Welcome home! Як Україна зустрічає тисячі потенційних носіїв COVID-19

Карантин
Welcome home! Як Україна зустрічає тисячі потенційних носіїв COVID-19
20 березня до України прибули потяги з евакуйованими українцями з Чехії та Польщі. «Укрзалізниця» виділила на ці потреби п’ять поїздів
Фото: Радіо Свобода

Нових Санжарів на всіх не вистачить. Прибулих із країн, де лютує вірус, просто відпускають під чесне слово

Сьогодні в аеропорт «Бориспіль» о 15:50 прибув рейс зі 178 українцями з Неаполя. Як відомо, Італія є епіцентром поширення коронавірусу у Європі. Позавчора кількість померлих від COVID-19 там сягнула 800 осіб 19 за добу. Тому новини про прийом таких рейсів, м’яко кажучи, не додають спокою громадянам. З одного боку, держава не перший тиждень робить усе, щоб повернути у скрутний час своїх громадян із усіх куточків планети. З іншого – чи є достатніми заходи, яких вона вживає при перетині кордону громадянами, що повертаються із зон ризику.

За даними «Главкома», лише за минулий тиждень до України з країн, охоплених спалахом коронавірусу, повернулися близько 220 тис. громадян. Визначити, скільки серед них інфікованих було просто неможливо. Температурний скринінг, який застосовувала Україна на своїх кордонах, не є ефективним методом. Як відомо, температуру можна банально збити або ж привезти вірус і без будь-яких симптомів.

Звідки прибувають?

У «Борисполі» відучора з 17:00 всі авіарейси міжнародного сполучення на приліт переведені з терміналу F до терміналу B. «Така оптимізація дає більшу ефективність заходів із недопущення розповсюдження коронавірусу. У терміналі В працюють епідеміологи. Вони перевіряють стан здоров’я пасажирів і попереджають про самоізоляцію. Такі заходи вкрай необхідні», - повідомив міністр інфраструктури Владислав Криклій.

Міністр звітує: епідеміологи готові тестувати і попереджуватиМіністр звітує: епідеміологи готові тестувати і запобігати

За даними прикордонників, лише минулої доби в Україну прибули 15 тис. осіб. Наприклад, у «Борисполі» вчора приземлялися літаки з європейських країн – тих, що запровадили низку обмежень через коронавірус: із Болгарії, Грузії, Польщі, Угорщини, Чехії; а також ОАЕ, Шрі-Ланки, Туреччини.

Онлайн-табло «Борисполя». Приліт 23 березняОнлайн-табло «Борисполя». Приліт 23 березня

Сьогодні в «Бориспіль» загалом прибуває 16 літаків. Окрім згаданого рейсу з Неаполя прибуває ще два літаки з Іспанії, де вчора ухвалили рішення про продовження надзвичайного стану через спалах COVID-19, і де лише за минулу добу загинули 394 людини; два літаки – з Лондона, де коронавірус розповсюджується швидше, ніж у середньому по Великій Британії, і де днями закрили 40 станцій метро у рамках карантинних обмежень; один – із Франції, де за минулу добу загинули 112 людей, хворих на COVID-19. Також сядуть літаки з Туреччини, ОАЕ, Шрі-Ланки, Німеччини.

Відзавтра ж, 24 березня, усі аеропорти, окрім «Борисполя», закриваються на прийом літаків. Щоправда, «Жуляни» вже скасували усі рейси. Аеропорт «Харків» сьогодні прийме шість літаків: з Польщі, Туреччини, Єгипту та Туреччини. Завтра «Бориспіль» очікує ще більше десятка рейсів: з Німеччини, Бельгії, Єгипту, Шрі-Ланки, ОАЕ.

«Насправді організація абсолютно непродумана. Образно кажучи, все, що робить влада, – це носиться по кімнаті з криками «Що робити?!», а всі турботи з евакуації взяли на себе приватні компанії», – робить висновок у коментарі «Главкому» екс-міністр інфраструктури Володимир Омелян.

На думку ексурядовця, уряд поспішив із закриттям повітряного простору, абсолютно не продумав механізм компенсацій за проїзд, а також поспішає евакуювати навіть тих, кого не потрібно. «Я не розумію, для чого терміново повертати сюди людей, які, до прикладу, перебували у двотижневій відпустці у В’єтнамі – країні, де поки що немає коронавіруса? Чому не дати їм можливість провести частину карантину за кордоном – можливо, і на кількох потенційних переносників у нас було б менше», – розмірковує Омелян.

Українці повертаються додому з інших країн не лише літаками, а й потягами. На сьогодні Укрзалізниця призначила швидкісний поїзд «Інтерсіті+» Перемишль – Київ для евакуації українців з Польщі. Поїзд під номером 706/705 заплановано до відправки о 15:50. Під час рейсу з Польщі поїзд робитиме зупинку у Львові та прибуде до Києва о 23:59. До Перемишля поїзд прослідує без пасажирів. Крім того, призначено поїзд «4 столиці», який виконує спеціальний рейс для повернення додому українців, а також громадян Білорусі й балтійських країн.

«Оці потяги, які призначили додатковими, насправді були регулярними. Просто гарячково всі маршрути позакривали, а тепер гарячково призначають додаткові», – зазначив Омелян.

Як повідомляє паблік «Київ Оперативний», сьогодні о 15:45 на столичний залізничний вокзал прибув потяг із українцями із Риги (Латвія), і «майже у кожному вагоні були люди із температурою під 40». Журналіст Андрій Павловський інформує, що після кількох годин перебування у закритому потязі людей... просто випустили звідти.

Згодом СБУ спростувала фейк про «інфікований» потяг з Риги, що прибув до Києва.

У відомстві наголосили, що єдиною правдою у цій інформації є те, що потяг дійсно прибув з Латвії.

«І він справді привіз додому наших співвітчизників. Усі пасажири пройшли температурний скринінг. Стан 5-ох викликав додаткові запитання у медиків, тому їм зробили експрес-тести на коронавірусну інфекцію. Однак результати експрес-тестів – негативні», - зауважили в СБУ.

Крім того, у СБУ відзначили, що окремо всі евакуйовані пасажири підписали згоду на самоізоляцію, за ними буде встановлений медико-санітарний нагляд.

Як перевіряють?

Мінінфраструктури звітує: українцям, які прибувають до Києва, вимірюють температуру та беруть з пальця кров для експрес-тестів на коронавірус. Подальші кроки – заповнення анкет (ці дані прибулі лишають для лікарів про всяк випадок), прослуховування інструктажу про самоізоляцію на 14 днів та отримання пам’ятки – листок А4, на якому розписано, чому необхідно утримуватися від будь-яких контактів і як саме це треба робити. 

Така перевірка не дає жодних гарантій. По-перше, людина, яка заразилася китайським коронавірусом, може до двох тижнів не виявляти симптомів захворювання і весь цей час бути поширювачем. Тож вимірювання температури – умовний захід. По-друге, як розповів «Главкому» співвласник приватної клініки «Оберіг» Віктор Рибчук, експрес-тести, які роблять усім приїжджим, дуже неточні. Аби довести це, Рибчук просто зацитував перші пункти інструкції до експрес-тесту: «Перше – результат тесту не можна брати за основу при постановці діагнозу. Друге – на ранніх стадіях захворювання результат тесту може бути негативним. І третє – через обмеження методу виявлення негативного результату тесту цього реагенту не можна виключати можливість зараження».

Читайте також: 

По-третє, після того, як евакуйований з чужини українець прибуде додому, ніхто і ніяк не зможе і не буде контролювати, чи дотримуватиметься він режиму ізоляції. Гарантія – лише чесне слово та самосвідомість громадян. На останню, до слова, надії мало. У мережі з’явилося скандальне відео – інтерв’ю одного з українців, який 20 березня прибув із Польщі. Він зізнається: дотримуватися обмежень не планує: «Це (COVID-19) проблема більше для літніх людей, молоді переносять це безсимптомно. Я сильно себе не збираюсь обмежувати».

Як перевозять до місця ізоляції?

Усі, хто прибуває у «Бориспіль», можуть скористатися залізничним експресом, аби дістатися у місто. Однак щоб доїхати до домівки їм вже буде треба викликати таксі або чекати друзів чи рідних на авто. У Міністерстві інфраструктури визнають: учора послугами аероекспресу скористалися лише 60 пасажирів.

Мешканці інших областей їдуть додому машинами, контактуючи з водіями таксі чи родичами. Якщо частина з них заразиться (а звичайні одноразові медичні маски, як відомо, не дають  гарантію захисту), то далі вже водії стануть джерелом поширення вірусу.

Куди ізолюють?

Далі громадяни потрапляють додому, і тут влада сподівається лише на порядність. Так, існують об’єкти, визначені як придатні для обсервації, однак ступінь їхньої придатності – під питанням. До прикладу, в Луганській області керівництво обласної військово-цивільної адміністрації визначило заклад для обсервації тих, хто контактував із хворими на китайський коронавірус. Ним став санаторій-профілакторій «Привілля», який може прийняти одночасно 70 людей. «Главком» спробував зв’язатися із керівництвом профілакторію. Ми зателефонували за номером, вказаним на сайті ПАТ «Лисичанськвугілля» (заклад належить саме цьому ПАТ). Диспетчер на комутаторі повідомила, що зв’язатися безпосередньо із профілакторієм не вийде. «Там немає світла», – зазначила диспетчер. На уточнююче питання про те, коли можна очікувати на появу електрики, диспетчер відповіла: «Ну, може, за тиждень».

Наталія Сокирчук, «Главком»

Читайте також: 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: