«Українська мафія» в Іспанії. Мережа Степана Черновецького

«Українська мафія» в Іспанії. Мережа Степана Черновецького

«Главком» з`ясував, в якій компанії опинився Степан Черновецький, чиє затримання іспанські медіа назвали арештом «української мафії»

Іспанські ЗМІ сьогодні розповсюдили скандальну новину: у Барселоні національна поліція арештувала більше 10 громадян, переважно росіян та українців. Серед них, начебто, опинився і Степан Черновецький, хоча згодом екс-мер Києва Леонід Черновецький спростував затримання сина.

Поліцейська операція відбувалась у японському ресторані Yubari класу люкс у Барселоні, що офіційно належить вірменському бізнесмену Армену Маїляну, партнеру Степана Черновецького. В каталонській столиці це один із найбільш престижних закладів, де охоче з`являються футболісти «Барселони». Водночас іспанські журналісти уточнили, що елітний заклад, відкритий  близько двох років тому, був ледве не центром «української мафіозної мережі». Начебто, саме тут сплелося павутиння злочинного угрупування, вихідців з України та Росії, які займались відмиванням коштів.

За даними національної поліції Іспанії, сума «відпрасованих» слов`янами коштів перевищує 10 млн. євро. Гроші з Кіпру та Віргінських островів текли в Іспанію, де злочинці скуповували на них об’єкти нерухомості у Барселоні та на її околицях вже через легальні підприємства. Наразі спільників підозрюють не лише у відмиванні коштів, а й фальсифікації офіційних і комерційних документів.

При цьому, якщо вірити іспанським журналістам, Черновецький-молодший вважається місцевими правоохоронцями керівником «мафіозної мережі».

Ресторан Yubari, за даними місцевих ЗМІ, належить кінцевим власникам через фірму Cherd Investment, що спеціалізується на торгівлі та оренді нерухомості.

Відповідно, до іспанських реєстрів юросіб, ця компанія пов`язана з кількома іншими фірмами - ARM & ASH GROUP SL, ARM & STEP SL, STAR 77 HOLDING SL. За останніми, окрім вірменина Армана Маїляна, спливають не чужі для України прізвища: Степана Черновецького (саме він, за даними «Вєстєй», був фронтменом на відкритті ресторану два роки тому), Романа Валесюка, Миколи Триняка, Сергія Лозюка.

Окрім Черновецького-молодшого, найбільш відомий серед цієї компанії – Роман Валесюк, який зробив свою кар’єру у «Правекс-банку» Леоніда Черновецького і залишив установу з посади першого заступника голови правління наприкінці нульових (як відомо, родина Черновецьких 8 років тому вдало продала Правексбанк італійській групі Intesa Sanpaolo за 750 млн. євро).

Батько та син Черновецькі тепер опинились у різних кінцях Європи: старший облаштувався з новою родиною у Грузії, інший веде справи у Іспанії

Це не єдина висока посада Валесюка – у 2009 році його було призначено заступником голови правління «Укрбудінвестбанку». На той час посаду голови правління банку займав Владислав Новіков, який раніше працював директором департаменту iнвестбiзнесу Правексбанку.(Отримати коментарі у Валесюка у вівторок не вдалося).

Як відомо, до останнього часу, основним власником «Укрбудінвестбанку» був колишній депутат Партії регіонів з вірменським корінням Нвєр Мхітарян. Йому належало 53% акцій, рештою володів швейцарець Сінан Бодмер.

Як писали ЗМІ Вірменії, Бодмер є одним із засновників кіпрської Liormand Holdings Limited, яка минулого року планувала купити «Електричні мережі Вірменії» у російської «Інтер РАО». Згодом актив придбала бізнес-група «Ташир» Самвела Карапетяна (один із найбагатших людей в Росії з капіталом в 4 млрд. доларів). Слід зазначити, що Бодмер раніше був членом правління Форабанку, який належав Карапетяну.

Саме частку Бодмера в «Укрбудінвестбанку», відповідно до інформації українських ЗМІ, цього року купив Артур Чечоткін, зять голови фракції «Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина» Юлії Тимошенко. Долю Мхітаряна в фінустанові придбала Світлана Дем’яненко.

Інформацію про власників інших згаданих вище українських прізвищ, що спливли під час скандалу в Барселоні - Сергія Лозюка та Миколи Триняка – знайти не вдалося.  Хіба, що у останнього є своя малоінформативна сторінка в Facebook.

Водночас, дещо можна дізнатися про ще одного представника компанії Cherd Investment – Misbah Al Droubi. Сірієць, за даними реєстрів юросіб, колись був менеджером у компанії TAUREX RESOURCES PLC (яка в середині нульових називалась Cardinal Resources PLC та займалась видобутком газу в Україні). Al Droubi був прописаний у Києві на вулиці Старонаводницькій 17/2. Наразі ця будівля виставлена на продаж за 80 млн гривень.

Нагадаємо, раніше Степан Черновецький заперечував свою причетність до торгівлі нерухомістю в Іспанії. Кілька років тому ЗМІ цитували його заяву: «…жодного бізнесу в Барселоні, як і в цілому в Іспанії, у мене немає! Та й взагалі я в принципі нічого не розумію в нерухомості. Більш того, агентство з продажу нерухомості - ну, якось дрібнувато для мене, враховуючи масштаби проектів, які я вів!».

Слід зазначити, що сьогоднішнє затримання в Барселоні не перша операція іспанської поліції проти мафії зі Сходу Європи. Два тижні назад місцеві полісмени затримали шість росіян та одного українського адвоката в рамках боротьби.

000732218-3d87c4a8d3321d60ed401e65881a62c34420eae4

Федір Орищук, «Главком»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: