Валерій Карпунцов: Верховну Раду хотіли підірвати разом з депутатами

Валерій Карпунцов: Верховну Раду хотіли підірвати разом з депутатами

Депутат від «Удару» про те, як Кличко втретє буде намагатись стати мером Києва

Рішення Віталія Кличка очистити шлях до президентства Петру Порошенку, а самому сконцентруватися на виборах київського мера, м’яко кажучи, не порадувало багатьох «ударівців», які ще не так давно вже бачили свого лідера президентом. Але розкол в такому специфічному проекті лідерського типу як «Удар» неможливий в принципі. Партійцям залишилось лише змиритись з рішенням Кличка та його «правої руки» Віталія Ковальчука, який вже отримав пост керівника штабу Порошенка, і продовжити співати мантри про мудрість та далекоглядність Віталія Володимировича.

Головний юрист «Удару» депутат Валерій Карпунцов на відміну Ковальчука та деяких інших своїх однопартійців, які вже підключились до президентської кампанії, планує допомагати Кличку в Києві. І стверджує, що у Віталія є всі шанси перемогти ще в першому турі, якщо ці вибори все ж зроблять двотуровиими.

-- «Батьківщина» мала б підтримати кандидатуру Кличка»

Як ви оцінюєте таки прийнятий закон про місцеві вибори? З його прийняттям в залі були проблеми, тобто в кінцевому варіанті винайдені компроміси?

Однозначно позитивно сприймаю прийняття цього закону, тому що нарешті уніфіковано дуже багато процедур. Наприклад, уніфікація здійснення виборів на дільницях – коли дільничні комісії будуть проводити підрахунок голосів і по президентським, і по місцевим виборам, якщо вони проходять одночасно. Це значно скоротить витрачення коштів і змобілізує виборця, тому що і за президента, і за міського голову, і за міськраду можна буде голосувати в одному приміщенні. До того ж, знята агітація за бюджетні кошти.

В старому законі неодночасно відбувалось висунення кандидатів в депутати по мажоритарці і по списку, що виправлено. Також прибрана норма, якою зловживали, – коли кандидатів в депутати і в міські голови знімали з гонки за два попередження. Дискусію в залі викликало питання зміни членів ТВК в Києві і Одесі. «Регіонали» виступали за те, щоб не проводити переформатування, хоча є численні рішення судів і навіть кримінальні справи по фальсифікації виборів саме членами Одеської ТВК. На жаль, норма про можливість переформатування ТВК за законом в Києві залишилась, а в Одесі – ні. Важливо також, що в Києві для виборів будуть створені районні ТВК – з дільниць в них будуть звозитись бюлетені, а вже з районних на київську, що полегшить підрахунок голосів.

Також слід відмітити, що спостерігачі від громадських організацій допущені для спостереження за виборами. Вдалося провести в чітку відповідність порядок подачі і розгляду комісіями скарг. На минулих виборах цей процес був дуже формальний – окружні та територіальні комісії, ЦВК абсолютно не застосовували важелі, щоб по суті прийняти якісь заходи. Зараз процедура виписана так, що «з’їхати» буде важкувато.

Що не вдалося виписати в цьому законі?

Всі поправки, що давала фракція «Удар», максимально враховані. Наприклад, заборона фотографування бюлетеня під час голосування.

Так це мій бюлетень, мій фотоапарат – хочу й фотографую.

Це порушення таємниці голосування і технологія. Ви ж фотографуєте не для того, щоб на пам’ять залишити, а щоб комусь показати, що проголосували як треба.

В Раді в першому читанні прийнятий закон щодо двотурової системи виборів мерів великих міст. Дуже багато було розмов, що саме «Удар» був не зацікавлений в цій нормі.

Це не так, у нас є власний законопроект про двотурову систему, з яким ми йшли до виборців. Звичайно, ми зацікавлені виграти вибори міського голови в один тур, і у Віталія є потенціал це зробити. Це і економія коштів і все інше. А говорити можна все, що завгодно, аби розхитувати позиції.

Хто, на вашу думку, буде основним конкурентом Кличка на цих виборах? Уже відомо багато прізвищ претендентів.

Зрозуміло, що після об’єднання позицій «Удару» і «Солідарності» Петра Порошенка кумулятивний ефект буде великим. Вся соціологія показує, що саме ці дві політичні сили в сукупності користуються найбільшою підтримкою киян. Звичайно, є велика підтримка у «Батьківщини» і, в залежності від того, кого партія висуне, цей електоральний заділ буде за цим кандидатом. Непублічно анонсовано, що це буде Бондаренко, але це покаже конференція «Батьківщини».

Ви очікуєте запеклої боротьби з партнерами-конкурентами чи більше її імітації?

В даному випадку все це досить дивно виглядає і по президентським виборам, і по мерській кампанії. Тому що коли опозиційні сили боролися з режимом, неодноразово декларувалося про необхідність узгодженого кандидата і на президентських виборах, і на виборах київського міського голови. Ні в кого ж не викликає сумнівів, що цим узгодженим кандидатом на київських виборах має бути Віталій Кличко, і логічна була б підтримка його кандидатури і партією «Батьківщина». Ми ж є партнерами по коаліції в парламенті, і по опозиційній боротьбі, і це декларувалося не один раз.

-- «Будемо іти до киян з тим, з чим і раніше»

На парламентських виборах ви були представником «Удару» в ЦВК. Зараз будете працювати на Петра Порошенка? Чи вам пропонувалась вже якась роль в його штабі?

Звичайно, з огляду на об’єднання кампаній пропозиції були різні. Я є близьким соратником Віталія Володимировича – окрім роботи в команді, починаючи з Київської міськради та закінчуючи сьогоднішнім днем, ми є особистими друзями. І вся моя робота буде направлена на забезпечення його результату на київських виборах. Звісно, юридичний департамент партії залучений і до президентської кампанії, а я здійснюю юридичний супровід діяльності партії, але тут ми розподілимось – частина працівників буде працювати на київських виборах, а частина вже залучена в роботу на всеукраїнському рівні керівником штаба Порошенка Віталієм Ковальчуком.

Які ви бачите ризики для Кличка на цих київських виборах? Чи вже зрозуміло, що все для нього буде добре?

Так буває тільки в казках. Будь-яка перемога є результатом наполегливої праці. Рейтинг Віталія Кличка є самодостатнім і підкріпленим рейтингом партії. Він сформувався не вчора, а забагато раніше – ще з формування Блоку Кличка і участі Віталія Володимировича в інших мерських кампаніях. Саме робота фракції «Удар» в київській міськраді була взірцем роботи опозиційних сил, і це не залишилось непоміченим ні громадою Києва, ні Україною. «Удар» має зараз велику фракцію в парламенті і розгалужену партійну структуру досить серйозного рівня.

Чи буде після перемоги Кличка на виборах об’єднаний мерський пост з посадою голови КМДА?

Це було б логічно. Взагалі бачення партії «Удар» на здійснення місцевого самоврядування є іншим. У нас є абсолютно новий законопроект «Про столицю», який навіть в рамках діючої Конституції дає можливість дати відповідь на виклики, які стоять перед представниками громади Київської міськради та міським головою – як ефективно здійснювати самоуправління в місті Києві, не перехльостуючись повноваженнями з адміністрацією. Більш того, здійснюючи власні самоврядні повноваження своїми виконкомами чи своїми представництвами в виконкомах.

З якими чіткими меседжами Кличко буде йти на вибори? Умовно кажучи, чому кияни повинні голосувати за нього, а не за Лесю Оробець чи В’ячеслава Кириленка? Тим більше, після двох поразок Кличко в столиці.

Так наші принципи не змінюються – ми будемо іти до киян з тим, з чим і раніше. Ми ж послідовно займалися відстоюванням їхніх інтересів – починаючи зі сквериків, закінчуючи Гостинним двором та іншими знаковими пам’ятками чи об’єктами власності, які належать громаді. Сама постать Віталія Кличка як людини зі світовим ім’ям однозначно дасть позитивний поштовх інвестиційній привабливості міста. Будь-які двері перед такою людиною відкриті, і його авторитет дорогого вартий.

-- «Не всі члени партії задоволені таким кроком Кличка»

Ви тут казали про розгалужену систему партії. Але навряд чи всі партійці на містах в захваті від того, що ви її фактично здали в оренду Порошенку.

Коли був з’їзд і ставилося це питання, пропозиція Віталія Володимировича була підтримана майже одноголосно. Він вчинив, як зрілий політик, показавши, що до об’єднання готовий навіть політик з таким президентським рейтингом заради того, щоб серед демократичних сил не було колотнечі. І логічно було б, щоб тепер інші наші колеги по коаліції так само вчинили – підтримали єдиних кандидатів на місцевих та президентських виборах. До того ж якщо по питанню президентства були різні думки, то по київським ніяких питань не було. Ми ж партнери, тож вони повинні підтримати кандидатуру Кличка в мери.

Чи немає побоювань, що після такого екстравагантного кроку Кличка партія може посипатись?

Звичайно, не будемо таїти, що не всі члени партії задоволені таким кроком. Все ж вибудовувалася сильна структура з метою приходу до влади Віталія Володимировича саме як президента. Але він додержався своїх принципів підтримки єдиного кандидата. А таким по соціологічним замірам став Петро Порошенко. Щодо здачі партійних організацій, є партія «Удар» і є партія «Солідарність»…

Немає партії «Солідарність».

Ну принаймні юридично вона існує. Я не думаю, що в членів нашої партії є бажання не продовжувати політичну роботу в рамках проекту партії «Удар». Цей проект є успішним, і люди прагнуть його продовження. Ще ж нічого не змінилось в країні, окрім певних посадових осіб. На жаль, закладені принципи роботи і державних механізмів, і в економіці не працюють. Все потрібно ламати як на центральних, так і на місцевих рівнях приходом до влади чесних свідомих патріотичних людей. І такі люди є в партії.

І чого ж ці чесні свідомі люди уникають відповідальності і не хочуть йти у владу?

Ми дійсно не пішли у владу і з цього приводу була офіційна заява партії. Ми підтримуємо коаліцію і її ініціативи в інтересах громадян України, але за певні речі ми не поділили з ними відповідальність. І зараз, на жаль, ці тенденції загострюються – ви бачите, що іноді від партнерів по коаліції у відкритому інформпросторі ми чуємо в свій адрес щось на межі хамства. Це не консолідує ні парламент, ні суспільство.

Якраз «Удар» за його поведінку зараз називають дестабілізатором коаліції.

Дестабілізатором коаліції є однозначно не «Удар», бо за нами йшли люди і Віталій Кличко не втратив довіру на Майдані на відміну від багатьох політиків, які її втратили. Давайте говорити чесно – якщо до коаліції непублічним способом залучаються колишні «регіонали» і їм віддаються квоти на представництво в органах влади, то це не наші принципи, тому ми і не йдемо поділяти цю владу.

А хіба у «Удару» не було квот при призначенні губернаторів?

Наприклад, назвіть фамілії.

Наприклад, такий собі колишній «литвиновець» Валерій Баранов в Запорізькій області став губернатором за сприяння вашої партії.

Не знаю, у нас на фракції не було обговорення цієї кандидатури. Я говорю про те, що є частина Партії регіонів, яка голосує в унісон з опозицією і за це отримує посади. Це ненормально.

Ви кажете, що Кличко не втратив рейтинг на Майдані. Але сьогодні він з фаворита президентської гонки перетворився лише на кандидата в мери Києва. А Порошенко, який, за великим рахунком, нічого такого не робив, раптом наростив собі такий величезний рейтинг.

Чому Порошенко нічого не робив? Він з 1 грудня, коли були сутички біля Адміністрації Президента, весь час був на сцені Майдану, і сам, і з родиною… Звичайно, Віталій Володимирович по своїй натурі боєць, йшов на барикади сам, і вся наша фракція ходила під кулями, чергувала на майданах, ходила по судах, відділках, лікарнях, моргах… Може ви не знаєте, але 20 лютого була задумка підриву будівлі Верховної Ради з частиною опозиційних депутатів, коли всі правоохоронці швидко тікали від Верховної Ради, покидавши свої щити і каски. Просто не було очікування, що прийде така кількість депутатів – понад 226. Розраховували на 70–80 опозиційних депутатів, яких не шкода буде «пустить в расход». В Україну завозились тони гексогену, вибухівка… Уявіть собі, що стався б цей вибух, загинули люди, не було б парламенту – і хто тоді легітимна влада?

Добре, всі стояли на Майдані, щось робили, а рейтинг зріс тільки у Порошенка.

Ну, такі уподобання у громадян України – вони бачать в Петру Олексійовичі того, хто здатний зробити системні зміни в країні саме економічного напрямку. В нього імідж вдалого підприємця, людини, яка створила нові підприємства і робочі місця.

А в Кличку таку людину не побачили?

Я не соціолог, але, як рядовий член партії «Удар», я бачу лідером Віталія Кличка. І надалі буду бачити.

Ви – особистий друг Кличка. Чи він обговорював з вами своє рішення не балотуватися в президенти?

Звичайно, у нас були розмови як друга з другом. Він наводив свої аргументи, я наводив якісь свої. Ми сперечалися, але однозначно будь-який його вибір я підтримую.

Наскільки велика вірогідність, що президентські вибори будуть зірвані? Зам голови ЦВК Андрій Магера каже, що юридичних підстав для цього немає.

Велика вірогідність. Звичайно, зрив виборів ніколи не відбувається на юридичних підставах. Зараз у нас є зовнішній подразник, внутрішні чинники – починаючи від економічних, закінчуючи сепаратистськими настроями, які підігріваються зовнішнім чинником. Але це виклики, які Україна мусить здолати.

Після президентських виборів коаліція в її нинішньому вигляді збережеться?

Було публічне повідомлення Юлії Володимирівни, що у разі обрання її президентом, в уряді залишиться Арсеній Яценюк, а в разі отримання більшого результату Петром Порошенком, вона в другому турі підтримає Порошенка. Такі заяви якраз підтверджують намір зберігати коаліцію.

Порошенко представить до виборів своє бачення майбутнього уряду, до якого, мабуть, увійдуть і представники «Удару»?

Питання по розподілу відповідальності виконавчої влади знаходиться в межах компетенції парламенту. Порошенко може сказати, хто буде головою його адміністрації, заступником по тих чи інших питаннях, як він бачить зовнішню, силову політику. А всі інші питання – в межах коаліції. Проте передвиборчі штаби Порошенка в п’ятьох областях вже очолили «ударівці».

-- «Судді втратили керованість і злякалися нової влади»

В парламенті нарешті проголосований закон про так звану люстрацію суддів. Чому з ним так довго тягнули, бо внесений він був досить давно? Чи задоволені ви, як юрист, кінцевим результатом?

З одного боку, правосуддя є основним стовпом демократії і якби у нас був справедливий суд, не відбувалось б тих безчинств, які призвели до того, що народ повстав проти несправедливості. Будь-хто знав, що в суд можна іти тільки з хабарем. Причому суди приймали взаємно суперечливі рішення з тих самих питань. У президента Януковича була жорстка вибудована адміністративна вертикаль управління суддівською системою і телефонне право було сильніше, ніж за будь-якого президента України. Ця система трималася на страху і корупції. Цей закон про люстрацію повинен привести до системних змін в системі правосуддя, навіть якщо говорити, що він недосконалий з тих чи інших причин. Але навіть якщо половину суддів оберуть тих самих, а половину – ні, це все одно будуть зміни, які в свою чергу будуть однозначно приводити до змін в системі правосуддя.

Звичайно у демократичній державі має бути механізм призначення суддів і звільнення їх з посад. І повинні бути інституції, які займаються цим на постійній основі. Якби у нас до цього вся Вища рада юстиції працювала на постійній основі, були прозорими процедури обрання делегатів на з’їзд суддів, цієї ситуації просто не було б. А в нас вибудувалися закриті системи, які стовідсотково делегували тих людей, яких спускали з Адміністрації Президента. Інституції ж, які були запобіжниками, не працювали. Коли в одних руках посада Генпрокурора, міністра внутрішніх справ і все правосуддя, суддя може не переживати, що його за неправосудне рішення притягнуть до відповідальності. Зараз же люди побачили, що можуть виявом своєї прямої волі впливати на процеси. Але досі механізм є старим, коліщатка старі, масло не нове і звісно, є негативні тенденції, коли корупціонерів і хабарників просто ротують, переставляючи з області в область.

Хто фактично керував судами після втечі Януковича з Портновим?

Ніхто не керував. Яскравим прикладом цього можуть бути позови, що подавала наша партія. До втечі Януковича і його команди ми жодного суду не вигравали, а зараз всі повигравали.

Судді просто злякались нової влади, а не стали більш сумлінними.

Правильно, вони втратили керованість і злякалися нової влади.

І хабарів вже не беруть?

(сміється) Я б так не сказав, бо значна їх частина залишилась на тих же посадах. Ті, які були подонками, можливо, затаїлися, намагаються маскуватися під нові обставини. Ті судді, що були справедливими, зараз більш активно проводять свою позицію. Дуже сильно посилилось самоврядування всередині судів. Знаю багато випадків, коли судді кооперуються по судах, зламують волю керівників судів, які були поставлені минулою Адміністрацією Президента. Завершити ці процеси – це випробування для нової влади.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: