Вони обирають ЗАЗ. Політичні партії і їхній автопарк

Вони обирають ЗАЗ. Політичні партії і їхній автопарк
Юлія Тимошенко

Як політичні партії підтримують вітчизняний автопром

48 автомобілів ЗАЗ, згідно з інформацією, поданою у фінансових звітах політичних партій, перебуває у їхній власності, автоматично просуваючи цю марку на перше місце в рейтингу найбільш популярних партійних транспортних засобів.

zazПАТ «Запорізький автомобілебудівний завод»

Обов’язковою частиною фінансових звітів політичних партій є інформація про майно, складовою якого, зокрема, є і транспортні засоби. Після аналізу всіх поданих до НАЗК звітів за останні півроку аналітики Центру «Ейдос» готові розказати, яким автомобілям надають перевагу представники наших політичних сил, який автомобіль було оцінено партіями як найдорожчий і найдешевший, скільки коштів і чи взагалі витрачають партії на утримання власних автопарків.

Так, лише 10 партій серед майже 200, які подали звіти, зазначили, що володіють або користуються транспортними засобами.

Найбільш численним автопарком може похизуватися аж ніяк не одна з парламентських партій, а Українська народна партія О. Клименка. Вона володіє 56 легковими автомобілями балансовою вартістю 599 591,28 грн. Більшість з них – це автомобілі марки ЗАЗ-110307 (Славута) 2005 р.в. – 46 шт., 7 ВАЗ-2104, 2 Daewoo Lanos та 1 Fiat Ducato 1988 р.в. Станом на перший квартал у власності партії було 57 автомобілів, але одну «Славуту» було продано у червні цього року (всього за 5647 грн!).

Меншим майже на половину є гараж Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина». Партія володіє 25 легковими автомобілями балансовою вартістю 911 877,83 грн. Відповідно до звітної документації, найдорожчу балансову вартість на кінець звітного кварталу має автомобіль Volkswagen Multivan (об’єм двигуна – 3189 куб. см) 2008 року – 265 000,08 грн, а автомобіль ГАЗ «Газель» 2008 року за вартістю обійшов своїх іменитих конкурентів. Наприклад, Toyota Land Cruiser 2005 р.в. оцінена лише в 22 510,30 грн. Ціни на всі автомобілі явно занижені порівняно із ринковими на аналогічні моделі, у випадку із Land Cruiser ця різниця становить понад 400 тис. грн.

У праві користування партії до 2021 року перебуватиме автомобіль Mercedes-Benz S600, власником якого є ТОВ «Інтернаціональні індустріальні проекти», які у звіті чомусь названі як ТОВ «Інтернаціональні індивидуальні проекти» (останньої юридичної особи не існує). Дане товариство знаходиться за адресою: м. Київ, вул. Ю. Шумського, 1, оф. 114, її засновниками є Карнюшин Ю.О. та БРІТІКО ПРОДУКТ С.Р.О. За дивним збігом обставин за такою ж адресою зареєстровано ТОВ «ГЕОФОРС», засновниками якого є донька та чоловік Юлії Тимошенко. На цьому «співпадіння» не закінчуються. Так, офіс, за адресою якого зареєстроване це ТОВ, належить Гулідіну Олексію Миколайовичу, бізнес-партнеру Олександра Тимошенка по ТОВ «Радекс Групп» і ТОВ «Радекс – Трипілля», помічнику народного депутата V скликання Макієнка В.П. від Блоку Юлії Тимошенко.

11 автомобілями марки Ford та 1 ГАЗ-2705-288 С на суму 1 601 384,03 грн володіє Партія регіонів. А Народна партія Володимира Литвина вирішила обмежитись 11 автомобілями російської марки ВАЗ-2107 2005 р.в. балансовою вартістю 151 800,00 грн – це 13 800 грн за одиницю.

Двома «Славутами» (ЗАЗ-1103) володіє Комуністична партія України, які оцінено нею у скромні 6720 грн.

Українське об’єднання патріотів «Укроп» є власником чотирьох майже новеньких автомобілів 2015 року випуску. Дві Skoda Rapid Ambition 1,6 ціною по 404 тис. грн, два Volkswagen Transporter по 600 тис. грн.

Лише один автомобіль має «Демальянс» – Volkswagen Transporter 2008 р.в., придбаний у березні 2014 р., балансовою вартістю 79 749 грн.

Не мають власних транспортних засобів, але володіють на правах користування автівками три політичні партії: «Народний фронт», Аграрна партія України і Радикальна партія Олега Ляшка. У найвигідніших умовах опинився «Народний фронт», якому строком на 11 місяців (з 1.01.2016 по 1.12.2016) було безоплатнопередано Mercedes Benz Vito 2013 р.в. «родинною» ГО «Фронт змін», співзасновником якої є Арсеній Яценюк.

Орендодавцем для Радикальної партії Олега Ляшка виступив Гулак Олександр Миколайович, раніше помічник лідера партії, зараз – помічник народного депутата від радикалів Ленського Олексія Олексійовича, надавши Cadilac Escalade 2013 р.в. у користування строком на три роки, платити за користування яким партія не поспішає, оскільки сума оренди вказана у звіті в графі «Фінансові зобов’язання».

У «своїх» орендує автомобіль і Аграрна партія. Так, на правах користування у неї перебуває автомобіль Renault New Logan Authentique (2016 р.в.) вартістю 262 030 грн, який належить ТОВ «АГСОЛКО Україна» (займається оптовою торгівлею сільськогосподарськими машинами). За користування авто у другому кварталі партія сплатила 100 тис. грн, але не залишилась у накладі, оскільки ТОВ поповнило партійну скарбницю внесками у цьому ж кварталі на 200 тис. грн.

Жодна з партій не оприлюднила інформацію про видатки на утримання автомобілів і закупівлю паливно-мастильних матеріалів для них. Що викликає очевидне запитання: невже жоден автотранспортний засіб не використовують за його функціональним призначенням?

Заміра Саідова, аналітик Центру «Ейдос»

Матеріал підготовано аналітиками Центру «Ейдос» у рамках проекту: «Моніторинг фінансування політичних сил – основа доброчесності української політики» за підтримки Міжнародного фонду «Відродження». Фонд не несе відповідальності за зміст матеріалу. Інформація в матеріалі здобута за допомогою сервісу https://youcontrol.com.ua/

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: