Олександр Палій Політолог

Висновки і рекомендації для Майдану

Протягом останнього тижня я чимало часу спілкувався з представниками різних силових структур, оскільки вважаю, що саме їх позиція є вирішальною для позитивних змін у країні. Наприклад, вчора на Львівській площі - зі спезпризначенцями, яких в паніці вивели на підсилення охорони суду і податкової поруч. Чому в паніці? Бо коли периметр вже тиждень патрулює полковник податкової міліції, це означає, що у них там явно не все ок. Але менше з тим, в результаті зробив для себе певні висновки і рекомендації.

1. Силовики це теж люди, і вони бояться, коли збирається великий натовп, який погрозливо себе поводить, кричить, замість того, щоб спокійно говорити і аргументувати. А коли вони бояться, то починають себе поводити неадекватно. Ми бачили це вже неодноразово: прояви жорстокості з їх боку продиктовані саме страхом, в першу чергу, зрештою, як і погрозливі крики з боку мітингувальників.

Висновок: поменше криків “Слава нації - смерть ворогам!”, побільше спокійного переконання і діалогу з кожним.

2. Багато (вірю, що більшість) силовиків засуджують застосування сили, бажають мирного вирішення ситуації і, можливо, навіть несвідомо, підтримують народний протест. “Ми з вами на одній стороні” - це буквальна фраза, яку я вчора почув, у відповідь на аргумент, що силовики стоять на стороні режиму.

Але, через суттєвий брак інформації (вони по два тижні живуть на вулицях/ в автобусах чи коридорах держзакладів; навіть вдома ці хлопці рідко читають новини в інеті, чи дивляться ТВ, а тут і поготів). Наприклад, ніхто з них нічого не чув про нещодавню заяву відставних керівників підрозділів Беркут, які засудили події 30.11 і закликали не ганьбити такими вчинками честь побратимів, які загинули у боротьбі з оргзлочинністю в 1990-х та 2000-х рр. А для них це дуже сильний аргумент.

Висновок: поширювати серед особового складу інформацію у вигляді простих ключових фраз про події (одне-два коротких речення). Згадаймо листівки, які серед червоноармійців поширювали повстанці УПА.

3. Ці люди спостерігають за подіями з протилежного боку, і ось що вони мені сказали: “А чому ви приходите, покричите годину і розходитеся? Ви повинні тут стояти постійно, от тоді буде результат. Коли вас буде дуже багато і ви будете стояти тут вдень і вночі, тільки тоді ви чогось доб'єтесь.”

Висновок: блокування має бути реальним, масовим і постійним.

4. Силовикам, як і, сподіваюся, нам з вами, не подобаються люди напідпитку, ті, які відкрито розпивають алкоголь чи голосно лаються. Якою б розумною та прогресивною людина не була, ці дві речі автоматично викликають до неї неприязнь і зводять нанівець весь потенціал мирного європейського протесту.

Висновок: заборонити розпивання алкоголю та його продаж/поширення на території акцій Майдану; постійно говорити про це учасникам акції.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: