Європа вказала, як проводити українські вибори

Європа вказала, як проводити українські вибори

Венеціанська комісія оприлюднила свій висновок щодо проекту Виборчого кодексу

В Україні ще досі ніхто не знає, коли і за яким законом пройдуть чергові парламентські вибори, а Венеціанська комісія вже дала відповіді на обидва запитання. Як писав «Главком», європейські юристи дуже жорстко розкритикували відміну політреформи та натякнули, що парламентські вибори мають відбутися в березні 2011 року. Також висловили побажання, щоб Конституційний суд якомога швидше прояснив це питання. Щоправда, видається, що наша влада та КС «мали на увазі» думку Венеціанської комісії. Ще досі КС навіть не почав розглядати справу про дату парламентських виборів.

І ось тепер ми маємо змогу ознайомитися з тим, за яким законодавством експерти Венеціанської комісії рекомендують Україні проводити вибори, аби відповідати всім європейським стандартам.

-- Кодекс як цяцька для Януковича

Ще в 2009 році у Верховній Раді зареєстрували проект Виборчого кодексу, розроблений парламентською робочою групою за участю європейських експертів та за їх фінансового сприяння. Звичайно, напередодні президентських виборів такий документ ухвалювати ніхто не збирався, та й перед місцевими було зовсім не до цього. Але вже восени, реагуючи на численні зауваження Європи щодо виборчих порушень в Україні, Янукович пообіцяв покінчити з такою практикою. Згідно його указу від 2 листопада 2010 року, створено Робочу групу з питань удосконалення законодавства про вибори. Ще раніше він стверджував, що в Україні таки з’явиться єдиний Виборчий кодекс.

Що це буде за документ, які в ньому міститимуться положення – толком ніхто пояснити не міг. Всі почули тільки побажання Януковича, що парламент треба обирати по змішаній системі – 225 депутатів за списками, а 225 – в мажоритарних округах. Трохи пізніше бравада Президента щодо ухвалення цілого Виборчого кодексу почала зникати, і вже міністр юстиції, керівник президентської робочої групи Олександр Лавринович заговорив про окремий закон про вибори народних депутатів. Повідомлялося, що вже навесні його подадуть на розгляд Верховної Ради. Деталі цього документу не відомі, проте Лавринович підтвердив, що буде запроваджено таку «бажану» для Президента змішану систему виборів.

Вже стало ледь не правилом поганого тону згадувати передвиборну програму Віктора Януковича. Все ж таки, там нинішній Президент обіцяв парламентські вибори за відкритими списками, і аж ніяк не змішану систему мажоритарки. Хоча не про це зараз мова…

-- Документ, який оцінила Венеціанська комісія

Ще задовго до виборчих законодавчих ініціатив Віктора Януковича і створення його робочої групи на чолі з Лавриновичем, Володимир Литвин направив на розгляд Венеціанської комісії давно розроблений проект виборчого кодексу авторства Юрія Ключковського (НУНС), Сергія Гриневецького (Народна партія), Сергія Підгорного (БЮТ-Батьківщина) та Віктора Сінченка (Народна партія).

Фактично, цей кодекс якраз і відповідав передвиборчій програмі Віктора Януковича. Найперше – цей документ регулює всі вибори в Україні – президентські, парламентські та в органи місцевого самоврядування. Також там прописана система виборів народних депутатів саме з відкритими списками, як то й обіцяв Віктор Федорович. Виборчий кодекс Ключковського й співавторів – це величезний документ на 584 статті, але якщо брати його головні положення, зокрема щодо парламентських виборів, то загальна система виглядає так: люди голосують за партійні списки в 30 загальноукраїнських округах.

В кожному окрузі реєструється місцевий список партії, але крім голосу за нього виборець може віддати перевагу конкретному кандидату з цього переліку . Якщо партія набирає в у сіх округах разом 3%, то її місцеві списки ділять мандати в залежності від набраних голосів. На місцях мандати також розподіляються у відповідності до того, кого в списку кандидатів партії підтримало більше людей.

Але крім регіональних списків, згідно кодексу Ключковського, на вибори йде й загальнодержавний. За нього виборці напряму не голосують, і при розподілі мандатів перевага надається кандидатам в регіональних списках, а загальнодержавному – тільки за залишковим принципом. Тобто, шанси потрапити в парламент матимуть тільки перші номери загальнодержавних списків, тож це стимулюватиме кандидатів «йти в регіони» та виключатиме з виборів водіїв та секретарок, які навряд чи пройдуть сито відкритих списків на місцях.

Варте уваги те, як в кодексі прописане формування виборчих комісій. Фактично, по одному члену матимуть парламентські партії, всі решта місць розподіляється між кандидатами шляхом жеребкуванням. У виборах братимуть участь тільки партії, зареєстровані за рік до виборів.

Загалом цей проект Виборчого кодексу давно обговорювався в Україні, різні експерти вказували на його плюси та мінуси. Після довгих дискусій документ оновили й автори подали новий документ на заміну, в такому вигляді він і був надісланий Венеціанській комісій.

Ознайомившись з документом, експерти Венеціанської комісії дали йому загальний позитивний висновок. В Україні цю подію майже не помітили: всі були зайнятими коментуванням рішення щодо відміни політ реформи, який ухвалили в той же день 18 грудня 2010 року. Та й сам текст документу вивісили на сайті комісії пізніше, за кілька днів до Нового року.

Отже, європейські експерти проаналізували всі розділи документу, крім частини про місцеві вибори. Відповідно до загальної оцінки Венеціанської комісії, кодекс містить чіткі і зрозумілі норми щодо проведення виборів, там враховані більшість пропозицій і рекомендацій Венеціанської комісії та ОБСЄ. Загалом, експерти навіть подякували розробникам документу за їх гарну роботу.

Звичайно, є в комісії й ціла низка зауважень, але загальний вердикт щодо Виборчого кодексу Ключковського і компанії - більш ніж позитивний.

-- Загальний Висновок рішення Венеціанської комісії

В розділі 6 свого рішення Венеціанська комісія дала загальний висновок щодо кодексу. Ось його переклад «Главкому»:

«Венеціанська комісія вітає робочу групу розробників виборчого кодексу Верховної Ради з їх гарним результатом. Незважаючи на низку пропозицій та критичних зауважень, що містяться в рішенні, текст проекту Виборчого кодексу є важливим кроком вперед в процесі реформування виборчого законодавства України. Він інтегрує значну кількість рекомендацій різних міжнародних організацій. Виборчий кодекс може бути вдосконаленим, і Венеціанська комісія залишається відкритою для української влади для подальшої співпраці у цій сфері.

Венеціанська комісія вітає зобов’язання українських посадовців реформувати виборче законодавство та ухвалити виборчий кодекс, що уніфікує всі виборчі закони України. Комісія також сподівається, що робоча групу з питань удосконалення законодавства про вибори, утворена Президентом України, буде складатися і з представників опозиційних партій та громадянського суспільства. Венеціанська комісія також надіється, що даний проект Виборчого кодексу буде взятий до уваги президентською робочою групою та буде використаний як один з базових документів для дискусій».

Очевидно, що Венеціанська комісія рекомендувала українській владі взяти за основу саме цей документ. Зрозуміло, що починати роботу наново, з чистого листка, як це намагаються зробити представники влади, Венеціанська комісія вважає недоречним. Тим більше, що ухвалювати Кодекс Ключковського навіть радив Україні Європарламент.

Хоча досвід попередніх висновків європейських експертів щодо судової реформи, статусу Вищої ради юстиції, конституційної ситуації в Україні показують, що українська влада майже не реагує на критику. Після всіх цих рішень жодної реакції немає, зауваження не враховуються та ігноруються. Тож не буде якоюсь несподіванкою, якщо і це рішення Венеціанської комісії проігнорують.

Головний розробник Виборчого кодексу Юрій Ключковський також не вірить, що його дітище буде взятим до уваги президентською робочою групою.

«В мене немає жодних сентиментів, що пропозиції Венеціанської комісії будуть враховані. Як завжди буває, такі рішення будуть «мати на увазі». Була заява Лавриновича, що до кодексу ми ще не готові. Чи зміниться ця точка зору – ніхто не знає. Наскільки я знаю, цей проект з нинішніх провідних фракцій підтримують Блок Литвина і комуністи. Але ж ми розуміємо, що голосування відбувається не за переконаннями, а за вказівками», - вважає розробник Виборчого кодексу

Нещодавно Віктор Янукович включив до складу робочої групи з розробки виборчого законодавства кілька опозиціонерів, в тому числі і Ключковського. Проте реально вплинути на роботу вони не зможуть.

«В мене складається враження, що вони там обговорюють проблеми, а не конкретний текст. Наш Кодекс поки що не є предметом розгляду на цій робочій групі. Всі розуміють, що документ напише Лавринович, Міністерство юстиції та Адміністрація Президента», -. розповів він «Главкому».

Також депутат пояснив, яким чином Європа мала стосунок до розробки Виборчого Кодексу, який оцінила Венеціанська комісія.

«Європейські інституції не фінансували його розробку, а надавали організаційну допомогу в діяльності парламентської робочої групи. Зокрема, одне виїзне засідання групи профінансувало ОБСЄ, інше було профінансоване коштами програми сприяння парламенту. Також європейські інституції сприяли проведенню конференцій та обговорень цього кодексу. От і все», - уточнив Юрій Ключковський.

Більше оптимізму щодо перспектив Виборчого кодексу, схваленого Венеціанською комісією, в іншого його співавтора, литвинівця Сергія Гриневецького. Представник більшості ні в якому разі не відмовляється від розробленого документу і наполягає на тому, що цей кодекс в такому вигляді треба невідкладно ухвалювати.

«Я цілком і повністю підтримую цей проект кодексу. Більше того, вважаю, що його вже треба невідкладно розглядати. Висновок Венеціанської комісії - висока оцінка роботи депутатів. Особисто я і наша фракція однозначно будуть підтримувати проект Виборчого кодексу і за нього проголосують. Думаю, в нього є перспективи, до того ж і Президент наполягав на необхідності ухвалення Виборчого кодексу», - запевнив «Главком» представник коаліції.

На зауваження, що, за даними опозиції, робоча група Лавриновича не бере депутатський Виборчий кодекс до уваги, Сергій Рафаїлович відповів: «Я такого не чув. Документ зареєстровано. Він буде розглядатися, хоча ще не зрозуміло коли точно».

Представники більшості ще сподіваються на ухвалення Виборчого кодексу. І попри те, що мало хто з політиків зараз вірить, що хтось в коаліції може піти проти волі Януковича, життя покаже, який виборчий закон і з якою системою ухвалить парламент. Можливо, це питання стане першим прецедентом, коли Президент таки прислухається до думки Венеціанської комісії.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: