Майже 40 країн закликали РФ звільнити журналіста Сущенка

Майже 40 країн закликали РФ звільнити журналіста Сущенка
Роман Сущенко
Фото: Радіо Свобода

«Журналісти в регіоні ОБСЄ повинні мати можливість працювати, не боячись залякування або позбавлення волі», - йдеться у заяві

Майже 40 країн виступили із закликом до Російської Федерації звільнити незаконно ув’язненого українського журналіста Романа Сущенка.

Як стало відомо «Укрінформу», пункт «Друга річниця позбавлення волі українського журналіста Романа Сущенка» розглядався окремим питанням під час засідання Постійної ради ОБСЄ у Відні 4 жовтня.

«Журналісти в регіоні ОБСЄ повинні мати можливість працювати, не боячись залякування або позбавлення волі. Ми закликаємо Російську Федерацію виконувати свої міжнародні зобов'язання та зобов'язання в рамках ОБСЄ, в тому числі щодо забезпечення свободи слова, свободи ЗМІ, а також верховенства права», - заявив представник делегації ЄС Іоанніс Враілас, яка і внесла питання справи Сущенка до порядку денного засідання Постійної ради ОБСЄ.

Європейський дипломат додав, що справа Романа Сущенка – «лише одна з багатьох інших».

«Більше 70 інших українських політичних в’язнів незаконно позбавлені волі та ув’язнені в анексованому Криму та в самій РФ. ЄС та усі інші країни, які приєдналися до заяви, розраховують, що міжнародні стандарти в сфері прав людини в Криму будуть дотримуватися і Росія негайно звільнить усіх незаконно затриманих українських громадян на Кримському півострові та в самій РФ», - заявив він.

Дипломат додав, що до цієї заяви, поруч з 28 країнами-членами ЄС, приєдналися Колишня Югославська Республіка Македонія, Чорногорія, Албанія, Боснія та Герцоговина, Ісландія, Норвегія, Молдова, Грузія, Канада, США та Україна.

Напередодні Сущенко написав звернення до українців.

Нагадаємо, громадський захисник українського політв'язня, журналіста Романа Сущенка Марк Фейгін у середу, 3 жовтня, потрапив на побачення до нього.

Раніше Фейгін повідомляв, що його не пустили до Романа Сущенка,«мотивуючи тим, що вирок вступив у силу», а він «є захисником за статтею 49 Кримінально-процесуального кодексу», тому не може тепер відвідувати політв’язня.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: