Як поводитися під час теракту - рекомендації спецслужб

Як поводитися під час теракту - рекомендації спецслужб

Працівники спецслужб розповіли, що робити, аби не постраждати під час теракту

Зогляду на збільшення кількості терактів у світі, зарубіжні -американські, британські, російські та французькі – спецслужби розробили перелік рекомендацій для пересічних громадян, передає білоруське «Радіо Свобода».

1. Якщо знаєте безпечний маршрут і можете їм швидко покинути небезпечне місце - тікайте. Киньте свої речі та тікайте. Візьміть з собою інших людей. Попереджайте зустрічних про загрозу. Тримайтеся якомога далі від дверей і вікон. Якщо почалася стрілянина - миттєво подайте на землю, прикривайте голову руками, відвертайтеся в інший бік. Не рухайтеся. Якщо це безпечно, спробуйте знайти укриття. Як тільки опинетеся в безпеці - телефонуйте в поліцію. Якщо йде контртерористична операція, не біжіть назустріч співробітникам спецслужб, щоб вони не прийняли вас за злочинця. Ідіть до них спокійно, уникайте різких рухів. Тримайте руки так, щоб їх було видно (французи рекомендують підняти їх), щоб вас не прийняли за терориста.

2. Якщо безпечно втекти не виходить - ховайтеся. Лягайте на підлогу, по можливості - подалі від вікон, дверних пройм і відкритих просторів. Підійде будь-яке сховище, але якщо можете вибирати - пошукайте товсту металеву опору або міцну стіну (наприклад, товсту бетонний або зроблену з кількох шарів цегли). Пам'ятайте, що кулі пробивають скло, цеглу, дерево і метал. Визначте, де недалеко від вашого укриття знаходяться виходи. Якщо це можливо і безпечно - забарикадуйтеся в укритті, відійдіть від дверей (так рекомендують французи). Британські ж спецслужби нагадують, що в будь-якому укритті важливо не перекривати собі шляхи до відступу. Не кричіть, вимкніть звук і вібрацію в мобільному телефоні. Якщо ви вдома або в приміщенні - вимкніть світло і відключіть всю техніку, яка може шуміти.

3. Вибирайте самі, чи давати відсіч террористам. Якщо у вас немає спеціальної підготовки - краще не «геройствувати». «За відсутності спеціальної підготовки не намагайтеся самостійно знешкодити терористів, удержите від цього сусідів,» - застерігає ФСБ. Атакувати нападаючого тільки в крайньому випадку, якщо нічого більше не залишається, радять у відділі безпеки мерії Х'юстона. Варто також знайти предмети, які можна використовувати як зброю і об’єднатися, якщо можливо, з іншими людьми.

4. Якщо вас взяли в заручники - не чиніть опір. Намагайтеся не шуміти і не робити різких рухів. Не дивіться злочинцям в очі, не ведіть себе зухвало. Дотримуйтесь їхніх вимог. Якщо вам потрібна медична допомога - говоріть спокійно і коротко, нічого не робіть, поки не отримаєте дозволу від залочинців. Спостерігайте і слухайте. Не дайте ослабнути свідомості: тренуйте пам'ять, відчувайте час. Якщо це можливо і безпечно - займіться фізичними вправами. Дізнайтеся у охоронців, чи можна читати, писати, користуватися засобами особистої гігієни. Спробуйте встановити контакт із терористами. Не обговорюйте з іншими заручниками приналежність терористів. У разі, якщо спецслужби почнуть операцію зі звільнення заручників, лягайте на підлогу обличчям вниз, закривайте голову руками i не рухайтеся.

5. Як тільки ви опинитеся в безпеці - повідомте про те, що сталося, поліцію. Якщо ви були серед заручників - запам'ятовуйте подробиці нападу в найдрібніших деталях. Спецслужбам буде важливо знати, де конкретно знаходяться терористи, де ви їх востаннє бачили, скільки їх було, у що вони були одягнені і чим озброєні. Також важливо донести інформацію про будову, чи є всередині поранені, скільки всередині заручників, де знаходяться входи і виходи. Не повідомляють в соцмережах про дії спецслужб, не поширюйте чутки і неперевірену інформацію. Багато терактів можна попередити завдяки пильності громадян.  Якщо ви виявили підозрілий предмет і господаря немає поруч - обов'язково повідомте поліцію. Камуфляжем для вибухових пристроїв часто слугують звичайні сумки, пакети, коробки, іграшки. Не чіпайте, не ріжте і не пересувайте предмети. Зафіксуйте час виявлення. Дочекайтеся прибуття поліції. Поясніть дітям, що підозрілі предмети можуть бути небезпечними.

***

Найголовніша порада - зберігайте спокій. Або, принаймні, намагайтеся.

На відео дивіться правила надання першої медичної допомоги при терактах:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: