Збройний скандал: Україна закуповуватиме БТРи через шахрая, що вкрав $9 млн

Збройний скандал: Україна закуповуватиме БТРи через шахрая, що вкрав $9 млн

Бронетранспортер EDT Enigma AMFV (ОАЕ)

Перемовини з Міністерством оборони та Нацгвардією щодо постачання БТРів для України здійснював посередник, засуджений за шахрайство

Україна ризикує опинитися в епіцентрі міжнародного скандалу через залучення до переговорів про закупівлю бронетехніки сумнівного партнера – вихідця з Канади, якого близько двох років тому було засуджено в Об’єднаних Арабських Еміратах за шахрайство. Напередодні іноземця зупинили прикордонники у «Борисполі», але через два дні затриманого було звільнено після втручання українських високопосадовців. Про це стало відомо завдяки інформації Єдиного реєстру судових рішень.

Як випливає з судових матеріалів, 13 листопада в аеропорту «Бориспіль» прикордонники затримали громадянина Канади, ім’я якого у судових документах не зазначене. Через два дні бориспільська прокуратура попросила суд взяти його під арешт на 40 днів. Як пояснювали суду представники правоохоронного органа, канадець перебуває у міжнародному розшуку та підлягає екстрадиції до Об'єднаних Арабських Еміратів (ОАЕ), де відбуватиме покарання за злочин. Мовляв, у 2015 році іноземця було заочно засуджено в Абу-Дабі (ОАЕ) до двох років позбавлення волі за шахрайство на загальну суму 9 млн доларів.

Необхідність арешту канадця на 40 діб прокуратура пояснювала часом, потрібним для надходження запиту від компетентних органів ОАЕ щодо видачі затриманого.

Однак суд правоохоронцям відмовив в арешті. В першу чергу завдяки впливовим знайомим канадця, що знайшлись… в Україні.

Одним із них виявився представник Нацгвардії України, який навіть дав свідчення на користь іноземця під час засідання Бориспільського міськрайонного суду Київської області, що розглядав питання щодо арешту (ім’я не зазначене у судових документах).

Нацгвардієць повідомив суду, що він «відповідає за міжнародну співпрацю» в Нацгвардії та супроводжує канадця в Україні під час зустрічей як у Нацгвардії, так і в Міністерстві оборони.

Слід зазначити, що за своїми посадами «відповідати за міжнародну співпрацю» в Нацгвардії можуть начальник відділу міжнародних проектів управління міжнародної співпраці ГУ НГУ підполковник Сергій Мальцев, або т.в.о. начальника управління міжнародного співробітництва Головного управління Національної гвардії України Володимир Грабчак.

При цьому нацгвардієць уточнив у суді, що зустрічі у Міністерстві оборони та Нацгвардії стосувались питань здійснення поставок до України бронетехніки, тому застосування тимчасового арешту відносно канадця «може мати значний негативний вплив на обороноздатність України».

111

Слід зазначити, що про арешт канадця у «Борисполі» повідомляло лише одне видання – сайт «Оглядач». Із посиланням на власні джерела у МВС ЗМІ повідомив, що затриманому прикордонниками канадійцю 55 років і його розшукують правоохоронні органи Об'єднаних Арабських Еміратів через шахрайство.

На сайті Інтерполу можна знайти сім чоловіків – вихідців з Канади, які перебувають у міжнародному розшуку. Проте жодний з них не розшукується за запитом ОАЕ.

112_01

Відтак достеменно встановити особу, яка допомагає Україні купувати БТРи, а в Еміратах розшукується за шахрайство, поки що не вдалося. В Бориспільській місцевій прокуратурі «Главкому» відмовили у наданні інформації про ім`я «шахрая» з Канади.

Варто зазначити, що суддя, який розглядав питання щодо тимчасового арешту, знайшов низку недоліків у клопотанні прокуратури, які, на думку суду, не дають підстав для видачі іноземця. Понад те, суд мав сумніви й щодо особи канадця – чи справді це саме та людина, яку розшукують в ОАЕ... Водночас, про впевненість прокуратури у своїй правоті свідчить подання прокурорами апеляційної скарги на рішення першої інстанції. Про оскарження рішення Бориспільського міськрайонного суду Київської області від 15 листопада «Главкому» також повідомили у місцевій прокуратурі.

Нагадаємо, що цього року Україна спрямувала 13,5 млрд гривень на ремонт, модернізацію і виготовлення нового озброєння. Більшість закупівель здійснюється у втаємниченому режимі. «Є чимало ситуацій, коли закуповується іноземне обладнання, яке дорожче, але гірше за якістю, ніж українське. Чому так відбувається? Тому що закупівля іноземного обладнання проходить через спецекспортерів, які беруть додатково кілька мільйонів комісійних, які ніхто не знає, як використовуються», – коментував суперечливі військові контракти директор Центру досліджень армії, конверсії і роззброєння Валентин Бадрак. Як приклади він наводив закупівлю «абсолютно непотрібних старих Saxon (БТРів. – «Главком»), за що ніхто не відповів. Вибір зразків зв’язку у нас відбувається на користь прямої закупівлі старих американських радіостанцій Harris замість впровадження нових технологій та поступового налагодження серійного виробництва на одному з чотирьох вітчизняних заводів»...

Федір Орищук, «Главком»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: