. 20 лютого він привіз бійцям під Маріуполь обіцяні контейнери, якими замінили наявні блокпости. Нові контейнери, оснащені всім необхідним для комфортного несення служби, придбав у Білій Церкві фонд «На благо Одеси», створений одеськими волонтерами. Також особовий склад був переведений в більш упорядковане житло - для солдат був орендований готель.

8. Реформи на Митниці

Посівши посаду губернатора, перш з все, Саакашвілі анонсував і кардинальну реформу Одеської митниці. Ще в червні минулого року він пообіцяв створення нового центру митного управління після призначення нового керівника. За приклад брався досвід Грузії, де завдяки подібним центрам вдалося скоротити процедуру митного оформлення вантажу до 15 хвилин.

Власне, певні позитивні зрушення на Одеській митниці вже під керівництвом Марушевської відбулися. Наприклад, восени минулого року було заборонено безпідставні огляди вантажу. Відповідний меморандум – «договір про ненапад» - був підписаний між прокуратурою Одеської області, головним управлінням МВС України а Одеській області, Південним регіональним управлінням Державної прикордонної служби України, ГУ ДФС в Одеській області та Одеською митницею ДФС. Також в досягнення своїй команді Марушевська записує і підписання розпорядження, згідно з яким Одеська митниця розмитнює товари з 30 країн за ціною договору при умові наявності сертифікату походження. Хоча вона і визнає, що перший метод визначення митної вартості по контракту і так передбачається Митним кодексом та Кіотською конвенцією, зазначає, що це, по суті, є просто нагадуванням, «що є країни-партнери, в порядності яких ми не сумніваємося, і просимо з цими країнами йти за першим методом – розмитнюватись за інвойсом». Щоправда, опоненти Марушевської після перших же нововведень почали потирати руки, оскільки, незважаючи на начебто добрі наміри, в Одесі різко знизився показник митних оформлень. І чомусь виріс в інших регіонах – Чернігові, Запоріжжі, Києві... В ДФС звітували, що з жовтня по грудень 2015 року Одеська митниця не виконувала індикативні показники. А за січень-квітень цього року відбулось зменшення надходжень митних платежів порівняно з аналогічним періодом 2015 року на 1 мільярд 643 мільйони гривень, що складає майже 30% спаду надходжень, тоді як в цілому по Україні відбулось зростання на 21% надходжень митних платежів до бюджету.

Безпосередньо ж анонсований Саакашвілі центр митного управління поки ще на запрацював. 13 червня цього року одеський губернатор повідомив, що будівництво терміналу центру планується завершити до вересня поточного року. По реалізації цієї ініціативи ще є час.

А от поставлені терміни на початок роботи електронної митниці на Одещині – яка мала запрацювати з 1 березня – зірвані. Цю обіцянку Саакашвілі дав восени минулого року. В січні проект «Новий митний простір» (з офісом на морському пасажирському вокзалі) був презентований керівництвом Одеської митниці. Планувалося, що з 30 мільйонів гривень буде повністю реконструйовано не тільки два поверхи морвокзалу, а й фасад будівлі. Договір з Конференцією ООН з торгівлі й розвитку на купівлю програми було підписано всередині грудня, та її придбання затяглося. 1 березня 2016 року Саакашвілі заявив, що Верховна Рада і Кабмін блокують створення нової митниці в Одесі. Немалу роль тут зіграв і конфлікт, що розгорівся між Марушевською та головою ДФС Романом Насіровим. Марушевська звернулась до президента з проханням зупинити тиск з боку ДФС. Насіров виніс їй три догани. Проте в травні прем’єр-міністр Гройсман зняв з Марушевської всі догани «за відмінні успіхи в роботу» та пообіцяв прибрати все, що заважає їй для запровадження «Відкритого митного простору», та надати відповідну підтримку – в кадрових, фінансових та інформаційних питаннях. Але дав їй на запуск проекту час до 1 серпня.

9. Боротьба з «горіховою» мафією

Взяв на озброєння Саакашвілі і боротьбу з «горіховою мафією». Ще в січні цього року в ході Антикорупційного форуму у Харкові він піднімав цю проблему. «Що таке «горіхова мафія»? Щороку люди купують горіхи у підприємців, приватних виробників, які продають. За нашою системою неможливо чисто оформити документи. Так зроблено, що жодна бабуся, яка вирощує горіхи, не зможе ці документи правильно оформити. А експортні ліцензії є не у бабусь, вони є у фірм, які приходять до цих бабусь. Документи оформити неможливо, і вони закуповують у бабусь ці горіхи. Потім ці горіхи вивозять за кордон», - сказав Саакашвілі, додавши, що на митниці діє ціла корупційна схема по експорту українських горіхів.

«Щороку створювалась група з депутатів, СБУшників, прокурорів, і казали: хочеш вивезти контейнер горіхів? Кожен контейнер - 20-15-12 тисяч доларів, залежно від урожаю, чи очищений він. І собі в кишеню. А державі – нуль. И щороку всі воювали, хто буде сидіти на цій темі. Ми зараз взяли під контроль митницю, випустимо ці горіхи чесно, хай платять в бюджет», - говорив губернатор. Він також тоді надав прокуратурі Київській області інформацію щодо високопосадовців-корупціонерів на Київській митниці, які, за попередніми даними, отримують надприбутки за маніпулювання вартістю розмитнення товарів на різних митницях країни, в тому числі, про функціонування так званої «горіхової мафії».

«У нас є проблеми з деякими підприємцями, які подають документи на експорт грецьких горіхів, - визнавав в розмові з «Главкомом» голова ДФС Роман Насіров. – Чи вважати їх «горіховою мафією»? Ну, це надто гучно. Це просто дрібні аферисти».

Тим не менш, в травні прем’єр Гройсман заявив про наміри припинити діяльність «горіхової мафії» через введення чотиригодинної перевірки на митниці. А віце-прем’єр Степан Кубів зазначив, що за такою ж схемою відбувається контрабанда ще ряду продуктів.

10. Боротьба з корупцією

Нульова толерантність до корупції фактично стала гаслом губернатора Одещини. У корупції він неодноразово звинувачував найвищих посадовців держави. Більше за все «каменів» летіло у Яценюка, коли той був прем’єром. Саакашвілі закидав йому зв’язки з олігархами і закликав його скасувати контракт на закупівлю газу Одеського припортового заводу (за словами губернатора, мова йшла про махінації з «витоком» коштів через фірму-прокладку) та приборкати апетити своїх «любих друзів», а саме Миколи Мартиненка. В грудні минулого року він заявив, що учасниками корупційних схем в Об’єднаній гірничо-хімічній компанії є Давид Жванія, народний депутат від Народного фронту Микола Мартиненко, голова Енергоатому Юрій Недашковський, гендиректор Східного гірничо-збагачувального комбінату Олександр Сорокін і прем’єр Арсеній Яценюк. За його словами, через корупційні схеми на ОГХК держава щорічно втрачає $5 млрд. Також Саакашвілі заявив про участь мільярдера Ріната Ахметова в корупції на «Укрзалізниці», назвавши суму недоотриманого доходу в $2,2 млрд. Крім того, за словами губернатора, ОПЗ через тіньові схеми Мартиненка недоотримав $ 700 млн. Він також тоді додав, що підконтрольна мільярдерові Ігорю Коломойському «Укрнафта» не сплатила податків на $1 млрд і має борг перед державою в $500 млн.Загалом, за оцінкою Саакашвілі, Коломойський винен державі $2,5 млрд. А Дмитра Фірташа звинуватив у витоку $500 млн через його титанові та хімічні активи.

Днями ж Саакашвілі звинуватив у блокуванні реформ і також у корупції главу ДФС Романа Насірова. «Коли я був президентом, такі люди, як він, сиділи в тюрмі. Я б його посадив давно. І вам все одно доведеться посадити», - звернувся він до Володимира Гройсмана.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: