Президент Чехії різко відреагував на демонтаж пам’ятника маршалу Конєву в Празі

Президент Чехії різко відреагував на демонтаж пам’ятника маршалу Конєву в Празі
Пам’ятник Конєву в Празі знесли 3 квітня

«Офіційна реакція Росії на цей інцидент також є неадекватною» – Земан

Президент Чехії Мілош Земан назвав дурістю знесення пам’ятника маршалу Радянського Союзу Конєву в Празі. Таку оцінку він дав діям місцевої влади в інтерв’ю празькому телеканалу «Прима».

«Вважаю це (демонтаж пам’ятника) смішним і дурним. Ті, хто його скульптуру усуває, нічого в своєму житті не досягли. Вони заздрять тим, хто чогось досяг», – заявив Земан.

У той же час він зазначив, що офіційна реакція Росії на цей інцидент також є неадекватною.

За словами Земана, дії Росії, зокрема порушення кримінальної справи відносно відповідальних за знесення пам’ятника чиновників, можна вважати втручанням у внутрішні справи Чехії. «Це контрпродуктивно», – зауважив політик.

Пам’ятник Конєву в Празі знесли 3 квітня. У зв’язку з цим 10 квітня Слідчий комітет Росії порушив кримінальну справу за частиною третьою статті 354.1 КК РФ («Осквернення символів військової слави Росії, вчинене публічно»). У МЗС Чехії у відповідь заявили, що вважають переслідування своїх чиновників іноземною державою неприпустимим.
У 2017 році в Чехії переглянули роль Конєва в історії. Крім відомостей щодо ролі полководця у визволенні Праги від фашистів в 1945 році, на табличці пам’ятника з’явилася згадка про придушення угорського повстання 1956-го і підготовці введення військ до Чехословаччини в 1968-му.

Нагадаємо, у Росії відкрили кримінальну справу через демонтаж пам’ятника радянському маршалу в Празі.

Читайте також:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: