Іспанський прорив України: як наші футболісти успішно підкорюють Піренеї

Іспанський прорив України: як наші футболісти успішно підкорюють Піренеї
Василь Кравець став одноклубником Андрія Луніна

«Главком» розібрався, як складається й може скластися кар’єра трьох наших гравців в Іспанії

Перехід Василя Кравця до «Леганеса» з іншого іспанського клубу став приємною несподіванкою всього трансферного січня. Проте в Іспанії торують собі шлях до футбольних висот й інші наші співвітчизники.

Країна зі столицею у Мадриді поволі стає зовсім не найгіршим місцем для роботи для наших футболістів. «Главком» розібрався, як складається й може скластися кар’єра трьох наших гравців, які мають хороші перспективи й у складі головної команди країни.

Доля колишнього голкіпера «Зорі» Андрія Луніна в Іспанії поки складається не зовсім так, як би того хотілося. Проте остання вагома новина, пов’язана з його персоною, дає надію на світліше майбутнє. Нинішній клуб Луніна, «Леганес», влітку залишиться без основного голкіпера. Іван Куельяр стане гравцем «Вальядоліда». Куельяр – основний голкіпер «Леганеса», який наразі конкуренцію в Луніна виграє. Контракт 34-річного воротаря закінчується 30 червня, тому Іван перейде в новий клуб на правах вільного агента. Іспанець вже погодив умови особистого контракту. Трансфер міг відбутися ще минулого літа, проте тоді «пепінерос» не відпустили Куельяра через побоювання за воротарську позицію. І от – можлива дорога до визнання на Піренеях для Луніна поволі «розчищається».

До слова, нещодавно Лунін здивував свого роботодавця (в «Леганесі» Андрій, нагадаємо, перебуває в статусі орендованого гравця), мадридський «Реал», відмовою повертатися у стан «вершкових» посеред сезону, мотивувавши таке рішення бажанням завершити сезон в складі «Леганеса». Керівництво «пепінерос» розглядає варіант продовження оренди українця ще на сезон. В такому випадку, з огляду на відхід від справ Куельяра, у Луніна з'явився би серйозний шанс стати основним голкіпером команди в наступному сезоні. Наразі ж чогось предметного про майбутнє українця нічого не відомо – Андрій може як залишитися в «Леганесі», так і повернутися в «Реал», а також піти на правах оренди в іншу команду вже найближчого літа. Статистика красномовна. У сезоні-2018/19 Куельяр провів 19 матчів в чемпіонаті Іспанії й два у Кубку країни. В активі Андрія Луніна по два поєдинки у Примері й Копа дель Рей.

d2ff5f45f74cc7cad7d980e7149cbdc1.

Андрій Лунін. Фото as.com

Перехід 21-річного вихованця львівських «Карпат» Василя Кравця, який за півтора року в Іспанії пройшов шлях з Сегунди до Примери, – приклад того, що в футболі можливо все, а також той випадок, коли українці заявляють про себе на теренах Західної Європи у повен голос. Спочатку його кар’єра в «Луго» була повна негараздів. Виклики в збірну заважали проявити себе в клубі (цю ж проблему мав і Андрій Лунін), він тривалий час не міг звикнути до нової країни, нового клубу, нового чемпіонату. З вересня по січень в минулому сезоні Кравець не провів на полі жодної хвилини за першу команду «Луго». Проте у другій половині тієї ж кампанії Василь стабільно грав на позиції лівого захисника.

Кравець не втратив місця в «основі» й у новому, поточному сезоні. Василь пропустив один матч через виклик до збірної, один – через перебір жовтих карток, два – через травму, а в інших 15-ти поєдинках незмінно виходив з перших хвилин, причому лише один раз був замінений по ходу матчу. Так, голи він не забивав, але це точно не вада для флангового захисника. Результативних передач в його активі теж не так багато – дві, й обидві були зроблені на старті сезону: у другому турі з «Гранадою», в третьому – з «Нумансією». Саме гра в обороні – чіпка, надійна, самовіддана – стала тим результатом зусиль Василя, які й привели його в клуб вже вищої ліги Іспанії, «Леганес».

Що ж чекає Кравця на новому місці роботи? На момент переходу Василя тільки три команди – «Барселона», «Сельта» й «Севілья» – забили більше, ніж «Леганес». Навіть мадридські «Реал» та «Атлетико» «пепінерос» поступались. Однак у всьому, що стосується гри біля власних воріт, «Леганес» діє вельми невдало. І це при непоганій в цілому грі згаданого вище голкіпера Куельяра. «Леганес» займає передостаннє місце за показником пропущених м'ячів, цей клуб випереджає лише головного аутсайдера, а це – «Уеска». Тому було зрозуміло, що захист треба посилювати. В цьому контексті придбання Василя Кравця більш ніж зрозуміле.

Очевидно, що Кравцю потрібно буде звикати не лише до нової команди, нових партнерів, нового тренера й куди більш майстерних опонентів. Крім того, йому потрібно буде звикати ще й до нової тактичної побудови. При ньому «Луго» завжди грав в чотири захисники, Кравець виходив на лівому фланзі. «Леганес» використовує тріо центральних беків, тому флангові гравці не є «чистими» оборонцями, а схема «Леганеса» ближча до 5-3-2, ніж до 3-5-2.

Від флангового захисника в таборі «пепінерос» вимагається вирішення інших завдань – не тих, до яких звик Кравець. По матчах за «Луго» про цього гравця ми знаємо, що в атаці він не такий продуктивний, як у обороні. Для виконання ж функцій латераля Василю поки треба ще немало навчитись. На цій позиції в «Леганесі» стабільно грає аргентинець Хонатан Сілва. Проте Кравець, який взяв в «Леганесі» 14-й номер, є молодим і перспективним гравцем. Йому тільки 21, але він вже заявив про себе в іспанському футболі, вивчив мову, й головне – чудово зарекомендував себе в попередньому клубі. У перспективі «Леганес» точно розраховує «відбити» витрачені 2,5 млн євро або за рахунок продажу гравця, або завдяки його сильній грі в команді, де, як свідчить практика, вміють працювати з молодими виконавцями.

dxebiu3u8ae9azf

Василь Кравець (справа) вже встиг зіграти проти мадридського «Реала»

Нападник клубу другої за рангом ліги Іспанії, звідки «переїхав» Кравець, а мова про «Альбасете» й Романа Зозулю, в країні Рауля Гонсалеса персона ще більш знана. Репутацію доволі сильного виконавця Зозуля завоював давно. А от що він зробив нещодавно, так це забив вельми важливий м’яч за свою команду. На 86-й хвилині Роман зрівняв рахунок у домашньому матчі зі «Спортингом» з Хіхону. І нехай цей гол викликав бурю протестів в таборі суперника, оскільки Зозуля забив його з очевидного офсайду, факт успіху нашого футболіста це аж ніяк не відміняє.

Рятівний гол Романа став для нього п'ятим в цьому чемпіонаті (у минулому він забив дев'ять разів, а в цьому ділить друге-третє місця в списку кращих бомбардирів клубу). «Альбасете» посідає четверту позицію, команда Зозулі відстає від лідера всього на чотири бали, й має чудові шанси на підвищення в класі. А головне – Роману грати за «кажанів» подобається, а нам подобається бачити його не поодинокі звершення.

P.S. Нещодавно в Іспанію переїхав ще один футболіст з українським паспортом. Проте, на думку автора, ті, хто, починаючи з 2014 року, їздили на роботу до країни-агресора через північно-східний кордон, нашої уваги не заслуговують.

Максим Салівон, для «Главкома»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: