Томос в хату. Порошенко підбив підсумки 2018-го

ТЕМА ДНЯ
Томос в хату. Порошенко підбив підсумки 2018-го
Прес-конференція Президента України Петра Порошенка, 16 грудня 2018 року

Про церкву, вибори, воєнний стан, дзвінки до Путіна та важливість Медведчука

У екстреної підсумкової прес-конференції Петра Порошенка, яку глава держави несподівано вирішив провести під вечір у неділю, був вагомий інформаційний привід. Учора створено Помісну церкву та обрано її предстоятеля – митрополита Епіфанія. Тепер до Томосу – один крок. І це фактично головний та, здається, один з останніх козирів Порошенка, здобутих перед початком виборчої кампанії.

Отже, своя логіка у президента у скликанні термінової прес-конференції була. Як і очікувалось, все вступне слово президента було присвячено темі релігії. Із звичними вкрапленнями основних тезисів його майбутньої кампанії – армії, мови, ЄС та НАТО.

Мистецький арсенал, який знаходиться поруч із Києво-Печерською лаврою та штабом Блоку Порошенка, не вперше зібрав представників ЗМІ на розмову з президентом. Досвідчені журналісти, які вже відвідували зимові прес-конференції гаранта, не поспішали здавати верхній одяг у гардероб. У приміщенні було прохолодно. Дехто одягнувся у чорні футболки з написом «Хто замовив Катерину Гандзюк?». І президенту таки довелось виправдовуватись через те, чому замовники вбивства херсонської активістки досить не знайдені.


Журналісти одягли чорні футболки з написом «Хто замовив Катерину Гандзюк?»

Журналісти одягли чорні футболки з написом «Хто замовив Катерину Гандзюк?»

 

Важко сказати, чи несподіване проведення прес-конференції в неділю стало вдалим кроком для Банкової. У всіх склалась підозра, що темою релігії команда президента намагалась заговорити інші гострі питання, яких до президента наприкінці року безліч. До того ж виявилось, що представники окремих ЗМІ просто не доїхали у Мистецький арсенал у вихідний. Колеги жартували, що прогульники відсипаються після вчорашнього Об’єднавчого собору, який майже увесь день проходив у Софії Київській. Та відсутні втратили небагато – жодних сенсацій, на кшталт відмови від президента балотуватись на другий термін, не пролунало. Якщо якісь передвиборчі «фішки» у Порошенка і залишились, то він приберіг їх на більш відповідальний момент. Цього разу Петро Олексійович вже навіть не особливо намагався гуморити та загравати з журналістами, як він це робив раніше.

«Главком» поставив своє запитання главі держави та зібрав основні меседжі, які у фіналі свого першого строку Порошенко намагався донести до громадян, що вже занурюються в новорічний вир.

Президент України Петро ПорошенкоПрезидент України Петро Порошенко

 

Про Томос, провокації та відрив від імперії

«Мені Патріарх Варфоломій підтвердив, що Томос урочисто вручатимуть на наш Святвечір (6 січня). І це буде найпримітніше Різдво в історії України»

«Проект автокефалії і здобуття Томосу виник не в повітрі і не спонтанно. Він є органічною частиною нашої осмисленої і вивіреної стратегії на остаточну і безповоротну деколонізацію України від Російської імперії, повний і беззастережний вихід із пострадянського стану і сфери російського впливу. Його Всесвятість вважає, що наш собор взагалі став поворотним моментом в історії Вселенського православ’я і відкриває його нову еру»

«Як ви помітили, вчора не було жодних ексцесів. Плани (у противників автокефалії, - «Главком») були наполеонівські: мали привезти бабусь, влаштувати хресні ходи. Це - демократія, але якщо хтось намагався пронести вибухові речі, це було зупинено. Біла проведена відповідна робота. Місія спецслужб виконана на тверду четвірку з плюсом. За п’ятибальною системою»

«Хіба Кремль колись приховував, що розглядає російську церкву як дуже гіпнотичний дурман для утримання сусідніх народів в сферах свого впливу? І зараз він цього не таїть, що видно по істеричній реакції Кремля і РПЦ на отримання нашою української церквою автокефалії. Аж зірки на кремлівських шпилях почорніли»

«Так, я спілкувався з Новинським (депутат від Опозиційного блоку Вадим Новинський – «Главком») напередодні 14 жовтня. Я знав, що вони планують привезти тітушок (мова про свято Покрови, коли була загроза сутичок біля Лаври, - «Главком»). Меседжі президента були почуті»

«Незалежній державі належить мати свою незалежну церкву, таким є порядок речей в православному світі. І Україна повертається до норми, залишаючи в минулому патологію у вигляді домінантного становища церкви, центр управління якої знаходиться в самому лігвищі нашого ворога»

«Однак, ми, здається, недооцінили вплив РПЦ на дочірню структуру (УПЦ МП) в Україні. Тут державу нашу звинувачують безпідставно у тиску, але із понад десяти ієрархів УПЦ МП, які підписали звернення до Вселенського, або твердо пообіцяли прийти на Собор, до Софії дісталися лише двоє. Це результат тиску, але точно що не нашої держави»

«Держава захистить права тих священиків і мирян УПЦ Московського Патріархату, які добровільно вирішать піти з-під Москви, щоб разом з іншими православними творити єдину церкву»

Прес-конференція президента України, 16 грудня 2018 рокуПрес-конференція президента України, 16 грудня 2018 року

 

Про азовську кризу та полонених моряків

«Коли під час акту агресії я набрав його (Путіна, - «Главком») для того, щоб поспілкуватися, він відмовився не тому, що як він пояснює це виборчим процесом в Україні. Він відмовився, тому що йому немає що сказати. Вся правда повністю на стороні України»

 «Наші військовослужбовці відповідно до Женевської конвенції є військовополоненими і вони не є підсудними російській юрисдикції. Путін не очікував, що перемовини з усім світом пройдуть так швидко і будуть озвучені чіткі заяви. І йому знову не було що відповідати»

«Він (Путін - «Главком») не бажає їх (українських моряків – «Главком») звільнити. Захотів – звільнив. Захотів – ні. Це не залежить від тих, хто сидить в рамках тристоронньої контактної групи. Це не залежить від лідерів світу. Це залежить від однієї людини»

Про нові санкції проти Росії

«Стосовно «азовських» санкцій. Хочу підкреслити, що Україна активно проводить роботу з формування пакету санкцій, пов'язаних з актом агресії РФ в Азово-Чорноморському басейні. Під час проведення консультацій у Брюсселі абсолютна більшість країн підтвердили свою готовність застосувати санкції. Створено відповідний інструментарій, який визначає і формулює, які саме санкції є предметом обговорення. Думаю, що за нами і за ЄС затримки не буде»

Петро ПорошенкоПетро Порошенко

 

Про плани на наступну п’ятирічку

«Три головних речі, які треба зробити. По-перше, досягти миру на основі національних інтересів України. Не на основі капітуляції. По-друге, подолати наслідки економічної кризи, спричиненої війною та економічною блокадою з боку Росії, всіма елементами російської гібридної війни, забезпечити відновлення і зростання рівня життя простих людей. По-третє, досягти критеріїв, які необхідні для вступу до Євросоюзу та Північноатлантичного альянсу, щоб наші заявки виглядали залізобетонно аргументованими»

Про вибори

«Зараз – не готовий (відповісти, чи буде балотуватись в президенти – «Главком»), бо в нас немає виборчої компанії, На жаль, зараз в Україні немає жодного політика, який би не мав негативного рейтингу. У нас ситуація така, що всі політики мають негативний рейтинг і відмінність – це один, два або три відсотки. Я не використовую імені моїх опонентів, тому що в мене опонентів немає. Я є президент України. Вони є або лідери фракцій, або громадські діячі, які проводять свою кампанію»

«Якщо не відбудеться повномасштабного вторгнення військ Російської Федерації на територію України, за межами лінії зіткнення, воєнний стан продовжений не буде, і почнеться підготовка до виборів президента»

Про воєнний стан

«Наша готовність для відсічі агресії значно збільшилась через воєнний стан. Ситуація у Керченській протоці є абсолютно безглуздою та безвідповідальною. І я, а не соціологічні дослідження, веду відповідальність за оборону держави»

«У нас на сьогоднішній день існувала та продовжує існувати загроза вторгнення збройних сил РФ на суверенну територію України, і ми безумовно маємо бути до цього готові. Ми не дамо повторити 2014 рік. Моя мета як президента – це деескалація»

Про курс до ЄС та НАТО

«Наполягатиму, до речі, щоби вже в лютому Верховна Рада підтримала їх (конституційні зміни щодо вступу до ЄС та НАТО – «Главком») у другому читанні. Сподіваюсь, що це буде зроблено, оскільки два рази Верховна Рада конституційною більшістю підтримала ці зміни до Конституції. І маю надію, щоб в лютому вони набули сили»

Президент України Петро ПорошенкоПрезидент України Петро Порошенко

 

Про скандального сбушника Сергія Семочка

«Я звернувся до голови СБУ Василя Грицака для того, щоб українська контррозвідка зробила перевірку відомостей цих державних службовців, поставивши пріоритет – в правоохоронних і слідчих органах. Як тільки перевірка буде завершена і я буду мати підстави (якщо це буде від мене залежати), а якщо не від мене, то звернутися до будь-кого щодо притягнення до відповідальності або звільнення. За мною не забариться»

Про Медведчука

«Медведчук, мені здається, я повинен це перевірити, десь з квітня або травня не бере участь в засіданнях тристоронньої контактної группи. Медведчук на цих переговорах є представником Путіна. І є, можливо, єдиним каналом для донесення цієї інформації. І якщо перед президентом Порошенком стоїть питання, що він повинен зустрічатися і готувати будь-які пропозиції, які допоможуть повернути наших хлопців і дівчат додому, незалежно від того, чи є вони заручниками на окупованій території або це політв'язні в Криму, я буду це робити. І буду зустрічатися»

Павло Вуєць, Станіслав Груздєв (фото), «Главком»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: