Болгарський парламент не зміг сформувати уряд, країну чекають вибори

Болгарський парламент не зміг сформувати уряд, країну чекають вибори
Глава болгарської держави поки не повідомив, коли планує розпустити парламент
фото з відкритих джерел

Президент Болгарії повинен розпустили парламент

У четвер, 28 липня, глава парламентської групи Болгарської соціалістичної партії (БСП) Георгій Свіленський повернув президенту Румену Радеву невиконаний третій мандат на формування уряду. Це означає, що тепер президент повинен розпустити парламент і призначити тимчасовий уряд і дату нових парламентських виборів. Про це повідомив кореспондент «Главкому».

Глава болгарської держави поки не повідомив, коли планує розпустити парламент. Згідно з конституцією, найраніше це можна зробити 2 жовтня.

Після того, як Свіленський пояснив, що соціалісти доклали усіх можливих зусиль для формування уряду, він звинуватив у невдачі колишнього партнера по коаліції – партію «Є такий народ» (ЄТН) шоумена Славі Тріфонова. За його словами, вона в останній момент відмовилась від підтримки запропонованої соціалістами законодавчої програми.

Президент Радев же отримання невиконаного мандату використав для різкої критики уряду Кіріла Петкова. За його словами, правляча коаліція «залишає тимчасовому уряду хаос в енергетиці», а криза в ньому «може обернутися крахом». Радев заявив, що це «найгірший спадок цього уряду». Зі свого боку, лідер БСП Корнелія Нінова прямо назвала главу держави «частиною групи, яка повалила нинішню владу».

«Він не перестає критикувати уряд з першого дня його існування, хоча він сам створив основну партію в ньому. Разом з ГЄРБ, ДСП, ЄТН та «Відродження» він не дав нам й 100 днів. Ми вважаємо, що він є частиною групи, яка повалила нинішню владу», – зазначила Нінова.

Третій мандат був вручений БСП Руменом Радевим 18 липня після того, як «Продовжуємо зміни» (ПП) не змогла заручитись підтримкою для формування нового коаліційного уряду з прем'єр-міністром Асеном Василєвим, а ГЄРБ повернула другий мандат одразу після його отримання.

Протягом останніх десяти днів чотири партії, які протягом шести місяців разом керували країною в уряді Кіріла Петкова – ПП, БСП, ЄТН і «Демократична Болгарія» (ДБ) – вели переговори про формування нового уряду в рамках цього парламенту. Вони повідомили, що готують спільну програму на найближчі шість місяців, згідно з якою будуть прийняті ключові закони, необхідні для стабільності в країні.

Однак в минулу п'ятницю Славі Тріфонов заявив, що ЄТН більше не братиме участі в переговорах щодо нового уряду, оскільки представники трьох інших партій лицемірять і звинувачують його та його партію в тому, що вони є частиною мафії. Без голосів ЄТН інші 3 партії не мають необхідних 121 голосу для більшості в парламенті.

Подібним чином Тріфонов поставив хрест на правлячій коаліції 8 червня, коли вивів з уряду своїх міністрів. Тоді він заявив, що причинами такого рішення стали фінансова політика уряду та дії щодо Північної Македонії.

Нагадаємо, на початку липня прем'єр-міністри Болгарії та Греції Кирил Петков та Кіріакос Міцотакіс взяли участь у церемонії завершення будівництва трубопроводу-інтерконектора IGB, який з'єднав газові мережі двох країн. Він дозволить постачати до Болгарії азербайджанський газ з Південного газового коридору. Петков оголосив, що запуск цього газопроводу означає «кінець російської газової монополії» у Болгарії. Потужність газопроводу – 3 млрд кубометрів на рік.

Також нагадаємо, що дипломатична напруженість між Болгарією та Росією загострилася після того, як уряд у Софії ухвалив рішення про висилку 70 співробітників російської дипмісії. Російські дипломати та офіційні особи вилетіли до Москви у неділю.

У відповідь Росія пригрозила розривом дипломатичних відносин. Європейський Союз, членом якого Болгарія є з 2007 року, відповів на загрозу Росії і заявив, що повністю підтримує і солідарний з Болгарією.

Читайте також:
Ексміністр оборони Болгарії: Українська армія справила дуже сильне враження

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: