Сергій Дем’янчук: Від Президента приховують інформацію

Сергій Дем’янчук: Від Президента приховують інформацію

Генпродюсер ТВі про знищення каналу

Сьогодні Окружний адміністративний суд Києва, на вимогу групи телеканалів «Інтер», скасував рішення Нацради з питань телебачення і радіомовлення про виділення «5 каналу» і ТВі частот для мовлення.

«Главком» вже писав про перипетії конфлікту між «5 каналом», ТВі і групою «Інтер», яку контролює глава СБУ і член Вищої ради юстиції Валерій Хорошковський. Як ми і прогнозували, суд таки пристав на позицію інтерівців. Не допомогли і відкриті листи до Президента, і звертання до громадськості захистити незалежні телеканали від свавілля влади. І це не дивно, адже власники цих медіаресурсів Петро Порошенко і росіянин Костянтин Кагаловський не наближені до чинної влади, а тому мають мінімум лобістських можливостей.

Про ситуацію на телеканалі ТВі після сьогоднішнього скандального рішення суду і можливість подальшого розвитку одного з не багатьох непідконтрольних владі телересурсів в інтерв’ю «Главкому» розповів генеральний продюсер ТВі Сергій Дем’янчук.

Пане Сергіє, як власники телеканалу сприйняли інформацію про скасування виділення ТВі частот для мовлення?

Позиція однозначна: ми публічно закликаємо всі гілки влади і, зокрема, Президента втрутитися у ситуацію, що склалася навколо судового рішення. Тому що відбулося грубе і безпрецедентне порушення наших прав як підприємства, і це може стати загрозою свободі слова в Україні.

Що буде з ТВі, коли рішення суду щодо відміни результатів конкурсу про надання вам частот на мовлення набуде юридичної сили?

Зараз канал веде мовлення на досить обмежену територію. Але ми маємо дуже амбітні плани розвиватись. У нас працюють відомі журналісти. Інформаційне мовлення на каналі розвивається дуже швидкими темпами. Ми претендуємо бути цікавими і популярними серед аудиторії. Якщо ж ми не отримаємо можливості розвиватися, а це станеться, якщо заберуть частоти, то ми не зможемо доносити свій продукт до населення.

Який об’єм мовлення залишиться в каналу після сьогоднішнього рішення суду?

В Україні найбільш ефективним прийомом телесигналу залишається ефірний та кабельний. В нашого каналу взагалі немає ефірного прийому, окрім деякий партнерських ретрансляцій. Нові частоти дають змогу отримати покриття, схоже на національне. Не таке, як в «Інтера», плюсів чи «ICTV», але до 80% покриття ми могли б отримати. Рішення суду, яке скасовує надання частот, знищить всі наші плани. Ми залишимося нішевим каналом.

Можливо, що ці частоти залишаться за вами до проведення нового конкурсу з їх розподілення?

Наразі, рішення суду чітко говорить, що результати конкурсу по наданню частот скасовуються

Припускаєте, що на новому конкурсі вам повернуть частоти?

Щоб провести новий конкурс, потрібен кворум в Нацраді. А його там не існує, бо цей орган зараз не є сформований. В мене є дуже великі сумніви, що Нацрада зараз може провести новий конкурс. Принаймні – тому що її юридично зараз немає.

В чому реальні причини тиску на ваш телеканал і позбавлення частот?

Конкуренти побоюються, що з отриманням нових частот ми почнемо складати їм суттєву конкуренцію.

ТВі і «5 канал» зараз не конкуренти «Інтеру» в бізнесовому плані. Занадто малі у вас аудиторії…

Ми отримали частоти для розвитку. Тому вони захотіли їх відібрати. Неправда те, що ми їм не конкуренти. Глядач він один для всіх, а тому всі канали між собою конкурують. Якщо порівнювати ситуацію станом на зараз у порівняні з тим самим періодом минулого року, наш канал без збільшення покриття виріс в рейтингу на 30%! Спочатку року у нас гарна динаміка росту по кабелю і по супутнику.

Нас починають дивитися. Ми вдвічі збільшили обсяг інформаційного мовлення. У нас з травня два випуски новин, щоденна політична програма «Правда» з ведучими Віталієм Портніковим і Романом Скрипіним, проект журналістських розслідувань з Артемом Шевченком. Минулої суботи ми запустили спільний проект з «Магнолією ТБ». В нас по неділях іде аналітично-підсумкова програма «Чорне-біле» з Мустафою Наємом. Обсяг виробництва власного продукту у нас як в національних телеканалів.

Звичайно, конкуренти бояться. Ми потенційно загрожуємо їх бізнес інтересам

Чи були останнім часом прохання до каналу, щоб не висвітлювати якісь теми, щось згорнути, аби проблеми з частотами зникли?

До мене особисто – ні. Бо знають, як би я відповів на подібне прохання. Я переконаний, що подібних прохань не висловлювалося також до Миколи Княжицького, чи Віталія Портнікова. Бо репутація цих людей добре відома, я їхня позиція щодо протидії цензурі у будь-якому вигляді незмінна протягом багатьох років. Тому такі прохання – не мають сенсу.

Деякі народні депутати розповідають, що судові процеси по скасуванні рішень Нацради щодо розподілу частот проходили вночі в закритому режимі це дійсно так?

В мене є інформація, що саме так і було. Однак я не був присутнім на засіданні.

Є багато зауважень до того конкурсу 27 січня 2009 року, коли вам дали значну частину частот. Зокрема, щодо повноважності членів Нацради, які ухвалювали рішення. Як варто було б вирішувати спір, аби не опинитися в сьогоднішніх обставинах?

Я оперую фактами. Можливо, якісь проблемні питання щодо процедури конкурсу озвучували представники групи «Інтер». Вони зацікавлена сторона. Я, як і десятки представників інших телеканалів, був присутній на цьому засіданні, коли проголошувався конкурс – кворум був.

На що зараз сподіваєтесь, на чию допомогу? Можливо, що Президент або Ганна Герман допоможе?

Ми чекаємо, що виконавча влада в особі Президента, а також Верховна Рада втрутяться в процес, який започаткувала група «Інтер» своїм судовим позовом. В мене складається враження, що Президенту не довели до відома інформацію, що відбувається на ринку медіа. Від Президента приховують інформацію.

Є надія, що Ганна Герман допоможе. Адже не секрет, що у неї дуже гарні стосунки з Сергієм Льовочкіним, якого пов’язують з Хорошковським?

Я вірю, що ми живемо в правовій державі. Тому Ганна Герман, я переконаний, як посадовець зобов’язана розібратися в ситуації навколо наших телеканалів і сприяти справедливому вирішенню.

До вас останнє питання - чи підтвердите чутки, що до вашого каналу причетний Андрій Клюєв?

Одноосібним власником каналу ТВі є Костянтин Кагаловський (колишній акціонер «ЮКОСа» та екс-представник Росії в МВФ, громадянин Великобританії – ред.). Про зв\'язок з каналом Клює ва мені нічого не відомо. Я працюю на каналі рік – захищаю бюджет і всю потрібну документацію перед генеральним директором і власником каналу Кагаловським. До речі, він жодного разку не робив спроби втрутитися у інформаційну політику. Для нього це бізнес: якщо показники каналу ростуть, збільшується прибуток, значить, менеджери працюють добре, і ми йдемо правильним шляхом.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: