Анонс поєдинку Усик - Гассієв (відео)

Анонс поєдинку Усик - Гассієв (відео)

У кожного з боксерів є свої явні переваги перед опонентом

Цієї суботи любителів боксу чекає надзвичайно рідкісне видовище - бій за звання абсолютного чемпіона світу в першій важкій вазі. На рингу арени СК «Олімпійський» в Москві зійдуться чемпіон світу за версіями WBC та WBO українець Олександр Усик та чемпіон світу за версіями IBF та WBA російський боксер Мурат Гассієв.

Унікальність цього поєдинку не лише в тому, що вперше за 30 років ми отримаємо абсолютного чемпіона світу в крузервейті, а ще й у тому, що, на відміну від поєдинку Евандера Холіфілда з Карлосом Де Леоном, у якому легендарний американець об'єднав всі чемпіонські титули в першій важкій вазі, в бою Усика з Гассієвим немає явного фаворита.

У кожного з боксерів є свої явні переваги перед опонентом - у Усика це швидкість, мобільність, уміння тримати дуже високий темп бою, у Гассієва - фізична сила та сила удару.

Враховуючи події останніх двох тижнів, у багатьох любителів боксу склалося враження, що Олександр Усик та його команда підходять до цього бою в якомусь нервовому стані. Спочатку це були претензії його менеджера та промоутера до організаторів, потім інформація про те, що Усик припинив співпрацю зі своїм тренером Сергієм Ватаманюком, потім відмова Усика від відкритого тренування, і, врешті-решт, неоднозначні натяки українця про те, що бій з Гассієвим може не відбутися.

Але насправді це була не нервовість - це тактичний хід Усика та його команди, так звані mind games. У цьому немає нічого нового - таку тактику перед своїми боями використовували багато боксерів, в тому числі й кумир Усика Мухамед Алі.

Наприклад, перед своїм знаменитим боєм з Джорджем Форманом Алі вчиняв постійний психологічний тиск на свого страхітливого опонента, говорячи, що щеплення, які йому робили перед вильотом до Заїру, значно більш болючі за будь-який удар Великого Джорджа.

Також Алі закликав всіх вболівальників не запізнюватися на трансляцію, оскільки він може нокаутувати Формана в будь-яку секунду. Це здавалось дуже малоймовірним, враховуючи те, що Алі не був жорстким панчером, а Форман володів бетонним підборіддям. Тим не менше, Алі виконав свою обіцянку. Форман вийшов знищувати Алі і розтратив всі свої сили у ранніх раундах, і Мухамеду залишалося лише правильно визначити час, коли втомлений Джордж ледь триматиметься на ногах від втоми, що він і зробив, нокаутувавши його в восьмому раунді.

Чи зможуть mind games Усика влинути на Гассієва? Може так, може й ні. Але навряд чи Мурат повторить помилки Джорджа Формана - він буде готовий до 12 раундів бою і не витрачатиме всі свої сили в перших раундах. Втім, його можна змусити втомитися, тримаючи високий темп бою, працюючи по корпусу і даючи йому промахуватись.

Це набагато легше сказати, ніж зробити, але якщо комусь це і під силу серед боксерів першого важкого дивізіону, то якраз Олександрові Усику. Ще один дуже важливий момент - хто насправді готував Усика до бою з Гассієвим, і хто буде в його куті у найважливішому бою в його професійній кар'єрі? Якщо Анатолій Ломаченко, можна не сумніватися, що він вибере правильну тактику і стратегію на бій, і точно не дасть Усику боксувати в такому стилі, як проти Майкла Хантера, Марко Хука чи Майріса Брієдіса.

А проти агресорів Усик вміє боксувати. Найяскравіший приклад - це його бій в межах WSB з триразовим чемпіоном світу серед аматорів Магомедрасулом Меджидовим - страшним панчером і дуже непоганим боксером, якого Усик просто «зводив до школи».

Агресор може бути ефективним проти Усика тільки у тому випадку, якщо він зможе ефективно різати кути, нівелюючи відмінну роботу ніг українця. Чи вдасться це Гассієву - дуже й дуже велике питання.

Найбільш вірогідний сценарій розвитку бою Усик - Гассієв виглядає наступним чином: перший раунд проходить у розвідці, після чого Гассієв додає в агресивності і тиску, а Усик збільшує темп бою. Гассієв діятиме першим номером, Усик же багато рухатиметься і контратакуватиме. Дуже велике значення матиме розмір рингу, адже нестача кількох футів може серйозно ускладнити роботу Усику.

Втім, команда Усика і сам Олександр - професіонали, тому можна не сумніватися, що вони не погодилися б битися з Гассієвим у «телефонній будці». Повертаючись до можливого сценарію розвитку бою: якщо Усику в перших раундах вдасться заволодіти явною перевагою - тобто, впевнено набирати очки, перебоксовуючи Гассієва, то це значно полегшить йому задачу у другій половині бою, адже Мурату нікуди буде відступати, і раунду після шостого-сьомого, якщо він бачитиме, що програє за очками, він просто ганятиметься за нокаутом.


Втім, взяти раунди проти такого хорошого боксера, як Гассієв не так-то й просто, і робити це потрібно дуже впевнено, щоб у суддів не залишалося сумнівів у тому, хто веде бій - не забуваймо, де проходитиме цей поєдинок. Але Усику це під силу.

За матеріалами boxingnews.com.ua

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: