Віктор Пинзеник Економіст

Єдиний показник, що демострує зростання, - державний борг

Чергова звітність зафіксувала нове урядове «покращення».

Чергова звітність зафіксувала нове урядове «покращення». Видатки з обслуговування боргів Уряду вперше з початку світової кризи 2008 року перевищили 10% надходжень загального фонду державного бюджету (за січень-травень 2013 р.).

Йдеться лише про сплату відсотків за боргами, що склали у абсолютному розмірі 12,1 млрд. грн. Це майже на 40% більше відповідного періоду попереднього року.

Попри тривожні дані динаміки економіки та бюджету єдиний показник демонструє зростання – державний борг. За даними Мінфіну: на початок червня нинішнього року сума боргу перевищила 548 млрд. грн.

Мене не радує та обставина, що за місяць борг скоротився на 5 млрд., бо це випадкове і тимчасове явище. Для радості бракує головного – припинення політики життя в борг, життя з наростаючим дефіцитом бюджету.

А бюджетна дірка поточного року, має шанси двократно перекрити закладену законом у бюджет. Бо до неї (50 млрд. грн.) треба додати вже очевидну суму невиконання плану доходів у 20-25 млрд. грн. та суму державних гарантій за кредитами разом з унікальною для бюджету нормою про право Уряду перевищувати передбачені законом видатки. Наслідком такої дірки може стати збільшення державного боргу цього року ще на 100 млрд. грн.

Ще раз наголошую на необхідності припинення нарощування боргів, перегляду цьогорічного бюджету із проведенням секвестру видатків та закриттям лазівок уникнення від оподаткування.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: